Hyppää pääsisältöön

Maabongaus on harrastus, jossa maisemat vaihtuvat tiuhaan

Kuvassa tyttö ja lentokone.
Kuvassa tyttö ja lentokone. Kuva: Yle / Thomas Hagström lentokone

Kukapa ei nauttisi matkustamisesta? Helposti kuitenkin käy niin, että vuodesta toiseen etsiytyy samojen, tuttujen palmujen alle. Tuttu kohde, tuttu hotelli, tuttu henkilökunta… Mitäpä jos antaisi matkailun oikeasti avartaa ja lähtisi jonnekin ihan muualle?

Maabongauksessa tavoitteena on yksinkertaisesti käydä mahdollisimman monessa eri maassa. Maabongausta varten on olemassa erilaisia listoja, joiden avulla uusia kohteita voi bongata. Suosituin tapa lienee itsenäisten valtioiden bongaaminen tai valmiiden kohdelistojen kuten Travellers’ Century Clubin -listan mukaan matkustaminen. Suomi on tunnustanut 195 maata itsenäisiksi valtioiksi, mutta esimerkiksi edellä mainittu TCC:n lista jakaa maapallon 324 eri alueeseen. TCC:n mukaan maita bongatessa Suomesta saa pisteen ja Ahvenanmaasta toisen. Muita vastaavia on esimerkiksi Most traveled people -lista, joka jakaa maapallon lähes 900 alueeseen ja Best travelled people -lista, jossa kohteita on lähes 1300.

Mikäli koko maapallon haltuun ottaminen tuntuu liian suurelta urakalta, vaihtoehtojakin on:

  • Käy ensin kaikissa Pohjoismaissa ja sen jälkeen koko Euroopassa! Harkitse myös saaria: Färsaaret, Kanaalisaaret, Korsika, Sardinia ja Sisilia esimerkiksi ovat käymisen arvoisia.
  • Jos olet esimerkiksi palavasti rakastunut Yhdysvaltoihin, etkä halua matkustaa muualle, bongaa kaikki osavaltiot.
  • Harrastatko golfia? Mitäpä jos päättäisitkin bongailla maita golf-kenttien mukaan. Eli otat tavoitteeksesi käydä golfaamassa mahdollisimman monessa eri maassa.
  • Pidätkö sukeltamisesta? Käy sukeltamassa kaikissa maailman merissä!
  • Jos pidät valmismatkoista niin valitse jokin matkatoimisto ja bongaa sen kaikki kohteet.

Suomessa toimii myös Maailmanmatkaajat-klubi, jonka toimintaan voit osallistua, jos olet kiertänyt maailmaa jo melko reippaasti.

Puoli seiska tapasi espoolaisen Pirkkon Schildtin, joka on harrastanut maabongausta lähes 20 vuoden ajan. Pirkko kirjoittaa matkoistaan myös Meriharakka-blogia, johon on koottuna tietoa tehdyistä ja suunnitteilla olevista matkoista. Katso Pirkon haastattelu tästä:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän