Hyppää pääsisältöön

Kokkiohjelmien suosion salaisuus

Juha Hurme
Juha Hurme Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Alussa oli paljon aikaa. Yksi apinalauma jakautui kerran kahtia. Toinen jengi jäi vanhaan malliin puihin keikkumaan, toinen harhautui alaville pusikkomaille.

Tämä jälkimmäinen ryhmä sai nyt syyn treenata takaraajojaan. Seisoma-asennosta näki paremmin lähestyvät viholliset ja loittonevat saaliit. Opittiin juoksemaan. Se oli energiatehokasta ja vauhdikasta ja monin tavoin hyödyllistä. Ehdittiin haaskalle ennen kilpailijoita. Saatiin pienempiä eläviä kiinni, päästiin isommilta pedoilta karkuun.

Pystyasento vähensi auringolle altista säteilypinta-alaa, jolloin ihokarvasto saattoi harveta: jaksettiin juosta vielä lujempaa ja pidempään.

Väkevät leuat ja jykevät kulmahampaat kävivät turhiksi.

Eturaajat vapautuivat ruumiin kuljetuksen sijasta muihin puuhiin, raahaamiseen, hakkaamiseen ja kirppujen nyppimiseen. Ne näppäröityivät. Ei mennyt kuin neljä-viisi miljoonaa vuotta, kun niissä jo pysyivät ensimmäiset työkalut.

Näillä kivikaluilla tapettiin ja murskattiin lihapitoista ruokavaliota, joka siihen aikaan oli tarpeen, että jaksettiin heilua. Väkevät leuat ja jykevät kulmahampaat kävivät turhiksi. Tällöin leuan lihakset kutistuivat, jolloin kallo ja aivot pääsivät kasvamaan.

Särmikkäät kivenjöötit vaihtuivat miljoonan vuoden päästä hiottuihin ja kohta varrellisiin kivikirveisiin, joilla pärjäiltiin seuraavat puolitoista vuosimiljoonaa.

Kattila on mahalaukun teknologinen jatke.

Välillä oli tosi koleat kelit, suoranaiset jääkaudet. Kädelliset kirvestelijät, toisin kuin muut eläimet, kykenivät muuttamaan toimintamallejaan reaktiona ympäristön muutoksiin. He lymysivät luoliin, käärivät kehonsa ympärille eläinten taljoja ja kesyttivät metsäpalosta nuotion.

Tuli sytytti keittiöt: alettiin valmistaa ruokaa. Kattila on mahalaukun teknologinen jatke. Samasta saalismäärästä saatiin enemmän energiaa, suolisto pieneni ja aivot jatkoivat kasvuaan. Siinä ruokaa kokatessa oli aikaa ja tarvetta myös turista: opittiin puhumaan.

Kaikkea hassuakin tehtiin. Puhallettiin huiluun, koristeltiin kippoja ja sudittiin luoliin kuvia. Kerrottiin juttuja ja pidettiin hauskaa.

Kun joku kuoli, oltiin vakavia. Mietittiin, mihin se oikein meni. Pantiin sille hautaan varmuuden vuoksi vähän evästä ja tarvekaluja mukaan. Tanssahdeltiin vähän muistoksi, laulettiin yhteisjoiku.

Viimeisimmän jääkauden jälkeen nykyisen Irakin, Syyrian ja Turkin kukkeilla ja monenlaista pillikettä kasvavilla muhean mullan seuduilla alettiin puuhailla aivan uudella otteella. Revittiin hyvä kasvi juurineen irti ja istutettiin se parempaan paikkaan jokivarteen. Kitkettiin sen vierestä pois turhat ruohot. Korjattiin sato ja istutettiin vain suurimmat jyvät. Ohjailtiin ensi kerran muiden lajien evoluutiota: pistettiin aine töihin.

Ehdittiin ja jaksettiin harjoittaa seksiä uutterasti.

Edut olivat valtavat. Ei tarvinnut enää ravata ja keräillä. Saatettiin asettua aloilleen. Ruokaa alkoi suotuisina vuosina kertyä varastoon. Ehdittiin ja jaksettiin harjoittaa seksiä uutterasti. Saatiin pennut pysymään paremmalla prosentilla ruuissa ja elävinä.

Yhteisöt kasvoivat. Kaikkien ei tarvinnut osallistua ruoanhankintaan. Kehittyi uusia ammatteja, työnjakoa. Yhteisö monimutkaistui, siihen syntyi sektoreita, hierarkioita, verkostoja ja hallintoa.

Oli opittava elämään ja olemaan tiheästi yhdessä. Vuorovaikutettiin täysillä. Ymmärrettiin hillitä apinanraivoa, kasvettiin suvaitsevaisiksi.

Synnytettiin ihmiskunnan kollektiiviset aivot.

Laulettiin ja tanssittiin. Mietittiin perimmäisiä kysymyksiä. Alettiin filosofoida, opittiin kirjoittamaan. Synnytettiin ihmiskunnan kollektiiviset aivot. Saatiin kaikki hyvät reseptit ja muut olennaiset ideat talteen ja näin kumuloituneen viisauden keinolla rakennettiin moderni maailma.

Näin hurahti seitsemän miljoonaa vuotta. Keskiössä on ollut kaiken aikaa ruoka ja siihen liittyvät tekniikat.

Siksi kokkiohjelmat ovat niin suosittuja.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri