Hyppää pääsisältöön

Atomirotan raitistunut Rane Raitsikka ammentaa kodittomuudesta ja päihdekierteestä inspiraatiota joulubiisiin, joka kertoo perhejuhlan toisen puolen

Yksinäisyys yllättää Atomirotan joulukappaleessa, joka saa ensisoittonsa YleX:n Uuden musiikin iltavuorossa.

Atomirotta-yhtyeen Rane Raitsikka ja Mikko Sarjanen. // Kuva: YleX

Atomirotta julkaisee vielä ennen joulua Kaduille taas -nimisen biisin, joka kertoo toisenlaisen tarinan joulusta. Siinä ei kokoonnuta piparintuoksuiseen olohuoneeseen suvun kanssa juomaan glögiä. Kappale juontaa juurensa Atomirotan Rane Raitsikan rankkaan menneisyyteen Los Angelesissa. Niihin vuosiin mahtui kodittomuutta ja raju päihdekierre. Nyt 50-vuotias Rane on ollut noin 16 vuotta selvin päin, eikä voisi olla onnellisempi.

Tänään Atomirotan Rane Raitsikka on leiponut koko päivän lastensa kanssa piparkakkuja.

- Vaimon tuntien on tulossa vielä hienot koristelut, muusikko kommentoi YleX:lle.

Raitsikan lapset ovat samassa lastentarhassa kuin Waltari-yhtyeen Kärtsyn tenavat. Muusikkokaksikko esiintyykin usein lastentarhan joulu- ja kevätjuhlissa.

- Se on ollut ihan mieletön menestys aina. Tämä on ensimmäinen joulu vuosiin, kun pääsen katsomaan esitystä yleisöstä.

Aina ei ole ollut näin idyllistä. Raitsikka on nähnyt joulun toisen puolen, riipivän yksinäisyyden.

Muusikko muutti Los Angelesiin vuonna 1989 ja viihtyi siellä aina vuoteen 2010 asti. Meni monta vuotta, ettei Rane käynyt Euroopassa ollenkaan. Välillä hänellä ei ollut paperit kunnossa ja välillä taas mies itse ei ollut kunnossa.

- Usein vuodet vain vierivät, enkä tuntenut sen suurempaa ikävää, mutta aina kun tuli joulunaika, niin ihmiset lähtivät perheidensä luokse ja tuli mieletön koti-ikävä. Koko vuoden pystyin aina muuten unohtamaan ikävän, mutta joulunaikaan se iski vasten kasvoja.

Rane Raitsikka osaa arvostaa nykyään rauhallista ja tavallista joulua perheen kanssa.

- Mun matka on ollut pitkä. Kreisi elämä Hollywoodissa oli juuri sitä, mitä hain nuorempana, mutta se meni rujoksi. Elämänarvot muuttuivat, kun lopetin päihteiden käytön. En vaihtaisi hetkeäkään pois nykyisestä elämästäni.

Seesteistä elämää elävä Raitsikka ei silti kadu värikästä menneisyyttään. Sen avulla hän osaa nykyään arvostaa ihan pieniä arkisiakin asioita.

- Ainakin on mistä ammentaa, kun kasvattaa omia lapsia. Onneksi en hankkinut perhettä silloin, kun en osannut pitää edes itsestäni huolta.

Kaduille taas -kappale saa ensisoittonsa YleX:n Uuden musiikin iltavuorossa tiistaina 8. joulukuuta.

Lue myös:

Apulannan Sipe yllättää – vahvasti mukana Atomirotan seuraavalla levyllä

Atomirotan Rane Raitsikka: Nenä vie -biisin riffi on ollut olemassa jo parikyt vuotta

Atomirotan I-levy tehtiin ilman rajoja