Hyppää pääsisältöön

Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud!

Sigmund Freud sikari kädessä
Sigmund Freud sikari kädessä Kuva: Wikipedia Commons prisma studio

Espanjalaistutkimuksessa koehenkilöt antoivat paljon parempia elämänohjeita virtuaalisen Sigmund Freudin hahmossa kuin omana itsenään. Hauskaa on, että he jakoivat testissä elämänviisautta itselleen!

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että samaistuminen virtuaalihahmoon vaikuttaa ympäristöön havainnointiin. Koehenkilöt, jotka virtuaalimaailmassa kokivat 30-senttisen barbin vartalon omakseen, kokivat ympäristön tavallista suurempana, ja koehenkilöt, jotka virtuaalimaailmassa samaistuivat 4-metriseen jättiläiseen, kokivat puolestaan ympäristön tavallista pienempänä.

Barcelonan yliopiston tutkijat halusivat selvittää, voisiko kehonvaihdolla vaikuttaa havaintojen lisäksi myös ihmisten ajatuksiin?

Mitä Freud sanoisi?

Sigmund Freud sikari kädessä
Sigmund Freud sikari kädessä Kuva: Wikipedia Commons prisma studio

Espanjalaistutkimuksen asetelma oli erikoinen. Koehenkilö upotettiin virtuaalimaailmaan virtuaalinäytön ja liikkeentunnistuksen avulla. Samaistumista vahvistettiin myös virtuaalisella peilillä, josta koehenkilö saattoi nähdä itsensä avatar-hahmona. Virtuaalimaailmassa koehenkilö tapasi Sigmund Freudin ja sai kertoa tälle oman elämänsä kriisistä tai ongelmasta, jonka ratkaisemiseen hän kaipasi apua.

Tämän jälkeen tutkijat tekivät koehenkilölle virtuaalisen kehonvaihdon eli siirsivät hänet Sigmund Freudin hahmoon. Jälleen koehenkilö saattoi nähdä itsensä virtuaalisesta peilistä - tällä kertaa kuuluisana psykoanalyytikkona.

Nyt koehenkilö kuunteli Freudin hahmossa, kun hänen oma avatarhahmonsa kertoi ongelmistaan, ja sai vastata tälle Freudina. Koehenkilön ääntä madallettiin jonkin verran silloin, kun hän puhui Freudin hahmossa.

Sitten kohenkilö hyppäsi takaisin omaan virtuaalihahmoonsa ja kuunteli Freudin vastauksen. Tämä virtuaalinen vuoropuhelu sai jatkua niin pitkään kuin koehenkilö halusi.

Toisessa koeasetelmassa koehenkilö sai käydä samanlaisen keskustelun virtuaalimaailmassa, mutta tällä kertaa molemmat avatarhahmot näyttivät häneltä itseltään. Se oli siis kuin päänsisäinen keskustelu mutta virtuaalimaailmaan siirrettynä ja kahden avatarhahmon välillä käytynä.

Tutkimuksen mukaan virtuaalisella kehonvaihdolla voidaan vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja samaistuminen henkilöön, jota syystä tai toisesta pidetään auktoriteettina, parantaa ongelmanratkaisutaitoja.

Elämänohjeiden antaminen itselle on aina hyvä idea, mutta jos sen tekee Sigmund Freudin hahmossa, ohjeet ovat vielä parempia!

Kommentit
 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede