Hyppää pääsisältöön

Yle aloittaa televisiossa uutiset selkosuomeksi

uutisten studio
uutisten studio Kuva: Uutisten studio yle uutiset

Yle aloittaa selkokieliset uutiset televisiossa. Ensimmäinen uutislähetys nähdään 7.12. Uutisten kesto on viisi minuuttia ja ne lähetetään arkisin klo 15.10 Yle TV1 -kanavalla.

Yle Uutiset selkosuomeksi tarjoaa uutisia helposti ymmärrettävällä suomella. Uutisten kohderyhmät ovat henkilöitä, joille tavallinen uutisointi ei välttämättä avaudu. Selkouutiset sopivat esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille, maahanmuuttajille, ikäihmisille, koululaisille ja kaikille, jotka tarvitsevat selkeää tiedonvälitystä. Suomessa arvioidaan olevan noin 500 000 selkokieltä tarvitsevaa ihmistä.

“Selkokielinen uutislähetys on yksi vastaus siihen isoon haasteeseen, kuinka Suomeen tulevat maahanmuuttajat saadaan kotoutettua. On kaikkien etu, että oleskeluluvan saavat ihmiset oppivat mahdollisimman pian suomen kielen. Selkokieliset uutiset voivat osaltaan auttaa tässä. Samalla ne palvelevat monia muitakin asiakasryhmiä ”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaislähetysten päällikkö Petri Jauhiainen.

Yle Uutiset selkosuomeksi on lähetty tähän mennessä radiossa ja verkossa. Yle Radio Suomessa kuullaan joka päivä viisiminuuttinen uutislähetys kello 21.30. Lisäksi uutiset ovat kuunneltavissa verkossa Yle Areenassa ja selkouutisten verkkosivuilla.

Yle on lähettänyt selkokielisiä uutisia päivittäin vuodesta 1992. Aluksi uutislähetykset suunnattiin ulkosuomalaisille, mutta 2000-luvulla tärkeäksi kohderyhmäksi tulivat Suomessa asuvat maahanmuuttajat.

Ylen selkouutisten laadinnassa noudatetaan samoja periaatteita kuin luettaviksi tarkoitetuissa selkoteksteissä. Hyvän selkokielisen uutisen perusta on hyvin taustoitettu selkoteksti ja hyvin esitetty selkopuhe. Ylen selkouutisten puhenopeus on hitaampi kuin uutisissa yleensä ja se auttaa ymmärtämistä. Selkouutisilla on myös oma verkkosivunsa, jossa muun muassa selitetään uutiskielessä käytettyjä sanoja selkosuomeksi.

Lisäys 2.12.
Selkouutiset tekstitetään suomeksi poikkeuksellisesti siten, että tekstityskieli on suomi, vaikka nk. ohjelmatekstitykset yleensä löytyvät hollannin kielen kautta. Tämä siksi, että tekstitys näkyisi automaattisesti myös niillä käyttäjillä, jotka eivät muuten katso ohjelmatekstityksiä.

yle.fi/uutiset/selkouutiset/

Lisätiedot:
Petri Jauhiainen, päällikkö, Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta, Lähetykset
puh. 040 583 7607