Hyppää pääsisältöön

Italialainen maestro Adriano Bassi: Sibelius kulki omia polkujaan

Orkesterinjohtaja, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi vieraili Helsingin Musiikkitalossa 2015.
Orkesterinjohtaja, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi vieraili Helsingin Musiikkitalossa 2015. Orkesterinjohtaja, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi vieraili Helsingin Musiikkitalossa 2015. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle adriano bassi

Soitin on konkretiaa. Se on tehty puusta tai vaskesta, sitä on katseltava, siveltävä ja tunnusteltava, pideltävä kädessä, jotta ymmärtää, mistä sointi ja ääni syntyvät, sanoo maestro Adriano Bassi.

Orkesterisoittimista

Milanolainen La Scalan ja RAI:n kanssa työskentelevä orkesterinjohtaja, säveltäjä, pianisti ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi tuntee soittimet.

– Soitin on opittava tuntemaan konkreettisesti, silmin ja sormin, on tunnettava sen pinta käsillään. Mistä materiaalista soitin on tehty? Puusta, vaskesta, metallista? Mistä syntyy juuri tämän soittimen ääni? Miksi se soi juuri näin?

Bassi korostaa, että moni soitin voi harhauttavasti muistuttaa toista soitinta, silti siitä lähtevä ääni täräyttää ilmoille jotakin aivan muuta.

Celesta on tavallisen pianon näköinen. Soittajan sormissa se helisee ranskalais-italialaisen nimensä mukaisesti "taivaallisesti". Celestassa on pianon koskettimisto ja koneisto, mutta vasarat lyövät metallisia levyjä ja kuulostavat siksi vanhan ajan kellopeliltä. Soittimen patentoi Auguste Mustel Pariisissa vuonna 1886.

Maestro Adriano Bassi vertaili esityksessään Sibeliusta ja italialaisia aikalaissäveltäjiä Musiikkitalossa 2015.
Maestro Adriano Bassi vertaili esityksessään Sibeliusta ja italialaisia aikalaissäveltäjiä Musiikkitalossa 2015. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle materiaalia adriano bassin esitykselle helsingin musiikkitalossa.

– On hyvä erottaa eri soitinryhmät, vaikkapa vaskisoittimet (strumenti di ottone) ja jouset (archi). Eri soitinperheet ovat tärkeitä orkesterikokonaisuudessa. Jean Sibeliukselle ominaiset, vahvasti humisevat tai kevyesti kuiskivat jouset tekevät hänen musiikistaaan ainutlaatuista orkesterimusiikkia.

Sibelius ja aikakauden italialaissäveltäjät

Adriano Bassi tuli Suomeen Helsingin Musiikkitaloon pitämään (29.10.2015) vertailevan esityksen Sibeliuksesta (1865-1957) ja hänen italialaisista aikalaisistaan, erityisesti Ottorino Respighistä (1879-1936), jonka tiedetään käyneen Ainolassa tapaamassa Sibeliusta.

Sibelius tunnetaan säveltäjänä, joka rikkoi radikaalisti klassisen säveltämisen lainalaisuuksia. Siksi häntä ei kaikissa maissa vieläkään ole hyväksytty vakavasti otettavana säveltäjänä.
Italiassa Sibeliusta on ymmärretty paremmin kuin Keski-Euroopan maissa. Monelle tavallisellekin italialaiselle Sibeliuksen Valse triste on korkeasti myyttinen, mutta tuttu ja rakas teos.

Adriano Bassi vertaili italialaisen Ottorino Respighin ja Jean Sibeliuksen musiikin hengenheimolaisuutta esitelmässään Musiikkitalossa 2015.
Adriano Bassi vertaili italialaisen Ottorino Respighin ja Jean Sibeliuksen musiikin hengenheimolaisuutta esitelmässään Musiikkitalossa 2015. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle ottorino respighi

Adriano Bassi nostaa Sibeliuksen musiikista heti kärkeen tinkimättömän omintakeisuuden. – Liian sovinnaiselle korvalle sävelkieli on tukalaa kuunneltavaa, sillä se ei todellakaan kunnioita sääntöjä. Sibeliusta ei voi kategorisoida eikä ahtaasti leimata "pohjoismaiseksi säveltäjäksi", Janne kulkee aivan omia polkujaan! Silti Suomi soi hänen musiikissaan.

– Olen itsekin säveltäjä, käsialani on voimakasta ja viriiliä. Samat piirteet tunnistan rakastamassani Sibeliuksessa. Hän on arvaamaton, ristiriitainenkin, sanoo maestro Bassi.

– Melodiarakenteessa kiehtoo se, kuinka Sibelius kuin muina miehinä heittää teoksissaan sekaan muutaman taiturimaisen leadin, "hittiteeman", joka välillä pulpahtelee pintaan tai vain hienovaraisesti käväisee varjona taustalla – ja pitää kuulijan armotta hyppysissään. Miksi? Koska – mitä ovelimmin – teema ei päätykään. Sille ei ole olemassa akateemisesti kuitattua loppua. Se vain jää soimaan kuulijan päähän ja sieluun. Siinä kenties Sibeliuksen mestarillisuuden salaisuus.

Mestro Adriano Bassi vertailee Sibeliuksen ja italialaisten aikalaisten musiikkia Helsingin Musiikkitalossa 2015. Taustalla kuva pinjoista Rooman katakombeilla, joista Ottorino Respighi sävelsi hyvin sibeliusmaisen teoksen.
Maestro Adriano Bassi Helsingin Musiikkitalossa 2015. Taustalla kuva pinjoista Rooman katakombeilla, joista Ottorino Respighi sävelsi hyvin sibeliusmaisen teoksen. Mestro Adriano Bassi vertailee Sibeliuksen ja italialaisten aikalaisten musiikkia Helsingin Musiikkitalossa 2015. Taustalla kuva pinjoista Rooman katakombeilla, joista Ottorino Respighi sävelsi hyvin sibeliusmaisen teoksen. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle ottorino respighi

Bassi osoittaa, kuinka Sibeliuksen aikalaissäveltäjä Ottorino Respighin I Pini di Roma -teoksen kakkososa Pini presso una catacomba (Pinjoja katakombin kupeessa) on hyvin lähellä Sibeliuksen sävelkieltä ja sinfonista runoa. Samanhenkisyys on hätkähdyttävä. Pinjojen tumma humina nousee suoraan hautojen syvyyksistä. Yhtä synkeäsävyisinä jymisevät kuuset Sibeliuksen Tapiolassa.

Adriano Bassi kertoi tulleensa Suomeen myös oppimaan Sibeliuksesta uutta, hakemaan vastauksia kysymyksiin, jotka olivat häntä mietityttäneet.

Vastauksia löytyi pian: Suomen syksyn niukka valo ja huikea äänimaailma on vaikuttava kokonaisuus. Ja tämä on vain yksi vuodenaika neljästä.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!