Hyppää pääsisältöön

Metatyön kirous - näin selätät sen

Jenny Lehtinen: Metatyö 2
Jenny Lehtinen: Metatyö 2 Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen metatyö

Kun metatyö jää tekemättä, lapsi kärsii ja äiti syyllistyy. Ja isä katsoo edelleen tyytyväisenä jalkapalloa sohvalla. Mikä avuksi? Ainakin riman madaltaminen ja metatyön lisääminen kodin työnjakolistoille, ehdottaa Jenny Lehtinen.

Kun muutama viikko sitten kirjoitin Metatyö räjäyttää äidin pään -kolumnin, en osannut arvata millaiseen ampiaispesään sohaisin. Kuten yleensä, jos edes vienosti äityy yleistämään asioita, saa paljon tukea, mutta myös vastalauseiden ryöppy on valtava.

Moni mies ymmärsi ja myönsi tilanteen omassa kodissaan olevan kuvaamani kaltainen: näkymättömät, toistuvat ja pienet lasten hoitoon ja hyvinvointiin liittyvät työt tuppaavat jäämään äidin harteille. Useampikin mies äityi silti puolustamaan omaa tonttiaan ja vetosi hoitavansa perinteiset miesten työt sekä niihin liittyvän metatyön.

Minä huolehdin, että talon lämmityslaitteisto toimii, polttopuita on liiterissä ja autot toimivat moitteetta, vakuutukset ja laskut on hoidettu ja taloussuunniteltu pitkälle etukäteen. Nämähän ei tosin eivät vaadi metatyötä, ne ovat niitä miesten hommia, jotka vain tehdään ilman miettimistä… Mikä ihmeen tarve joillakin naisilla ja varsinkin äideille on tehdä asioista vaikeita? - Nimim. Jaahas

Saamistani viesteistä, kolumnin kommenteista ja useissa blogeissa käydyistä keskusteluista kävi ilmi, että metatyö-ongelma on todellinen. Siihen ei ole osattu tarttua aiemmin, koska sen nimeäminen on ollut vaikeaa.

Minusta kiinnostavaa on se, miksi äidit ottavat metatyö-vastuun kantaakseen ja pitävät siitä liian hanakasti kiinni. Tiedän ainakin yhden vastauksen.

Se on se, että äiti on lähes aina perimmäisessä vastuussa lapsiin liittyvissä asioissa. Vaikka kuinka olisi sovittu perheen sisällä muuta, kohdistuvat äiteihin edelleen huomattavasti ankarammat odotukset kuin isiin. Kaipaatteko todisteita?

Todiste 1:

Kun lapsi on puettu miten sattuu, ympäristön ajatukset kulkevat suunnilleen näin:

 • Lapsi valitsi itse vaatteensa (“Oiiii, miten hellyttävää!”)
 • Isä valitsi lapsen vaatteet (“Oiiii, vielä sata kertaa hellyttävämpää!”)
 • Äiti valitsi lapsen vaatteet (“MIKÄ sitä VAIVAA???”)

Todiste kaksi:

Lähestyvä joulu. Kukaan sukulaisvanhus ei oleta, että Pekalta jäi nyt kortit laittamatta, vaan kyllä se on Tiina, joka ei postittanut Luotosten joulukortteja. Entä lahjojen pohdinta ja hankinta, kuka hoitaa? Itse tuumasin joku joulu sitten, että hankin ne vain omille sukulaisilleni ja yhteisille kummilapsille, mutta miehen suvulle menevät lahjat hän hoitaa. Päädyin näkemään noloa rahanjakoa jouluaattona: "Osta itelles jotain kivaa". Mieheni jakoi sukulaisille rahaa. - Viesti Facebookissa

Todiste kolme:

Eräässä perheessä sovittiin, että äiti hoitaa lasten koulu- ja päiväkotiasiat, mies hoitaa lasten harrastusasiat. Aika moni tapahtuma, kysely ja turnaus jäi välistä, mutta kun lapsi lähti harrastusleirille täysin puutteellisin varustein, täyttyi äidin mitta.

Hän oli tehnyt juuri sitä, mitä moni peräänkuuluttaa: antanut isän tehdä omalla tavallaan ja oppia virheistään, ei puuttunut asioihin millään tavalla. Valitettavasti edistystä ei tapahtunut. Ja kun metatyö jäi tekemättä, lapsi kärsi ja äiti häpesi.

Kyllä, sitä on vaikea kestää. Ja juuri siksi metatyöstä on niin vaikea luopua!

Mutta toki vikaa on metatyön kuningattarissakin, supersuorittajissa. Kiinnostavaa onkin, miten metatyötä voi vähentää lapsen elämänlaadun heikentymättä?

Listasin alle omasta mielestäni merkittävät ja merkityksettömät asiat metatyön määrään vaikuttavissa, lapsiin liittyvissä asioissa:

Merkityksettömiä asioita:

 • Lapsen vaatteiden täytyy olla sävy sävyyn valittuja kauniita kokonaisuuksia
 • Lapsen täytyy saada joka päivä kunnon kotiruokaa ja tarvittava määrä kasviksia ja hedelmiä
 • Lapselle täytyy mahdollistaa hänen kaikkia puoliaan tasaisesti kehittäviä harrastuksia
 • Vanhemman täytyy olla koko ajan kartalla lapsensa jokaisesta päiväkoti- tai koulupäivästä, sekä niiden aikana tapahtuneista pienemmistäkin konflikteista.

Merkityksellisiä asioita:

 • Lapsella pitää olla sopivat ja säänmukaiset vaatteet
 • Lapsen pitää saada tarpeeksi ravintoa
 • Lapsen pitää saada harrastaa itse valitsemaansa harrastusta, johon sitoutuu ja jota vanhempi on valmis tukemaan.
 • Lapsen koulu- tai päiväkotielämästä ollaan kiinnostuneita ja pidetään huolta, että hänellä on siellä kulloinkin tarvittavat urheiluvälineet, eväät, koulukuvauslappuset sun muut, ja toki puututaan jos oikeita ongelmia alkaa ilmetä.
 • Lapsen sosiaalisia suhteita pitää tukea kaikilla elämän osa-alueilla, eritysesti ystäviin ja sukulaisiin liittyviä.

Korostan vielä, että nämä ovat minun listani. Jonkun toisen perheen listat ovat toisenlaisia. Mutta jos arki tuntuu liian uuvuttavalta ja metatyön täyttämältä, suosittelen tekemään vastaavat listat ja miettimään, missä on joustamisen varaa.

Ja kun listat on sitten tehty ja rimaa laskettu, miten ne vähemmät metatyöt pitäisi jakaa?

Mielestäni yksi varteenotettava ratkaisu on esitelty Project Mama -blogissa, jossa bloggaajan perheen kotityöriidat oli selätetty selkeän Excel-taulukon avulla. Kuten blogissa todetaan, työmäärä ei ylöskirjaamisella vähene yhtään mihinkään. Riitely sen sijaan putosi lähes nollaan.

Suosittelen siis kokeilemaan, vaikka varsinaista kipupistettä ei vielä olisi saavutettu. Tärkeintä on, ettei metatyö enää jää näkymättämäksi taakaksi, vaan siirtyy jaettavien kotitöiden piiriin, kuten mitkä tahansa muut perhe-elämän ylläpitämiseen liittyvät työt.

Ja lopuksi vielä pieni vinkki: jos puolisosi tuntuu muuttuvan hysteeriseksi ja riidanhaluiseksi täysin mitättömän pienten yksityiskohtien takia, tajua, että yksittäisiä pieniä tai isompia asioita on silloin kertynyt aivan liikaa! Siispä sen sijaan, että ajattelisit puolisosi itse aiheuttavan stressinsä, kysy, mitä kaikkea mielessä on sillä hetkellä. Ja AUTA, hyvä ihminen!

PS.
Kiitos Kolmistaan-blogille oheisesta kuvasta - ja kaikille teille muillekin, jotka olette palautetta antaneet. Olen otettu!

Kolmistaan-blogin meemikuva
Kolmistaan-blogin meemikuva Kuva: Kolmistaan-blogi metatyö

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.