Hyppää pääsisältöön

Hyvää syntymäpäivää Jean Sibelius!

Seuraa Yleisradion juhlalähetyksiä Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivänä 8.12.2015. Aamu-tv on Järvenpäässä Sibeliuksen kodissa Ainolassa alkaen klo 6.25. Senaatintorilla Helsingissä lauletaan Finlandia-hymni klo 12, tervetuloa mukaan laulamaan! Hämeenlinnassa Verkatehtaassa keskitytään kansainvälisen Sibelius-konferenssin antiin. Yle Teema lähettää 8-osaisen Sehän on Sibelius -sarjan klo 15.40 alkaen. Ilta päättyy klo 19 Radion sinfoniaorkesteri juhlakonserttiin Hämeenlinnassa Verkatehtaan salissa. #yleklassinen #sibelius150

Ainola
Ainola Kuva: Yle/Uutiset ainola

Aamu-tv Ainolassa

TV1
6.50 Sibeliusten Ainola. Arkkitehti Severi Blomstedt
7.44 Sibeliuksen musiikki ja merkitys. Kapellimestari Hannu Lintu ja pianisti Folke Gräsbäck
8.13 Sibelius suvun silmin. Sibeliuksen lapsenlapsi, viulisti Satu Jalas & keskustelu: Jean Sibelius ihmisenä Pekka Hako

Finlandian yhteislauluesitys Helsingin tuomiokirkon portailla

12.00 suoratoisto verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen

Hyvää syntymäpäivää Janne!

13.00-15.00 Yle Radio 1
Viisipäiväinen kansainvälinen konferenssi huipentuu Jean Sibeliuksen syntymäpäivään Hämeenlinnassa. Ohjelmassa vierailevat musiikintutkijat ja asiantuntijat valottavat uusia näkemyksiä säveltäjästä sekä hänen musiikistaan. Suoran lähetyksen Hämeenlinnan Verkatehtaasta toimittaa Ainomaija Pennanen.

Sibelius vaatturilla
Sibelius vaatturilla Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sibkompassi

Sehän on Sibelius!

Yle Teema
15.40 Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Minna Kaipainen ja Tero Asp. 1/8.
15.49 Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Kari Korhonen. 2/8.
15.58 Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp ja Heikki S. Vuorinen. 3/8.
16.08 Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp, Laura Kolbe, Ilkka Sirén ja Greta Grönholm. 4/8.
16.17 Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Ilana Aalto ja Jorma Virtanen. 5/8.
16.27 Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Helena Ahonen ja Tero Asp. 6/8.
16.36 Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Jorma Virtanen. 7/8.
16.46 Lopettamisen vaikeus
Yli 25 vuotta Sibelius säveltää joka yö, vaikka ei julkaise mitään. Miksi taiteilija ei koskaan jää eläkkeelle? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Martti Anhava, Helena Ahonen, Minna Kaipainen ja Heikki S. Vuorinen. 8/8.

RSO
RSO Kuva: Jukka Lintinen / Yle kuvapalvelu kapelimestari hannu lintu

Sibelius 150 -juhlakonsertti Hämeenlinnan Verkatehtaassa | Yle Teema

19.00 RSO, joht. Hannu Lintu, sol. Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja Christel Lee
Jean Sibelius: Tapiola, Viulukonsertto, Sinfonia nro 2
- Väliajalla Kulttuurikeskustelu nationalismista. Minna Lindgrenin vieraina Olli Löytty, Vesa Kurkela ja Olli Heikkinen.

Sibelius 150 -juhlakonsertti Hämeenlinnan Verkatehtaassa | Yle Radio 1

19.03 RSO, joht. Hannu Lintu, sol. Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja Christel Lee
Jean Sibelius: Tapiola, Viulukonsertto, Sinfonia nro 2
- Väliajalla juhlatunnelmaa Verkatehtaalta. Vieraana sotahistorian professori emeritus ja Sibeliuksen musiikin rakastaja Martti Turtola. Toimittajina Lotta Emnauelsson ja Outi Paananen.
Lähetys kuullaan suorana myös Romaniassa, Tanskassa ja Virossa.

Koko päivä suomalaista musiikkia

Yleisradion digitaalinen klassisen musiikin kanava Yle Klassinen juhlistaa tiistaina 8.12. Sibeliuksen syntymäpäivänä suomalaisen musiikin päivää. Juhlan kunniaksi kanavan ohjelmistossa soi kokonaisen vuorokauden ajan pelkästään suomalainen musiikki.

Juhlapäivänä lähetetään mm. kaikki seitsemän Jean Sibeliuksen sinfoniaa, Kullervo, pianotrio D-duuri (Korppoo) ja Luonnotar. Lisäksi kuullaan erityisesti Yleisradion oman orkesterin Radion sinfoniaorkesterin tulkintoja ja kantanauha-aarteistoa useilta vuosikymmeniltä.

Suomalaisen musiikin päivä alkaa Aamuklassisella kello 6 ja päättyy seuraavana aamuna kello 6. Tutustu ohjelmistoon.

Kuuntele kanvaa Internetissä kanavan sivuilla tai Windows Media Audio -laatustriiminä. Kanavaa voi kuunnella myös jokaisen digitelevision ja -sovittimen kautta.

Kommentit
 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua