Hyppää pääsisältöön

Otteita Jonnan päiväkirjasta

Jonna Kaikkonen
Jonna Kaikkonen Kandit sarjan kuvauksissa Iisalmen hammashoitolassa Jonna Kaikkonen Kuva: Yle / Maarit Lehtonen kandit

Tässä satunnaisia mietteitä Jonnalta kandikesän varrelta. Iisalmen hammashoitolassa Jonna hoiti kesän mittaan satoja potilaita. Jotkut tapaukset jäivät mieleen paremmin kuin toiset. Niistä mieleen jääneistä päivistä Jonna laittoi muistiin omia mietteitään.

31.5.2015

Huomenna on ensimmäinen työpäivä ja ei edes jännitä kovin paljoa. Tiedän paikan mihin pitää mennä ja tiedän, että muita kandeja on tulossa myös ensimmäistä päivää kesätöihin, eli ei paniikkia.

Ei paniikkia!― Jonna
Kesältä odotan paljon kokemusta, erilaisia potilaita, potilaskohtaamisia, toimenpiteitä ja terveyskeskuksen tunnelmaa yleensäkin.
Uutena asiana terveyskeskuksessa tulee se, että päivän aikana potilas vaihtuu useasti ja aina ei voi etukäteen tietää millainen potilas on tulossa.
Kohti Iisalmen terveyskeskuksen hammashoitolaa
Kohti kesän työpaikkaa Kohti Iisalmen terveyskeskuksen hammashoitolaa Kuva: Maarit Lehtonen iisalmen hammashoitola
Iisalmen hammashoitalan käytävää
Tervetuloa kandit ja potilaat! Iisalmen hammashoitalan käytävää Kuva: Yle / Maarit Lehtonen kandit 3

18.6.2015

Ensimmäisten viikkojen hoitoajat ovat olleet kohtuullisen pitkiä ja seuraaville ajoille pystyy itse määrittämään vastaanottoajan pituuden, esimerkiksi tarkastus aikoja voi lyhentää. Nyt aluksi apua on tullut pyydettyä erityisesti käytännön asioihin, miten se lasku kirjoitetaankaan, onko resepti oikeinkirjoitettu ja kelle kaikille pitää laittaa recall-kutsu.

20.6.2015

Mystinen ja myyttejä täynnä oleva juurihoito. ”Juurihoito sattuu ja siinä tökitään neuloilla hermoon”, kavereilta kuultuja juttuja. Nykypäivänä on hyvät puudutukset ja niitä käytetään ja yleensä löytyy lisäkonsteja puuduttamiseen. Jos hammas on niin tulehtunut, että se ei puudu millään, on se varmasti seuraavalla käyntikerralla tulehduksen rauhoituttua paljon helpommin puutuva. Juurihoitoneuloilla voisi olla kyllä mielestäni parempi nimi, sillä ne kuulostavat pelottavimmilta kuin ovatkaan. Erikokoisia jäykkiä tikkuja, kierrelankaa, joilla saadaan puhdistettua ja laajennettua juurikanavaa. Ei sen kummempaa. Lopuksi puhdistettuun kanavaan laitetaan tiivis täyte ja paikka, jolloin bakteerit eivät pääse enää juurikanavaan ja sitä kautta juuren kärjen alueelle. Hammas on pelastettu ja sillä voi olla useita vuosia elinaikaa. Juurihoidettu hammashan on kuollut! Siitä päästäänkin jo seuraavaan aiheeseen.

Juurihoitoneuloilla voisi olla kyllä mielestäni parempi nimi, sillä ne kuulostavat pelottavimmilta kuin ovatkaan.― Jonna

22.6.2015

”Kuollutta siis juurihoidettua hammasta ei tarvitse puuduttaa.” Muutaman kerran potilas on sanonut että eihän hammasta tarvitse puudutusta kun se on jo juurihoidettu. Mutta juju onkin siinä, että hampaan ympärillä olevat pehmytkudokset ja ligamentit ovat elossa ja ne tuntevat hampaassa tehtyjä toimenpiteitä. Vaikka hampaan sisältä hermot ja verisuonet ovat pois, niitä löytyy heti hampaan juuren läheisyydestä.

28.6.2015

Osalla potilaista on yllättävän vähän tietoa hampaiden hoidosta ja he kuuntelevat mielellään neuvoja perus hampaiden pesusta. Toiset taas eivät halua ottaa neuvoja olleenkaan vastaan ja ovat asenteella ”kai minä nyt tuon tiedän.” Mutta hammaslääkärille ei voi valehdella ;) Suusta kyllä huomaa langataanko hampaita joka päivä ja harjataanko ne kerran viikossa vai joka päivä. Hyvä hampaiden harjauksen muistisääntö siis onkin kaksi senttiä hammastahnaa, kaksi kertaa päivässä, kaksi minuuttia harjausta. Suurin osa potilasta on kuitenkin ottanut tarkastuksen lomassa mielellään ohjeita vastaan. Neuvot eivät ole syyttäviä, vaan nimenomaan sellaisia, miten hampaita voisi jatkossa hoitaa (vielä) paremmin.

2.7.2015

Kesä on puolessa välissä ja huomaan että itse olen tykästynyt nuorten hoitamiseen. Nuoret ovat herkässä iässä jolloin kotihoidon opetus menee hyvin perille (tai sitten ei), halutaan olla hyvännäköisiä ja henkikään ei saisi haista pahalle. Toisaalta omat rahat taskussa kuumottavat ja karkkikauppaan on helppo mennä ilman vanhempia. Kotona ei välttämättä edes tiedetä onko karkkia syöty tai onko koulun ruokailu korvattu energiajuomalla. Nuorten kanssa kommunikointi on välitöntä ja he sanovat kyllä jos joku toimenpide sattuu hammaslääkärissä tai pelottaa. Osalla nuorista on ollut todella hyvin hoidetut hampaat, osalla taas 15 reikää. Jos paikattavaa on paljon, ehtii potilas jo tottua hammaslääkärissä käyntiin ja monesti myöhäisimmillä käynti kerroilla paljastuukin jotain sellaista mitä ensimmäisellä käynnillä ei ole kehdannut tai hoksannut sanoa, kuten ”juon limpparia joka päivä” tai ”juon aina treeneissä urheilujuomaa”. Limsan ja muiden hiilihapollisten juomien vaaroja on karies, mutta myös eroosio. Se yllättää monen potilaan, ja eihän mahalaukkuun liuenneet hampaat ole kenenkään unelmien täyttymys.

Osalla nuorista on ollut todella hyvin hoidetut hampaat, osalla taas 15 reikää― Jonna

23.7.2015

Kesän alussa arvelin, että usein potilaan kanssa menisi yliajalle ja seuraava potilas pitäisi ottaa myöhässä. Olen yllättynyt, että näin on käynyt vain muutamia kertoja. Nämä kerrat ovat olleet yleensä särkyaikoja esimerkiksi puolen tunnin aika, jolloin on pitänyt alkaa tehdä ulkomaalaiselle lapsipotilaalle maitohampaan amputaatiota.

Kandit Henna ja Jonna Iisalmen hammashoitolan pihalla
Pysyttiinpä aikataulussa! Kandit Henna ja Jonna Iisalmen hammashoitolan pihalla Kuva: Yle / Maarit Lehtonen kandit 3
Yliajalle meni, mutta Henna tomerana tyttönä otti minun seuraavan potilaan ja taas oltiin aikataulussa jokainen.

27.7.2015

Yksi haastavimmista asioista on ollut minulle vanhusten hoitaminen. Ymmärtääkö vanhus varmasti mitä hänelle tehdään ja miksi. Milloin hankalammat hoidot kuten juurihoidot kannattaa jättää tekemättä, jaksaako potilas? Milloin tulee hoitaa vain särky pois? Vanhusten lääkelistat ovat usein pitkiä ja hampaiden poistoja ei niin vain voi ryhtyä tekemään, vaan tulee selvittää onko sairauksista tai lääkkeistä jokin sellainen, että poistoa ei voi suorittaa. Tähän lisätään huono kuulo, vapinaa, suun aukipitämisvaikeuksia, pyörätuoli ja heikentynyt yhteistyökyky, on hyvät ongelmanratkaisukyvyt tarpeen. Onneksi viimeisenä vuotena opetukseen sisältyy vanhusten ja monisairaiden hoitoa käsittelevä kurssi.

7.8.2015

Viimeisenä päivänä oli vain muutama potilas, sillä tuli muutamia perumisia ja osan päivästä vei loppuhaastattelut. Ainahan se hiukan haikea mieli tulee, kun jokin rupeama on takana, mutta tästä voi innolla lähteä teroittamaan kynät koulua varten ja kohti viimeistä opiskeluvuotta. Odotan kovasti, että pääsen työelämään kunnolla opiskelun jälkeen, luulen kuitenkin että opiskelun makuun on päästy sen verran näiden 22 vuoden aikana, että eiköhän sitä vielä jotain tule opiskeltua.

Tästä voi innolla lähteä teroittamaan kynät koulua varten ja kohti viimeistä opiskeluvuotta― Jonna

1.12.2015

Syyslukukausi koulussa on melkein ohi ja aika on kulunut nopeaa. Syksyn alussa havahtui siihen, että koulussa on otettava pitkiä potilasaikoja pienemmillekin toimenpiteille, sillä useita työvaiheita pitää näyttää opettajille ja toisaalta taas opettajien listalla voi olla jonoa. Syksy onkin ollut täynnä proteeseja ja proteeseja, juurihoitoja ja, noh proteeseja. Eipä silti, harjoitusta vielä tarvitaan jokaisella oppialalla ja tämä viides ja viimeinen vuosi tulee tietysti tarpeeseen. Kesällä huomasi sen, missä tarvitsee erityisesti lisää oppeja ja sitä tietoa voi hyödyntää nyt tämän opiskeluvuoden aikana.

Kandit koululla taas
Kandit koululla Kandit koululla taas Kuva: Yle / Maarit Lehtonen kandit
Kandit 2015 koululla
Heikki, Henna, Jonna ja Elina Kandit 2015 koululla Kuva: Yle / Maarit Lehtonen kandit

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!