Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Espanjan nuoret ja vihaiset

ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1
Toukokuun 15. päivän liike valtasi Madridin keskusaukion neljä vuotta sitten. Nyt monet aktivistit ovat siirtyneet politiikkaan. ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1 Kuva: Julio Albarrán ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset

TV1 torstaina 10.12.2015 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 16.12. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Kuvissa kasvot ovat täynnä intoa. Myös suuttumusta.

Toukokuussa 2011 Madridissa keskustan Puerta del Solin aukio täyttyi mielenosoittajista 28 päivän ajaksi. Nuoret olivat suuttuneita hallituksen korruptiosta, näköalojen puutteesta ja työttömyydestä.

Liike sai nimenkin, toukokuun 15. päivän liike. Se vaati politiikkaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä loppua Espanjan puolueita vaivaavalle korruptiolle.

Monet liikkeen aktivisteista ovat nyt, neljä vuotta myöhemmin, siirtyneet kaduilta politiikkaan.

Ada Colau pormestariksi

Ada Colau valittiin toukokuussa Barcelonan pormestariksi.

Hän on muun muassa Barcelonan kaupunginpoliisin ylin esimies. Saman poliisin, joka aiemmin pidätti Colaun monta kertaa ja kantoi häntä väkivalloin pois mielenosoituksista, joissa hän puolusti Barcelonan asunnoistaan häädettyjä ihmisiä.

Kaupunginjohtajana Ada Colau kielsi asuntovelkaisten ihmisten häädöt Barcelonan alueella.

ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1
ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1 Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset

Jazmin Beirak kansanedustajaksi

Jazmin Beirak valittiin kesällä Madridin alueparlamenttiin kansanedustajaksi.

Hän muistaa mielenosoitukset, joissa oli innostusta ja uskoa siihen, että yhdessä asioita voidaan muuttaa. ”Illuusio oli polttoaine, mutta politiikan rutiinissa se voi hävitä”, pohtii Jazmin.

Pablo Gallego sai potkut

Pablo Gallego laittoi kaksi vuotta sitten liikkeelle nettiadressin, jossa vaadittiin pääministeri Mariano Rajoyn eroa korruptiosotkujen vuoksi.

Adressiin kertyi parissa päivässä yli miljoona allekirjoittajaa.

Pääministeri ei eronnut, sen sijaan Pablo itse sai työstään potkut aktivisminsa vuoksi. Tänä päivänä Pablo on edelleen ilman vakituista työtä, mutta hän sanoo, ettei kadu vetoomustaan.

”Tunsin, että se oli tehtävä, olen ylpeä siitä mitä tein. Se toi paljon julkisuutta pääministeri Rajoyta ympäröivälle koko oikeistolaisen kansanpuolueen rahoitusta koskevalle skandaalille”, Pablo sanoo nyt.

ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1
ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset, yle tv1 Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset

Esther Herrero pätkätöiden konkari

Esther Herrero oli toukokuun viidennentoista päivän liikkeen aktiivi ja Espanjan nuorisolle tyypillisesti pätkätöiden, palkattomien harjoittelujen ja pitkien työttömyysjaksojen konkari.

Nyt hän on päässyt töihin Espanjan uuden puolueen Podemosin tiedotukseen.

Esther sanoo, että toukokuun viidennentoista päivän liike ja sen perillinen Podemos ovat energisoineet Espanjan nuorison. Kaikki politiikka ei ole enää likaista, korruptiolta haiskahtavaa kähmintää.

Vaalit tulossa

Espanjassa on parlamenttivaalit joulukuun 20. päivä. Mihin asti riittää kansanliikkeistä periytynyt Podemosin alkuperäinen innostus, latistaako politiikan arki?

Barcelonan pormestari Ada Colau sanoo, että kaikkea mitä he nyt tekevät katsotaan tarkasti, virheisiin ei ole varaa.

Dokumentin toimittaa Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle 2015.

Lisää aiheesta:
Korruption varjo Espanjassa

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.