Hyppää pääsisältöön

Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud!

Sigmund Freud sikari kädessä
Sigmund Freud sikari kädessä Kuva: Wikipedia Commons prisma studio

Espanjalaistutkimuksessa koehenkilöt antoivat paljon parempia elämänohjeita virtuaalisen Sigmund Freudin hahmossa kuin omana itsenään. Hauskaa on, että he jakoivat testissä elämänviisautta itselleen!

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että samaistuminen virtuaalihahmoon vaikuttaa ympäristöön havainnointiin. Koehenkilöt, jotka virtuaalimaailmassa kokivat 30-senttisen barbin vartalon omakseen, kokivat ympäristön tavallista suurempana, ja koehenkilöt, jotka virtuaalimaailmassa samaistuivat 4-metriseen jättiläiseen, kokivat puolestaan ympäristön tavallista pienempänä.

Barcelonan yliopiston tutkijat halusivat selvittää, voisiko kehonvaihdolla vaikuttaa havaintojen lisäksi myös ihmisten ajatuksiin?

Mitä Freud sanoisi?

Sigmund Freud sikari kädessä
Sigmund Freud sikari kädessä Kuva: Wikipedia Commons prisma studio

Espanjalaistutkimuksen asetelma oli erikoinen. Koehenkilö upotettiin virtuaalimaailmaan virtuaalinäytön ja liikkeentunnistuksen avulla. Samaistumista vahvistettiin myös virtuaalisella peilillä, josta koehenkilö saattoi nähdä itsensä avatar-hahmona. Virtuaalimaailmassa koehenkilö tapasi Sigmund Freudin ja sai kertoa tälle oman elämänsä kriisistä tai ongelmasta, jonka ratkaisemiseen hän kaipasi apua.

Tämän jälkeen tutkijat tekivät koehenkilölle virtuaalisen kehonvaihdon eli siirsivät hänet Sigmund Freudin hahmoon. Jälleen koehenkilö saattoi nähdä itsensä virtuaalisesta peilistä - tällä kertaa kuuluisana psykoanalyytikkona.

Nyt koehenkilö kuunteli Freudin hahmossa, kun hänen oma avatarhahmonsa kertoi ongelmistaan, ja sai vastata tälle Freudina. Koehenkilön ääntä madallettiin jonkin verran silloin, kun hän puhui Freudin hahmossa.

Sitten kohenkilö hyppäsi takaisin omaan virtuaalihahmoonsa ja kuunteli Freudin vastauksen. Tämä virtuaalinen vuoropuhelu sai jatkua niin pitkään kuin koehenkilö halusi.

Toisessa koeasetelmassa koehenkilö sai käydä samanlaisen keskustelun virtuaalimaailmassa, mutta tällä kertaa molemmat avatarhahmot näyttivät häneltä itseltään. Se oli siis kuin päänsisäinen keskustelu mutta virtuaalimaailmaan siirrettynä ja kahden avatarhahmon välillä käytynä.

Tutkimuksen mukaan virtuaalisella kehonvaihdolla voidaan vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja samaistuminen henkilöön, jota syystä tai toisesta pidetään auktoriteettina, parantaa ongelmanratkaisutaitoja.

Elämänohjeiden antaminen itselle on aina hyvä idea, mutta jos sen tekee Sigmund Freudin hahmossa, ohjeet ovat vielä parempia!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede