Hyppää pääsisältöön

MOT vuonna 2015: Salainen testi paljastaa katsastuksen surkean tason

Liikenteen turvallisuuskeskus Trafi tekee säännöllisesti pistokokeita katsastusasemille selvittääkseen katsastuksen laadun tason. Trafi ei yleensä kerro testeistä julkisuuteen, mutta MOT paljastaa lokakuussa tehdyn testin tuloksen.

Kaksi vanhaa Honda-merkkistä autoa kiersi pohjois- ja itä-Suomessa yhteensä 75 katsastusasemalla. Autoihin oli tehty kolme teknistä vikaa, joista jokaisen olisi pitänyt johtaa auton hylkäämiseen. Autoissa oli myös kolme pienempää vikaa, joiden olisi pitänyt johtaa kirjalliseen huomautukseen ja korjauskehotukseen.

Testin tulos on karua luettavaa. Ajoturvallisuuden kannalta vaaralliset viat jäivät hyvin usein huomaamatta ja jopa helposti havaittaviksi tehdyt pikkuviat menivät monesti katsastusmiehen syynin läpi. Toinen autoista kävi katsastuksessa 38 kertaa.

Auto olisi siis pitänyt hylätä joka kerralla, mutta se läpäisi tarkastuksen jopa 18 kertaa. MOT näyttää testiauton viat.

Valvovan viranomaisen Trafin toimialajohtaja Olli Lindroos toteaa MOT:lle että ”meidän pitää seurata keskeisesti kahta asiaa, että katsastuksen hintaa saadaan putoamaan, josta meillä on ihan selkeästi näyttöä, ett näin on tapahtunut ja että katsastuksen laatu ei ainakaan heikkene. Ja laatu on pysynyt samassa.”

Markkinajohtaja A-Katsastuksen asemat menestyivät testissä erittäin huonosti. Tekninen johtaja Hannu Pellikka myöntää: ”Se tulos totta kai kertoo siitä, että siellä ei ole onnistuttu tällä kertaa niin hyvin kun olisi pitänyt onnistua.”

A-Katsastuksen suurin kilpailija K1-Katsastus menestyi hieman paremmin, vaikka senkin tulos oli heikko.

K1 Katsastuksen tekninen johtaja Timo Ojala: ”Eihän se hyvin mennyt. Se on selkeästi surkea kuvio meidän koko alan kannalta.”

MOT: Katsastus on arpapeliä
TV 1 maanantaina 7.12 klo 20
Toimittaja Magnus Berglund

Kuluttaja-aiheet

Kommentit