Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlien kulisseissa: Näin vuoden katsotuin tv-ohjelma tehdään

Linnan juhlien kulisseissa 2015.
Linnan juhlien kulisseissa 2015. Kuva: Yle/Jyrki Valkama linnan juhlat 2015

Mitä kaikkea Linnan juhlien televisiolähetyksen valmisteluihin kuuluu? Seurasin kärpäsenä katossa Piia Pasasen ja Jussi-Pekka Rantasen kintereillä, kun he valmistautuvat itsenäisyyspäivän televisiolähetykseen.

Vuoden katsotuimman televisiolähetyksen eli Linnan juhlien valmistelu Ylellä alkaa jo keskellä kesää. Päivät ovat pisimmillään, kun tv-ohjelman tuottajat tekevät ensimmäisiä suunnitelmia pimeän joulukuun juhlasta. Tahti toki kiihtyy syksyä kohden.

Linnan juhlien konkariselostajat Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen saivat tietää juhannuksen tienoilla, että heidän itsenäisyyspäivänsä kuluu tänäkin vuonna Linnassa. Tuolloin toki heidän osaltaan valmistautuminen ei vielä ala.

”Mutta vuoden varrella, kun urheilijoita palkitaan tai he voittavat jotain, sitä miettii, että hän saattaa saada kutsun Linnaan. Sitä rupeaa alitajuisesti miettimään jo tuolloin”, Piia paljastaa.

Kasvojen opettelua

Jussi-Pekka Rantanen ja Piia Pasanen valmistautuvat vuoden 2015 Linnan juhliin.
J-P ja Piia ovat Linnan juhlien konkareita. Jussi-Pekka Rantanen ja Piia Pasanen valmistautuvat vuoden 2015 Linnan juhliin. Kuva: Yle/Heli Vartiainen linnan juhlat

J-P on Linnassa viidettä kertaa. Piia puolestaan jo 14:ttä kertaa. Voisi luulla, että pesti helpottuu vuosi vuodelta, mutta ihan näin ei kuitenkaan ole.

”Joka vuosi on uudet vieraat ja täysin uusi valmistautuminen”, J-P sanoo. ”Mutta kokemuksesta on hyötyä. Tietää, kuinka paljon työtä tähän liittyy ja miten se pitää rytmittää… Eli aloitan aiemmin kuin edellisvuonna”, J-P nauraa.

”Joka tapauksessa paniikki hiipii lopussa, että en ole sittenkään valmistautunut tarpeeksi”, Piia komppaa.

Tänä vuonna oman mausteensa Linnan juhliin tuo keväällä valittu uusi eduskunta. Kansanedustajien kasvojen opettelu on jo pitkällä, kun h-hetkeen on aikaa parisen viikkoa. J-P on tulostanut monikymmensivuisen pumaskan, johon hän on liittänyt kansanedustajien nimet, kuvat ja muita perustietoja.

Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet, että Piia ja J-P ovat poistuneet ruudusta itsenäisyyspäivän kynnyksellä. Heitä ei ole näkynyt uutisankkureina itse asiassa lähes kolmeen viikkoon. Viimeiset viikot ennen itsenäisyyspäivää he keskittyvät vain ja ainoastaan Linnan juhlien taustatoimittamiseen.

Muistisääntöjä

J-P ja Piia ahmivat kaikki lehti- ja nettiartikkelit, mitä Linnan juhlista löytyy. Tätä kautta he saavat hyvin tietoa, ketkä ovat saaneet kutsun, keiden suunnittelijoiden pukuja Linnassa nähdään jne. Kaksikko on tuttu näky Ylen kirjastossa selailemassa lehtiä ja tekemässä muistiinpanoja.

Arkista puurtamista, nimien, naamojen ja taustatietojen opiskelua. Sitä valmistautuminen pääasiassa on.

Piia ja J-P suunnittelevat aikataulutusta.
J-P ja Piia pohtivat lähetyksen juoksutusta. Piia ja J-P suunnittelevat aikataulutusta. Kuva: Yle/Heli Vartiainen linnan juhlat

”Ihmiset ovat Linnassa niin erinäköisiä kuin normaalisti, mikä vaikeuttaa tunnistamista”, Piia tuskailee.

Hänestä helpointa on tunnistaa vieraita asujen perusteella. Tämän takia hän tekee paljon taustatyötä asuista ja pyytää Linnaan kutsuttuja lähettämään hänelle jo ennakkoon kuvan asustaan.

”Naisen puku on minulle paras muistisääntö. Jos olen nähnyt puvun ennakkoon, niin siitä tunnistan parhaiten. Muuten sitten ihan mekaanista opettelua.”

J-P puolestaan muistaa kasvot parhaiten, jos siihen liittyy tarina.

”Esimerkiksi viime vuonna vieraana oli kyläkauppias, jonka kiskalla presidenttipari oli syönyt lihapiirakat tai jotakin vastaavaa.”

Mutta entäs se asu?

Oleellinen osa Linnan juhlia on tietysti puvut ja asut. Piian ja J-P:n täytyy sulautua Linnan juhlivaan väkeen, joten heidänkin täytyy pukeutua juhlavasti ja arvokkaasti.

JP:llä tehtävä on helppo. Hän pukeutuu aina frakkiin. Vaihtoehtoja ei ole.

Piialla sen sijaan on vapaammat kädet. Tosin hänenkin asulleen on tiettyjä vaatimuksia, tyylikkyyden ja arvokkuuden lisäksi siinä täytyy olla hyvä tehdä töitä! Mekko ei saa puristaa, hiostaa eikä toki myöskään valua päältä – ja sen täytyy kestää niin istumista kuin seisomistakin. Kättelyosuus selostetaan istuen.

Piia Pasasen puvun sovitusta.
Piia Pasasen puvun sovitusta. Piia Pasasen puvun sovitusta. Kuva: Yle/Heli Vartiainen linnan juhlat

Tänä vuonna Piian asun on suunnitellut Anne-Mari Pahkala. Asua alettiin valmistaa noin kolmisen viikkoa ennen h-hetkeä. Alun perin mekon oli määrä olla yksiolkaiminen, mutta viikkoa ennen itsenäisyyspäivää suunnitelma muuttui – kaksiolkaiminen on turvallisempi valinta, jotta mekko ei ole tukala ja tunnu liian raskaalta päällä.

Puku valmistunee ajallaan, mutta oma jännitysmomenttinsa on kengät. Postin lakon vuoksi asuun sopivat hopeiset kengät saattavat jäädä matkalle!

Piian puvun yksityiskohtia.
Puvun yksityiskohtia. Piian puvun yksityiskohtia. Kuva: Yle/Heli Vartiainen linnan juhlat

Pari yötä itsenäisyyspäivään on…

Viimeisinä päivinä ennen itsenäisyyspäivää Piia ja J-P keskittyvät suoran lähetyksen yksityiskohtien hiomiseen. Tiimin kanssa he pohtivat kolmetuntisen lähetyksen rakennetta, rytmitystä, teemoja ja käyvät läpi vieraita.

Keskenään kaksikko miettii ja suunnittelee presidenttiparin haastattelua.

”Perehdymme siihen, mitä kaikkea presidentti on vuoden aikana tehnyt. Haemme tietoa muun muassa presidentinkanslian sivuilta”, J-P kertoo.

Taustatoimittamista Linnan juhlista.
Tiimi valmistautumassa Linnan juhliin. Taustatoimittamista Linnan juhlista. Kuva: Yle/Heli Vartiainen linnan juhlat

Kaikki valmistautuminen täytyy tehdä etukäteen. H-hetkellä Linnassa ei enää voi käydä läpi papereita ja etsiä niistä tietoja. Kaikki täytyy opetella etukäteen.

”Loppujen lopuksi Linnan juhlat on suora lähetys, jota ei voi käsikirjoittaa. Voi vain kerätä tiedonjyväsiä ja toivoa, että jossain kohtaa tulee sopiva väli, johon tämän tiedon voi heittää. Paljon on tietoa, jota ei koskaan tule sanottua ruudussa, mutta parempi tietää enemmän kuin liian vähän”, J-P sanoo.

Ja entäs viimeisenä yönä? Vieläkö silloin Piia ja J-P pänttäävät viimehetken infoa?

”Ei! Silloin toivottavasti nukutaan hyvin!” kaksikko nauraa.

Piian ja J-P:n valmistautumista Linnan juhliin on voinut seurata Ylen Snapchat-tilillä. Yle snappailee nimellä yleisradio. Katso kooste muutamista snapeista alta:

Lue kaikki Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmistosta.
Käy sivustolla yle.fi/linnanjuhlat.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua