Hyppää pääsisältöön

Ali Jahangiri matkasi pakolaisten kanssa Kreikasta Suomeen – ylitti rajan laittomasti, joutui 12 tunniksi poliisikuulusteluihin

Matkan varrella Jahangiri tutustui esimerkiksi neliraajahalvaantuneeseen, pyörätuolilla liikkuvaan pakolaismieheen.

Ali Jahangiri // Kuva: Jani Nivala / YleX

- Poika sanoi, että Turkin rajalla poliisit lähtivät perään. Hän lähti juoksemaan karkuun ja kadotti omat vanhempansa ja veljensä. Hän oli jäänyt odottamaan vanhempiaan läheiseen metsään parin päivän ajaksi, mutta kukaan ei tullut.

Yle Puheen Ali Show'n juontaja Ali Jahangiri kertoo 14-vuotiaasta pakolaispojasta, johon juontaja tutustui Itävallassa. Jahangiri kulki kolmen viikon ajan Euroopan läpi Kreikan Lesbokselta Helsinkiin pakolaisten kanssa.

Mitä ihmettä?

Koomikkona tunnettu Jahangiri shokeerasi yleisöään stand up -komiikkaillassa lauantaina 7. marraskuuta. Jahangiri sanoi, että kyseessä on hänen viimeinen keikkansa hetkeen – ehkä koskaan. Jahangiri aikoi matkata. Euroopan pakolaisalueille. Vuonna 1991 pakolaisena Iranista Suomeen tullut Jahangiri sanoi repivänsä matkan aluksi passinsa. Hän ei ollut varma, palaako ikinä takaisin Suomeen.

Koomikko painotti yleisölle, että asiasta ei saa puhua eteenpäin – tosin luultavasti Jahangiri sanoi näin sen vuoksi, että asia herättäisi kiinnostusta. Jagangiri ei kertonut yleisölle matkansa syytä.

Muutama päivä keikan jälkeen Jahangirin some-kanaviin alkoi tulla päivityksiä matkan vaiheista. Nyt hän on palannut turvallisesti takaisin Suomeen.

Eikä hän repinyt passiaan. Jahangiri lähti matkalle tekemään dokumenttia pakolaisten matkasta Euroopan läpi.

Matkan alussa kaikki olivat onnellisia. Paitsi Jahangiri.

Jahangirin matka käynnistyi 9. marraskuuta Kreikan Lesboksen saarelta, joka on tunnettu yhtenä suomalaisten suosikkilomakohteista. Ensipuhteekseen Jahangiri avusti ilmeisesti Turkista tulleen pakolaista pursunneen kumiveneen rantautumista. Jahangiri kertoo Yle Puheen haastattelussa, että kyseessä noin kymmenelle hengelle suunnattu vene, jossa oli 67 pakolaista.

Skip Twitter post

Eräs veneessä olleista pakolaisista ihmetteli sitä, että Jahangiri vaikutti surulliselta. Muut olivat iloisia siitä, että rantautuminen onnistui.

- Sanoin, että en voi olla tässä tilanteessa onnellinen. En tajunnut, miten joku voi lähteä ylittämään merta kumiveneellä. En pystynyt ymmärtämään, että he joutuvat tekemään sellaista, Jahangiri sanoo.

12 tuntia poliisikuulusteluja

Kreikasta Jahangiri otti suunnakseen Saksan. Matka kulki Makedonian ja Serbian läpi. Jahangiri kertoo, ettei pystynyt käsittelemään pakolaisuuden laajuutta ja määrää.

- Käytännössä joka ikinen vastaan tullut reissussa oleva ihminen oli pakolainen.

Yksi reissun kuumottavimmista hetkistä tapahtui Makedonian ja Serbian rajalla. Maiden välinen rajanylityspolitiikka on kyseenalainen: Makedonian puolelta tulevat pakolaiset kuskataan Jahangirin mukaan junalla noin 500 metrin päähän rajasta. Täältä pakolaiset kävelevät rajan yli. Ensimmäinen kylä, jossa pakolaiset voivat rekisteröityä, sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä rajasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen ylitys on ensimmäisten kilometrien osalta laiton – myös Jahangirin osalta.

Yksi juontajan kanssa rajalle saapuneista pakolaisista oli pyörätuolissa istuva neliraajahalvaantunut mies. Mies tarvitsi rajanylitykseen apuvoimia, sillä kylää ennen on pelkkää peltoa. Jahangiri sekä miehen ystävät tarttuivat tuoliin ja kantoivat miestä kohti kylää. Parin kilometrin jälkeen poliisit pysäyttivät Jahangirin, sillä he huomasivat mukana olleet kamerat.

Suomalaiskoomikon selitykset eivät auttaneet: hän oli ylittänyt rajan laittomasti, eikä hän ollut pakolainen. Jahangiriä kuulusteltiin kahdella poliisiasemalla yhteensä 12 tunnin ajan.

- Ranskan terrori-iskut olivat tapahtuneet edellisenä yönä, ja me olimme nyt ylittäneet rajan laittomasti. Siksi erikoisryhmä yritti selvittää, keitä olemme, Jahangiri sanoo.

Skip Twitter post

Mutta kuinka kävi 14-vuotiaalle pojalle, joka oli hukannut veljensä ja vanhempansa?

Jahangiri ei tiedä. Juontaja yritti auttaa poikaa löytämään vanhempansa, mutta suunnattomassa pakolaisvirrassa Jahangiri kadotti pojan, eikä nähnyt häntä enää myöhemmin.

- Siitä oli vaikea toipua.

Dokumentti Jahangirin matkasta julkaistaan Ylen kanavilla ensi keväänä.

Kuuntele Jahangirin haastattelu alta.

Lue myös:

Turvapaikanhakijat kokkaavat Ravintolapäivässä – eksoottista ruokaa tarjolla Turussa ja Helsingissä

Törsäilevä turvapaikakanhakija voi joutua elämään kuukausikaupalla ilman rahaa

Tutkija musliminaisten huiveista: "On erikoista ajatella, että vaatekappale on merkki alistamisesta"