Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas

Kale Teuronen (Suen Tassu), Reino Tolvanen (Antti Rokka) Tapio Hämäläinen (Salo) ja Kaarlo Halttunen (Rahikainen) elokuvassa Tuntematon sotilas
Miehet katselevat isänmaan aamunkoitossa loistelevaa Petroskoita. "Ja tuon mokoman takia on rähjätty!" Kale Teuronen (Suen Tassu), Reino Tolvanen (Antti Rokka) Tapio Hämäläinen (Salo) ja Kaarlo Halttunen (Rahikainen) elokuvassa Tuntematon sotilas teeman elokuvat

Jo 26. kerta televisiossa – Teema esittää itsenäisyyspäivänä Edvin Laineen elokuvasovituksen Väinö Linnan romaanista.
Elokuva nähdään HD-laatuisena kopiona, joka sai ensiesityksensä televisiossa 2017.

Hieman lukuja: Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas on esitetty televisiossa joka itsenäisyyspäivä koko 2000-luvun ajan. Television mittapuulla se alkaa jo hyvinkin vakiintua perinteeksi. Yhteensä se on nähty 25 kertaa (vuonna 2018 se siis lähetetään 26. kerran), ensimmäisen kerran vuonna 1967. “Tuntematon sotilas kerää torstaina [7.12.] valtavan katsojamäärän”, ennusti Antenni-lehti tuolloin ennen itsenäisen Suomen 50-vuotispäivää, ja näin kävi: 2,28 miljoonaa suomalaista katsoi elokuvan. Suurin osa heistä oli luultavasti nähnyt sen myös valkokankaalta.

Itsenäisyyspäivän ohjelmaa Tuntematon on ollut kuitenkin vasta vuodesta 2000, vaikka lukemattomat katsojat kokevat sen tulleen tv:stä itsenäisyyspäivänä “aina”. Tämäkin lienee aidon perinteen tunnusmerkki.

Teemalla Tuntematon on nähty niin Edvin Laineen kuin Rauni Mollbergin ja Kristian Smedsin versiona. Jälkimmäiset kaksi ovat olleet kumpikin omana aikanaan kiisteltyjä teoksia, mutta Väinö Linnan romaani hyvin kestää uudet tulkinnat ja oikeastaan vaatiikin niitä, niin vakiintunut osa kulttuurista kalustoa se on. Samoin Edvin Laineen elokuvan asema on sellainen, ettei mikään uusi versio heilauta sitä suuntaan eikä toiseen.

Suomalaisen elokuvateollisuuden kulta-ajan keskeiset miesnäyttelijät antoivat kasvonsa hahmoille, joista tuli uusia suomalaisia arkkityyppejä. Koska elokuvassa ei oikeastaan ole päähenkilöä, Jussi-palkintoja jaettiin kaksi, Åke Lindmanille ja Veikko Sinisalolle. (Kolmannen miesnäyttelijä-Jussin sai samana vuonna Santeri Karilo roolistaan elokuvassa Evakko, joka on katsottavana Elävässä Arkistossa.) Tuntematon palkittiin myös parhaan elokuvan (T. J. Särkkä), ohjauksen (Edvin Laine) ja käsikirjoituksen (Juha Nevalainen) Jusseilla, ja leikkaajat Osmo Harkimo ja Armas Vallasvuo saivat erikois-Jussin, sillä parhaan leikkauksen palkintoluokkaa ei ollut varsinaisesti olemassa. Lisäksi Edvin Laine sai vuonna 1955, ennen elokuvan ensi-iltaa siis, Pro Finlandia -mitalin ensimmäisenä elokuvaohjaajana. Vaikkei Pro Finlandiaa myönnetä tietystä teoksesta, kunnianosoitus tuskin tuli täysin sattumalta.

  • Tuntematon sotilas, Suomi 1955. O: Edvin Laine. N: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, Pentti Siimes, Matti Ranin, Jussi Jurkka, Tauno Palo

Artikkeli on julkaistu ennen vuoden 2015 itsenäisyyspäivää. Sitä on päivitetty syksyllä 2016 ja uudestaan syksyllä 2018.

Lue lisää:

Ville Salmisen Evakko kertoi pienin elein suuren tragedian

Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä sodasta etsittiin uusia filmiaiheita. Monen mielestä onnistunein oli Ville Salmisen filmatisointi Unto Seppäsen romaanista Evakko.

Lue lisää:

Mikko Niskanen kuvasi sota-ajan tuntoja kahdessa menestyselokuvassa 1963

Mikko Niskaselta valmistui vuonna 1963 ennätykselliset kaksi kiitettyä sota-aikaan sijoittunutta elokuvaa. Molemmissa liikutaan itärajan tuolla puolen: toisessa komennuksella, toisessa omin luvin. Sissit sukelsi syvälle sotilaan sieluun, Hopeaa rajan takaa kertoi tositapahtumiin pohjaavan seikkailun.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa