Hyppää pääsisältöön

Dosentti ennusti Akkulatureissa taloutta ja rahaa

Luomme katsauksen viiden vuorokauden rahatilanteeseen. Päivän Heliborissa dosentti on tällä kertaa varsin positiivisella päällä, vaikka ennuste ei ehkä aivan kaikkia miellytäkään. Sketsi nähtiin komediasarja Akkulatureissa vuonna 1995.

Suomea lähestyi jälleen uusi lama-aalto. Dosentti (Pertti Koivula) esittää tälle syyksi markkinoiden hermostumisen jossain Euroopan luoteisosassa. Painetta tuntui etenkin Pohjois-Italiassa (nivuset) ja Espanjassa (takapuoli).

Toisaalta viiden vuorokauden rahatilanne näytti varsin vakaalta, eikä tällä kertaa ollut syytä antaa devalvaatiovaroitusta. Suomalaisia hermostutti etenkin markan vahvuus. Vientiteollisuutemme olikin jo aloittanut odotusleikin – mahdollisimman suuret tienestit mielessään.

Vaikka prime- taikka heliborkorot eivät vaikuttaneet kansantalouteen, vei näistä jälkimmäinen kuitenkin ennustajamme lopuksi aivan uusiin sfääreihin.

Ylen ohjelmatietokannan mukaan sketsi on nimetty yksinkertaisesti "Dosentiksi". Pertti Koivulan elämöivä hahmo nähtiin Akkulatureissa myös toisessa sketsissä "Dosentti/Nokia".

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto