Hyppää pääsisältöön

Dosentti ennusti Akkulatureissa taloutta ja rahaa

Luomme katsauksen viiden vuorokauden rahatilanteeseen. Päivän Heliborissa dosentti on tällä kertaa varsin positiivisella päällä, vaikka ennuste ei ehkä aivan kaikkia miellytäkään. Sketsi nähtiin komediasarja Akkulatureissa vuonna 1995.

Suomea lähestyi jälleen uusi lama-aalto. Dosentti (Pertti Koivula) esittää tälle syyksi markkinoiden hermostumisen jossain Euroopan luoteisosassa. Painetta tuntui etenkin Pohjois-Italiassa (nivuset) ja Espanjassa (takapuoli).

Toisaalta viiden vuorokauden rahatilanne näytti varsin vakaalta, eikä tällä kertaa ollut syytä antaa devalvaatiovaroitusta. Suomalaisia hermostutti etenkin markan vahvuus. Vientiteollisuutemme olikin jo aloittanut odotusleikin – mahdollisimman suuret tienestit mielessään.

Vaikka prime- taikka heliborkorot eivät vaikuttaneet kansantalouteen, vei näistä jälkimmäinen kuitenkin ennustajamme lopuksi aivan uusiin sfääreihin.

Ylen ohjelmatietokannan mukaan sketsi on nimetty yksinkertaisesti "Dosentiksi". Pertti Koivulan elämöivä hahmo nähtiin Akkulatureissa myös toisessa sketsissä "Dosentti/Nokia".

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto