Hyppää pääsisältöön

Olipa kerran minä minä minä

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Minna Haapkylä.
Minna Haapkylä näyttelee Kirjailijaa, joka tuskailee uuden näytelmänsä kanssa. Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Minna Haapkylä. Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer olipa kerran minä

Ennen esitystä etsiskelin ohjaaja Milja Sarkolan nimeä käsiohjelman kansilehdeltä. Ei löytynyt. Sitten huvittuneena tajusin: ei tietenkään, ei tässä näytelmässä. Nyt keskipisteessä on Kirjailija.

Heini Junkkaalan uuden näytelmän nimi on Olipa kerran minä – narsistin kootut totuudet.

Minulle näytelmän avainkohtaus on se, jossa päähenkilö kertoo terapiastaan. Päähenkilö on näytelmäkirjailija, joka yrittää kirjoittaa näytelmää narsismista. Hän paljastaa pelänneensä terapiassa istuessaan, että tylsistyttää terapeuttinsa. Että hänen ongelmansa eivät ole kyllin kiinnostavia ja omaperäisiä.

Koko esitys on tavallaan kuin tuo terapiaistunto. Terapeutin paikalla vain olemme me, katsojat.

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Katja Küttner ja Minna Haapkylä.
Katja Küttner (vas) näyttelee Kirjailijan ystävää. Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Katja Küttner ja Minna Haapkylä. Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer katja küttner
Näyttämöllä nähdään epätoivoisesti toisten huomiota ja ihailua janoava Kirjailija, joka pelkää jatkuvasti, että hänen näytelmänsä ei ole tarpeeksi raju, traaginen, tarkka, kiehtova, kohauttava.

Hän pelkää jopa, ettei ole edes kylliksi narsisti kirjoittaakseen narsismista.

Hän luo ja hylkää roolihahmoja, kyselee ja kipuilee: onko tämä kiinnostava kohtaus? Toisin sanoen: olenko minä kiinnostava ihminen.

Minna Haapkylä näyttelee Kirjailijaa upeasti, suorastaan lumoavasti. Kirjailijasta välittyy kuva neuroottisena ja älykkäänä, karismaattisena mutta epävarmana ihmisenä, joka tarkkailee koko ajan muiden silmistä näkyvää heijastustaan.

Ainoastaan hänen taiteellaan, tällä teoksella, on väliä.

Häikäilemättömästi hän napsii ystävien ja vieraiden intiimit tarinat ja muistot omaa muotokuvaansa vahvistamaan. Ainoastaan hänen taiteellaan, tällä teoksella, on väliä.

Katsomossa istuessani mieleen nousee muisto teinivuosiltani: ajattelin silloin tuskissani, että minulla pitäisi olla jokin iso, dramaattinen ja salainen ongelma. Vasta sitten olisin erityinen, jännittävä tyyppi.

Jotenkin puberteettista tämä Minän ympärillä maanisesti pyöriminen on, sen myöntää Kirjailijakin, nelikymppinen perheenäiti. Ehkä tämä aika selfieineen ja some-peukkuineen on tehnyt meistä aikuisista luvallisesti keskenkasvuisia. On ok kaivata jatkuvaa huomiota, on normaalia tonkia loputtomasti omaa napaa.

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Jessica Grabowsky, Antti Pääkkönen,
Sisko ja Esko, Jessica Grabowsky ja Antti Pääkkönen, öisen riidan syövereissä. Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Jessica Grabowsky, Antti Pääkkönen, Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer jessica grabowsky

Näytelmässä liikutaan jokaisessa meissä olevasta narsismista sairaalloiseen käytökseen. Ja juuri siksi ainakin tämä katsoja joutui katsomaan näyttämön lisäksi myös peiliin, pohtimaan omia narsistisia taipumuksiaan.

Terve narsimihan on itsearvostusta, johon ei kuulu muiden mitätöintiä. Persoonallisuushäiriöstä on kyse, kun ihmiseltä puuttuu kyky empatiaan, kun hänellä on ylimitoitettuja käsityksiä omasta paremmuudesta, kun hän käyttää muita hyväkseen, on kateellinen ja toisia vähättelevä.

Näytelmässä on liuta eriasteisia narsisteja ja narsistien uhreja.

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen ja Iida Kuningas.
Aluksi Riko näkee Heilin jumalattarena. Heikki Pitkänen ja Iida Kuningas. Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen ja Iida Kuningas. Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer heikki pitkänen
Heikki Pitkäsen manipuloivalle narsisti-aviomiehelle Rikolle vaimo on joko jumalainen ihme, tai seksi- ja siivousorja, jota voi nöyryyttää julmasti, ja sen jälkeen vaatia aulista antautumista.

Pitkäsen itsekeskeinen tv-juontaja on loistava, hysteerisen hauska hahmo! Juontaja pääsee haastattelemaan suoraan lähetykseen Jeesusta, mutta ei anna tälle lainkaan puheenvuoroa.

Iida Kuningas näyttelee mainittua alistuvaa vaimoa, Heiliä, herkästi ja todesti. Katsomossa puristan käsiä nyrkkiin ja ajattelen, että jätä se hullu! Sen sijaan vaimo nousee vastustamaan Kirjailijaa. Hän kysyy: miksi et kerro mitään suhteen hyvistä puolista?

Kuningas tekee myös pienen mutta ällistyttävän hahmon tv-juontajana, joka haastattelee Breivik-kirjailija Åsne Seierstadia. Miten voi olla niin vakava ja niin hauska, ja vain muutamalla repliikillä!

Jos Pitkäsen Riko on paha aviomies, Antti Pääkkösen Esko on itse hyvyys ja kärsivällisyys. Ei tuollaista miestä olekaan, ajattelen. Niin ajattelee näyttämöllä Kirjailijan ystäväkin.

- Eikö Esko ole jo liian ihanteellinen hahmo, epäilee tuo ystävä, jonka Kirjailija on huiputtanut mukaan esitykseen. Katja Küttner näyttelee ystävän roolissa vilpittömästi ja luontevasti. Ystävä on pälyilevä, hämmentynyt, kiva ja hassu. Hän koettaa sanoa suoraan ja silti varovaisesti Kirjailijalle, mitä tämän hengentuotteesta ajattelee.

Narsismin, rakkauden ja vanhemmuuden yhdistelmästä syntyy pelottavia näkyjä.

Narsistin ystävällä ei ole helppoa, se käy selväksi.

Ja kehutaan vielä. Jessica Grabowsky on häkellyttävän hyvä monissa rooleissaan: lasta leikittävänä fysioterapeuttina, Åsne Seierstadina, ahdistuneena Siskona. Sisko on Eskon puoliso, jonka narsismi nousee esille loputtomissa öisissä ja päiväisissä riidoissa. Kaikki kääntyy aina Siskoon, kaikessa on aina kyse hänestä.

Kumpikin näytelmän pariskunnista saa lapsen. Narsismin, rakkauden ja vanhemmuuden yhdistelmästä syntyy pelottavia näkyjä.

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen ja Antti Pääkkönen.
Juontajan tähtihetki: suorassa lähetyksessä Jeesuksen kanssa! Heikki Pitkänen juontajana ja Antti Pääkkönen Jeesuksena. Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen ja Antti Pääkkönen. Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer heikki pitkänen

Taitaa olla niin, että Milja Sarkolan ohjauksissa näytellään aina loistavasti. Nytkin joka ikinen henkilö, hetki ja repliikki on tarkasti nähty ja tulkittu.

Näytelmä on muodoltaan sukua Sarkolan ohjauksille Perheenjäsen ja Jotain toista. Niissäkin liikutaan sujuvasti todellisuuden tasolta toiselle. Niissäkin tehdään teatteriesitystä, jossa roolihahmot ja näyttelijät kommentoivat teosta. Niissäkin päähenkilö on taiteilija, joka ammentaa omasta elämästään. Välillä huomasin unohtavani, että nyt katsonkin Junkkaalan kirjoittamaa näytelmää, en Sarkolan.

Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen Jussi Parviaisen roolissa.
Heikki Pitkänen Jussi Parviaista. Repliikit ovat sitaatteja Parviaisen elokuvasta "Yksinteoin kaksi". Kansallisteatterin näytelmä Olipa kerran minä. Heikki Pitkänen Jussi Parviaisen roolissa. Kuva: Kansallisteatteri/ Stefan Bremer heikki pitkänen
Yhtä kaikki: Olipa kerran minä on hieno, älykäs esitys. Se on raju, traaginen, tarkka, kiehtova. Ei ehkä kuitenkaan kohauttava.

Ei, vaikka Kirjailija marssittaa näyttämölle tarinaansa vahvistamaan joukon tunnettuja ihmisiä: narsismia julkisuudessa käsitelleet Jari Sarasvuon ja Jussi Parviaisen, sekä mm. Jeesuksen, Mika Myllylän ja kriitikko Suna Vuoren. Ja lopulta, kun mikään ei enää tunnu riittävän, aikamme megalomaanisen narsistin, Anders Behring Breivikin. Breivik ivaa Kirjailijaa: kirjoitit sitten minut näyttämölle, itsellesi saarnaamaan.

Näyttämöllä todellisuuden tasot sekoittuvat. Näin kävi katsomossakin, kun katsoin lavalla karjahtelevia Jussi Parviaisia ja nauroin tikahtuakseni. Tiedättehän sen hihityksen, joka ei ota loppuakseen, vaikka kuinka yrittäisi. Vieressäni nauroi oikea Jussi Parviainen.

Kansallisteatteri: Olipa kerran minä. Käsikijoitus Heini Junkkaala. Ohjaus Milja Sarkola, lavastus Kaisa Rasila, puvut Tuomas Lampinen, valot Ville Toikka, äänet Esa Mattila, videot Timo Teräväinen, naamiointi Tuire Kerälä. Dramaturgit Elina Snicker ja Pauliina Feodoroff. Rooleissa Jessica Grabowsky, Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Katja Küttner, Heikki Pitkänen ja Antti Pääkkönen. Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 25.11.2015.

Kultakuumeen haastattelussa ohjaaja Milja Sarkola:

Penkkitaiteilija

 • Apua olympialaisten vieroitusoireisiin

  Aristoteleen kantapään urheiluaiheisia ohjelmia

  Urheilu-uutiset ja -selostukset tuottavat Aristoteleen kantapää -ohjelman kuuntelijoille jatkuvasti hupia ja kielikorvan särähtelyä. Liekö syynä toimittajien kiire, vai aiheuttaako suoritusten herättämä tunnekuohu kompurointia ilmaisussa?

 • Itsenäistyvän Viron ja Suomen ystävyys punnittiin villeinä vuosina

  Rodeo -elokuva avaa Viron itsenäistymisen ajan kulisseja

  Mitä tapahtui kulissien takana Viron itsenäistymisen aikana, romanttisella 90-luvulla, jolloin vapaus alkoi häämöttää ja sitten valkeni? Millainen oli henkilökemioiden merkitys Viron ja Suomen välisissä suhteissa? Mitä Suomessa ajateltiin Mart Laarin nuoren hallituksen hulluista ratkaisuista? Maanantaina 19.2. Yle TV1:llä palataan Viron villeihin vuosiin.

 • Samasta muotista

  Univormu yhdistää kantajat, ja erottaa heidät muista

  Univormu tarkoittaa yhdenmukaista. Sanasta tulee ensimmäiseksi mieleen armeija ja sotilaat. Yhtenäistä pukeutumista esiintyy kuitenkin monissa ammateissa, laitoksissa ja viroissa. Armeijan, poliisin ja palokunnan asujen on ensisijaisesti tarkoitus lisätä käyttäjien turvallisuutta ja mukavuutta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Apua olympialaisten vieroitusoireisiin

  Aristoteleen kantapään urheiluaiheisia ohjelmia

  Urheilu-uutiset ja -selostukset tuottavat Aristoteleen kantapää -ohjelman kuuntelijoille jatkuvasti hupia ja kielikorvan särähtelyä. Liekö syynä toimittajien kiire, vai aiheuttaako suoritusten herättämä tunnekuohu kompurointia ilmaisussa?

 • Musiikki on elokuvan runollinen elementti. Avaruusromua 25.2.2018

  Avaruusromussa kuvallista musiikkia, elokuvasta ja muualta.

  Jos minä en olisi elokuvaohjaaja, minä tahtoisin olla elokuvamusiikin säveltäjä. Näin kerrotaan Steven Spielbergin sanoneen. Elokuvaohjaajat ymmärtävät, mikä on musiikin merkitys elokuvassa. Andrei Tarkovski puhui musiikista elokuvan runollisena elementtinä. Avaruusromussa kuvallista musiikkia, elokuvasta ja muualta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Katriina Huttunen: Hautausmaa on kotini

  Itsemurhan tehneen äiti käy hautausmaalla päivittäin.

  Helsingin Hietaniemessä on Suomen tunnetuin hautausmaa, joka on täynnä taidetta ja kuolleita merkkihenkilöitä. Suomentaja Katriina Huttunen käy siellä päivittäin. Hänen on pakko. Hautausmaa on hänen itsemurhan tehneen tyttärensä viimeinen leposija. Tämä essee on uskonnottoman ihmisen yritys levittää hautausmaan ilosanomaa.

 • Tutkimusmatkoja idän maisemiin. Avaruusromua 18.2.2018

  Myös miniatyyrisävellyksiä ja dub-kokeilua

  Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä Gustav John Ramstedt teki 1900-luvun alussa seitsemän tutkimusmatkaa Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Mongoliaan. Elokuvantekijät Martti Kaartinen ja Niklas Kullström reissasivat G.J. Ramstedtin jalanjäljillä. Näin syntyi elokuva Eastern Memories, johon säveltäjä ja tuottaja Rasmus Hedlund teki musiikin. Avaruusromussa myös miniatyyrisävellyksiä, dub-henkistä kokeilua sekä abstraktia äänimaisemaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Big Star: Nothing Can Hurt Me

  Dokumentti parhaasta bändistä joka ei koskaan menestynyt.

  Rakkaudella tehty pitkä dokumenttielokuva memphisiläisestä popyhtyeestä, josta piti tulla 1970-luvulla maailmankuulu mutta josta tulikin kulttibändien kulttibändi – muusikkojen, kriitikkojen ja asianharrastajien kiihkeän fanituksen kohde. Big Star oli "hienoin yhtye joka ei koskaan menestynyt".

 • Itsenäistyvän Viron ja Suomen ystävyys punnittiin villeinä vuosina

  Rodeo -elokuva avaa Viron itsenäistymisen ajan kulisseja

  Mitä tapahtui kulissien takana Viron itsenäistymisen aikana, romanttisella 90-luvulla, jolloin vapaus alkoi häämöttää ja sitten valkeni? Millainen oli henkilökemioiden merkitys Viron ja Suomen välisissä suhteissa? Mitä Suomessa ajateltiin Mart Laarin nuoren hallituksen hulluista ratkaisuista? Maanantaina 19.2. Yle TV1:llä palataan Viron villeihin vuosiin.

 • Samasta muotista

  Univormu yhdistää kantajat, ja erottaa heidät muista

  Univormu tarkoittaa yhdenmukaista. Sanasta tulee ensimmäiseksi mieleen armeija ja sotilaat. Yhtenäistä pukeutumista esiintyy kuitenkin monissa ammateissa, laitoksissa ja viroissa. Armeijan, poliisin ja palokunnan asujen on ensisijaisesti tarkoitus lisätä käyttäjien turvallisuutta ja mukavuutta.