Hyppää pääsisältöön

SF-paraati

Ansa Ikonen ja Tauno Palo elokuvassa SF-paraati
Ansa Ikonen ja Tauno Palo tanssivat Ansa Ikonen ja Tauno Palo elokuvassa SF-paraati ansa ikonen

Musiikkipitoinen komedia taksikuskista, joka on ihastunut turistioppaaseen.

Pian talvisodan päättymisen jälkeen ensi-iltaan tuli SF-paraati, “ensimmäinen suomalainen revyyelokuva”, musiikkikomedia taksikuskin ja turistioppaan rakkaudesta kauniissa Helsingissä. Pääosissa Tauno Palo ja Ansa Ikonen.

Taksikuski Tanu on ihastunut turistibussin oppaana toimivaan Ansaan, mutta lemmen tiellä on esteitä: kilpakosijoita ja kommelluksia. Tanu on myös muusikko, ja kun hänen säveltämänsä kappale saa Ansan kirjoittamat sanat, “Nuoruuden sävel” on kohta koko kaupungin huulilla. Kaiken tämän taustalla musiikkiravintolat DoReMi ja Sensatio käyvät kovaa kilpailua asiakkaista. Kumpi saa uuden menestyssävelmän vetonaulakseen?

Syystä tai toisesta elokuvan henkilöhahmojen nimet ovat väännöksiä ja mukaelmia rooleissa nähtävien näyttelijöiden oikeista nimistä: Tauno Palo on “Tanu Paalu”, Joel Rinne on “Jopi Rintee”. Kenties tarkoitus on ollut leikitellä filmitähtien tuttuudella ja luoda siten suuren viihdetapauksen tuntua.

Kilpailevien orkesterien jäsenet ovat nimekkäitä suomalaisia jazz-soittajia, esimerkiksi DorReMi:n pianistina on itse Toivo Kärki ja Sensatio-ravintolassa saksofonia soittaa Kaarlo Valkama. Todellinen säveltäjä-sanoittajapari "Nuoruuden sävelen" takana ovat Georg Malmstén ja R. R. Ryynänen, ja heistä Malmstén nähdään myös pienessä sivuroolissa poliisikomisariona.

  • SF-paraati, Suomi 1940. O: Yrjö Norta. N: Tauno Palo, Ansa Ikonen, Aku Korhonen, Siiri Angerkoski, Kaarlo Angerkoski.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa