Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti 2016

Mustavalkoiseksi piirrosmaiseksi kuvaksi käsitelty valokuva lippalakkipäisestä miehestä, jolla nappikuulokkeet korvissa.
Kuva elokuvasta Elinkautinen Mustavalkoiseksi piirrosmaiseksi kuvaksi käsitelty valokuva lippalakkipäisestä miehestä, jolla nappikuulokkeet korvissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu elinkautinen

Dokumenttiprojekti Yle TV1 maanantaisin klo 21.30. Dokumenttiprojekti myös Yle Areenassa.

4.1.2016 Uhka kampuksella

(The Hunting Ground)
Amerikkalaisyliopistoissa opiskelijoita raiskataan ja häiritään seksuaalisesti. Tapauksiin ei puututa ja yksityisestä rahasta riippuvaiset laitokset vaikenevat julkisuuden pelossa. Uhrit nousevat nyt vastarintaan. T: RoCo Films International
http://www.thehuntinggroundfilm.com

11.1.2016 Jumalan nimissä

Hebronissa juutalaissiirtokunta on rakennettu keskelle historiallista palestiinalaiskaupunkia. Gideon Gitai on dokumentoinut 40 vuoden ajan mitä Jumalan sanan toteuttaminen on merkinnyt palestiinalaisille T: GIG Films Oy

18.1.2016 Muukalaisia kylässä

Euroopassa on käynnissä valtava muuttoliike. Tämä yllättää myös pienen Evitskogin, kun kylään avataan 300 pakolaisen vastaanottokeskus. O: Peter Wallenius T: Yle

25.1.2016 Onnelliset

Dokumentissa seurataan kahden elämäntaitovalmentajan Aaro Löffin ja Viivi Pentikäisen työskentelyä sekä ohjaaja Wille Hyvösen henkilökohtaista onnen tavoittelua näiden henkilöiden valmennuksessa. T: Pohjola-Filmi Oy.

1.2.2016 Isän tyttö

Suomessa asuvan turkkilaisen isän ja tämän 26-vuotiaan suomalaisturkkilaisen tyttären erotarina. O: Melisa Üneri T: Klaffituotannot

8.2.2016 Netizen Mo

Seurantadokumentti Suomessa asuvasta Mosta, josta tuli muslimi-internet-kuningas. Kaikki romahti ja edessä oli paluu kotimaahan, sotilasvaltaan siirtyneeseen Egyptiin. O: Mohammed el Aboudi T: Helsinki-filmi Oy

15.2.2016 Kannaksen kierros

Karjalankannaksella valtioiden, uskontojen ja ideologioiden rajat ovat jatkuvasti muuttuneet, joten ihmiskohtalotkin ovat yleensä muodostuneet joksikin aivan muuksi mistä on haaveiltu. O: Arvo Tuominen T: Yle

22.2.2016 Syyrialainen rakkaus

(Syrian Love Story)
Amir ja Raghda kohtasivat 20 vuotta sitten, tuomittuina Syyrian hallinnon arvostelusta. Raghda on taas vankilassa, Amir ja 4 lasta odottavat häntä ja pakenevat Syyriasta. Miten perhe selviää? O: Sean MacAllister T: Cats & Dogs

29.2.2016 Minä ja pikkusiskoni (S)

Ohjaaja Suvi West lähtee hakemaan hyväksyntää siskolleen omasta yhteisöstä, jolla on vaikeuksia hyväksyä maailman muuttuminen. T: Vaski Filmi Oy

7.3.2016 Guantanamon kasvatti (12)

(Guantanamo’s Child – the Omar Kahdr Story)
Kanadalainen Omar Khadr pidätettiin 15-vuotiaana Afganistanissa ja hän joutui Guantanamon vankilaan. Yli 10 karmivan vankilavuoden jälkeen hänet vapautettiin. Millainen oli Omarin nuoruus pahamaineisessa vankilassa?

14.3.2016 Swing Game (S)

Kotkalaiset elokuvantekijät perustavat pelifirman ja pyrkivät rohkeasti maailman huipulle. Kova bisnes ja kokemuksen puute uhkaavat murskata haaveet äkkirikastumisesta. O: Pasi Riiali, Mikko Peltonen T: Mediatehdas Dakar Oy

21.3.2016 Tuntematon pakolainen (S)

Suomalainen koomikko Ali Jahangiri matkaa Kreikkaan rantautuvien pakolaisten kanssa halki Euroopan. Dokumenttielokuva rakentuu pakolaisten tarinoista ja kohtaamisista, joita uutiskuvat eivät tavoita. O: Hamy Ramezan T: Itv-Studios

28.3.2016 klo 20.50 Saman auringon alla

Pohjoiskorealaiset ahkeroivat maansa puolesta, maan johtoa palvoen. Monelle Pohjois-Korea on maa, jossa eletään täydellistä elämää. Palkittu Vitaly Manski kuvasi pohjoiskorealaistytön elämää vuoden ajan. Mitä hän näki?

4.4.2016 Vierailu (S)

Miten ihmiskunta valmistautuu kohtaamaan maapallon ulkopuolisen älyllisen elämän? Tämä filosofinen kysymys kääntyy meihin itseemme. Onko meissä mitään erityistä maailmankaikkeudessa? O: Michael Madsen T: Mouka-Filmi Oy

11.4.2016 Marzia, ystäväni (S)

Suomalaisen toimittajan ja afganistanilaisen kollegan kohtaamisesta alkaa kirjeenvaihto. Miten todellisuus ja unelmat luovat yhteyden kahden maailman välille? O: Kirsi Mattila T: Pohjola-filmi Oy

18.4.2016 Kylä

Pienessä Repolan kylässä näkyy maaseudun murros. Kaikki lehmät ovat robottinavetassa ja viimeinen sikatila on lopettamassa. Nuoret etsivät keinoja jatkaa maaseudulla, mutta mistä löytää morsian pieneen kylään. O: Tom Östling T: Yle

25.4.2016 Atomin paluu (7)

Ydinvoimalan rakennustyömaa on takkuillut Olkiluodossa jo vuosia. Hanke jyrättiin läpi lähiympäristön vaatimuksista välittämättä ja nyt se pyörittää pientä kuntaa haluamallaan tavalla. O: Mika Taanila ja Jussi Eerola T: Kinotar Oy

2.5.2016 Kullan kirous

(300 Tons of Gold)
Romanialaisen Rosia Montanan kyläläiset ovat eläneet pittoreskissa kylässään vuosisatoja. Nyt kylää uhkaa kansainvälinen kaivosyritys joka haluaa kaivaa kylän alta kultaa. Kyläläiset nousevat kapinaan, mutta miten käy? O: Tibor Kocsis T: Flora Film International, Unkari

9.5.2016 Ilman kotia

Kuka tahansa voi jäädä asunnottomaksi. Se aiheuttaa yksinäisyyttä ja häpeää. Talvella siitä tulee henkeä uhkaava painajainen. Dokumentti seuraa viittä asunnotonta kesästä 2015 seuraavaan kevääseen. O: Marja Kurikka T: Yle

16.5.2016 Pako Syyriasta

(My Escape)
Parhaillaan maailmassa vaeltaa yli 2 miljoonaa pakolaislasta, moni yksin. Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa Turkista kohti Saksaa. Kreikassa hän kohtaa orvon Abdun, joka suuntaa kohti Ruotsia. T: Danmarks Radio & TV

23.5.2016 Valkoinen raivo (12)

Kertomus Laurista ja hänen kauttaan lukuisista muista, jotka ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman yhdistelmän seurauksena täynnä raivoa, mikä voi johtaa kouluampumisiin ja muihin äärimmäisiin väkivallantekoihin. O: Arto Halonen T: Art Filmsproduction AFP Oy

30.5.2016 Kymmenen luotia

(3½ Minutes, Ten Bullets)
Floridassa vuonna 2012 valkoinen Michael Dunn riitautui huoltamon pihalla mustan teinin Jordan Davisin kanssa. Dunn ampui Daviesin ja pakeni paikalta. Tragedian oikeudenkäynti paljastaa syvälle juurtuneen rasismin. O: Marc Silver T: Dogwoof Global 2015, USA
Lisätietoja: 3½ Minutes, Ten Bullets

6.6.2016 Teräsmummot (S)

Miten usein yli 80-vuotiaat heitetään ulos koulusta? Shirley ja Hinda ovat kyllästyneet joutaviin puheisiin Yhdysvaltojen taloudesta. He hyppäävät skootterien selkään ja lähtevät selvittämään totuutta huumori aseenaan. T: Faction Film AS, Norja

13.6.2016 Swing Game (S)

Kotkalaiset elokuvantekijät perustavat pelifirman ja pyrkivät rohkeasti maailman huipulle. Kova bisnes ja kokemuksen puute uhkaavat murskata haaveet äkkirikastumisesta. O: Pasi Riiali, Mikko Peltonen T: Mediatehdas Dakar Oy (U)

20.6.2016 Laulu (S)

Kertomus Suomen viimeisestä runonlaulajasta 89-vuotiaasta Jussi Huovisesta ja hänen oppilaastaan Hanneriina Moisseisesta. Jussi on oppinut ikivanhoja runolauluja omilta vanhemmiltaan. O: Selma Vilhunen T: Tuffi Films Oy (U)

27.6.2016 Naisen osa

Kaksi Irinaa, Marge ja Svetlana tulivat Suomeen muuttaakseen elämänsä kulun. Naisen osa katsoo maailmaa ja miehiä näiden naisten silmin. Se on elokuva rajaseudusta, selviytymisestä, rakkaudestakin. O: Kati Juurus T: Yle (U)

4.7.2016 Ruokaa ja ystäviä

Pienen bulgarialaisen kylän asukkaat kokoontuvat ruoan äärelle. Ruoka yhdistää perheitä, tuttavia ja sukulaisia jopa valtamerien yli. O: Tonislav Hristov

11.7.2016 Äänimies

Sami kuulee ääniä joita me muut emme kuule. Samin mielestä äänten kanssa voi oppia elämään, eivätkä ne välttämättä aina ole pahasta. O: Peter Wallenius T: Yle (U)

18.7.2016 Parempi huominen (12)

(Something better to come)
Hanna Polak on seurannut 14 vuoden ajan Julijaa, joka asuu Euroopan suurimmalla kaatopaikalla Moskovan liepeillä. Vaikka tulevaisuus Putinin Venäjällä näyttää synkältä, Julija on päättänyt kääntää kohtalonsa. T: Danish Documentary Production, Tanska 2014 (U)

25.7.2016 Talouden selvännäkijä

(The Forecaster)
Martin Armstrongin on ennustanut useat talousromahdukset, mutta tuomittu pyramidihuijauksesta 12 vuodeksi vankilaan. Dokumentti kertoo sekä ristiriitaisesta miehestä että maailmantalouden hyväksytystä manipuloinnista. T: Autlook Filmsales GmbH, Yhdysvallat (U)

1.8.2016 Yläkerran Tuula (S)

Dokumenttielokuva keski-ikäisen pariskunnan elämästä alkoholismin ja läheisriippuvuuden ristiaallokossa. O: Henriikka Hemmi T: Mouka Filmi Oy (U)

8.8.2016 Hyvästi Afrikka (S)

Tarina ystävyydestä ja naisten voimaantumisesta. Suomalaista Riittaa ja ugandalaista Catherinea yhdistävät työ, yhteinen koti ja huumorintaju. O: Iiris Härmä T: Gerillafilmi Oy (U)

15.8.2016 Taistelu Riosta (7)

Rio De Janeiro on yrittänyt siivota kuuluisia favelojaan ennen jalkapallon MM-kisoja. Mutta operaatio ei ole onnistunut niin kuin on toivottu. Uusissa superslummeissa kauempana kaupungin keskustasta kytee aikapommi. O: Gonzalo Arijon T: First Floor Production, Ranska (U)

22.8.2016 Hymyjen maa (7) ja epilogi

Viimeisellä hetkellä vanhat ystävät haluavat pelastaa Thaimaan katuojaan vajonneet Tupen. Tämä vuosi sitten kohahduttanut elokuva sisältää epilogin siitä miten Tupen elämä on muuttunut. O: Heikki Häkkinen T: Höyry Films Oy

29.8.2016 Miehen valinta (S)

Elokuva Venäjän kaasulaitosten vuorotyöläisistä. Kun eurooppalaiset kytkevät kaasu-uuninsa päälle, siellä palaa maakaasu, jonka elokuvan päähenkilöt ovat tuottaneet. O: Elena Demidova T: Illume Oy

5.9.2016 Tukea prostituoiduille

Brenda Myers-Powell joutui prostituoituna monen kollegansa tapaan pahoinpidellyksi. Toivuttuaan hän muutti elämänsä. Brenda johtaa järjestöä joka auttaa prostituoituja pois väkivallankierteestä. O: Kim Longinotto T: Dogwoof Global, USA

12.9.2016 Nykänen omin sanoin (S)

Usean vuoden ajan kuvattu dokumentti Matti Nykäsen elämästä perustuu hänen omaan kertomukseensa ja runsaaseen arkistomateriaaliin. O: Kim Finn T: Blue Media Oy

19.9.2016 Spandex sapiens (16)

Elokuva suomensukuisesta show-painija Michael "StarBuck" Majalahdesta ja hänen fantasioistaan rakkauden ja vihan maailman välillä. O: Oskari Pastila T: Emerald Gate Industries Oy Ltd
Huom! Uusinta TV2:lla 25.09.2016 klo 22.05

24.9. klo 12.35 Unelmien kulisseissa

Espanjalainen elokuvakylä Tabernas herää eloon kun huhu filmitähti Claudia Cardinalen paluusta leviää. Asukkaat toivovat unelmien kestävän hieman pidempään. O: Tonislav Hristov. (U)

26.9.2016 Ristin tie (S)

Elokuva pappi Kai Sadinmasta ja hänen kamppailustaan kirkon uudistamisen puolesta. O: Mika Hotakainen. T: Funfar Films Oy

3.10.2016 Pakolaishelvetti (12)

(Chasing Asylum)
Australia ulkoisti turvapaikanhakijat rajojensa ulkopuolelle, Nauru ja Manus -saarille. Olot säilöönottokeskuksissa ovat järkyttävät: ihmiset asuvat elinkelvottomissa oloissa kuumuudessa, monet sairauksista kärsien. T: Dogwoof Global, USA

10.10.2016 Urho

Presidentti Urho Kekkonen herkkänä, ujona ja haavoittuvana. Ainutkertaista arkistomateriaalia sisältävä dokumentti vanhenevan presidentin viimeisistä vuosista läheisten ihmisten kertomana. O: Ari Lehikoinen T: Yle

17.10.2016 Perhosen kohtalo (12)

Elokuva vuonna 2011 itsemurhan tehneen Delphinen äidin, sisaren, isovanhempien ja ystävien kokemuksista parin vuoden ajalta tapahtuman jälkeen. O: Jean Bitar T: Bitar Films Oy

24.10.2016 Projekti Rockin'High (S)

Järvenpääläisbändi Ancara haluaa tehdä ennätyksen soittamalla maailman korkeimman rokkikeikan Mount Everestillä 5364 metrin korkeudessa. O: Matleena Saarensalmi-Hintikka T: Prodcution House Oy

31.10.2016 Takaisin pintaan (S)

Vuonna 2014 Norjassa tapahtui luolasukellusonnettomuus, jossa menehtyi kaksi suomalaista. Sukelluskavereiden salainen nosto-operaatio oli vaikea paluu tapahtumapaikoille. O: Juan Reina T: Monami Agency Oy

7.11.2016 Gazan ambulanssi (16)

Israelin hyökkäys Gazaan kesällä 2014 sai nuoren elokuvantekijän hyppäämään ambulanssin kyytiin ja kuvaamaan sotaa siviilien ja heitä auttavien näkökulmasta. O: Mohamed Jabaly T: Parad Media Oy, Norja

14.11.2016 Murha Meksikossa (12)

Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. Äidin oikeustaistelu on muuttunut kamppailuksi meksikolaista rankaisemattomuuden kulttuuria vastaan. O: Simo Sipola T: Yle

21.11.2016 Jihadistien koulu (16)

(Among the Believers)
Pakistanissa toimii radikalisoivia Punaisen moskeijan koraanikouluja, joihin köyhät vanhemman lähettävät lapsensa paremman elämän toivossa. Koulu opettaa Koraanin jyrkintä tulkintaa ja valmentaa lapsia terroritekoihin. T: Cinephil Productions Ltd, Pakistan

28.11.2016 Tuntematon totuus

(Unknown Known)
Donald Rumsfeld on luonut historiaa Vietnamin sodasta Irakin sotaan asti. Hän toimi puolustusministerinä kahdesti ja USA:n senaatin jäsenenä neljän presidentin aikana. Palkittu Errol Morris perää Rumsfeldiltä totuutta. T: Nonstop Entertainment

5.12.2016 Elinkautinen (7)

Mitkä ovat elinkautisvangin mahdollisuudet palata yhteiskuntaan vankilavuosien jälkeen? Dokumentissa seurataan romaniräppäri Henkan elämää avovankilassa, vankilan ja siviilin välimaastossa. O: Karoliina Gröndahl T: Yle

12.12.2016 Tahdon terapiaa

Jukka ja Kristiina avioituivat kuusi vuotta sitten. Pian sen jälkeen pariskunta huomasi seksielämänsä hiipuvan. Nyt he yrittävät pelastaa liittonsa seksuaaliterapian avulla. O: Peter Wallenius T: Yle

19.12.2016 Don Juan (S)

Parikymppisen Olegin äiti on epätoivoinen, poika ei ole kiinnostunut muista ihmisistä, saati naisista. Äidin halu muuttaa tilannetta ajaa erikoisiin hoitokokeiluihin pojan mielenkiinnon herättämiseksi ja parantamiseksi. O: Jerzy Sladkowski T: Made Oy, Ruotsi

26.12.2016 Oi Suomi

Suomen jalkapallomaajoukkueen tuskainen taival EM-kisoihin päättyi karsintoihin. Mutta maailmalle on noussut uusi sukupolvi suomalaisia jalkapallotähtiä, tämä on heidän tarinansa. O: Mikko Mattila T: First Floor Productions

Areena: Dokumenttiprojekti