Hyppää pääsisältöön

Ville Salmisen Evakko kertoi pienin elein suuren tragedian

Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä sodasta etsittiin uusia elokuva-aiheita. Yksi valkokankaalla käsittelemätön teema oli siirtoväen näkökulma sotaan. Ville Salminen ohjasi Fennadalle vuonna 1956 aiheesta kunnianhimoisen ja kiitetyn elokuvan, jota hän itsekin piti parhaimpanaan.

Elokuva pohjautuu Unto Seppäsen kesken jääneeseen romaaniin Evakko (1954). Ville Salminen (1908–1992) hankki elokuvaoikeudet kirjaan heti sen ilmestyttyä, vain muutama viikko ennen kirjailijan kuolemaa. Salminen luki kirjan vasta kaupanteon jälkeen ja esitteli sitten asian Fennada-Filmin tuotantopäällikölle Mauno Mäkelälle. Tämä ei aiheesta innostunut.

”Mä sanoin että ota se laskutikkus esiin sieltä liivilaskusta ja laske, montako evakkoa meillä nyt on Suomessa? Kerro se viidellä niin tiedät, montako lippua menee, kun koko perhe tulee katsomaan. Se laski ja rauhottu”, hykerteli Salminen itse myöhemmin.

Salminen valmisteli käsikirjoitusta poikkeuksellisen pitkään, liki vuoden. Tärkein syy "viivytykseen" oli kiire muissa töissä: ennen Evakkoa hän filmasi kaksi Kannakselle sijoittuvaa elokuvaa, Säkkijärven polkan ja Anun ja Mikon. Salminen oli syntyjään ahvenanmaalainen, mutta kiinnostui karjalaisten vaiheista Salmista kotoisin olleen vaimonsa kautta.

Evakon tarina alkaa kesästä 1939 ja päättyy talvisodan viimeisiin päiviin. Tarinan keskiössä on kannakselaisen Kuultavaisen (Kanneljärven) kylän asukkaiden evakkomatka. Yhdeksi elokuvan pääteemaksi nousee käsite suomalaisesta vieraanvaraisuudesta."Minkälaista lie muualla, kun jo Karjalassa on tällaista", pohtivat evakot alakuloisina Kouvolassa saatuaan osakseen epäystävällisen vastaanoton.

Elokuvan päärooleihin Salminen kiinnitti kaksi syntyperäistä viipurilaista: Santeri Karilon ja Kaarlo Wilskan. Karismaattiseksi näyttelijäksi tiedetty Karilo oli roolin saadessaan päätynyt työskentelemään Fennadassa puuseppänä. Kiesin perheen lapsina nähdään ohjaajan lapset Jaana, Timo ja Juha Salminen, ja heidän äitiään näyttelee ohjaajan puoliso Mirjam Salminen.

Ville Salminen ohjaa Evakkoa (1956).
Ville Salminen ohjaa Evakkoa (1956). Ville Salminen ohjaa Evakkoa (1956). Kuva: Fennada-Filmi Oy / Yle. ville salminen

”Hallittu kokonaisuus, kerrankin ei näpertelyä ja pikkupiirteisyyttä”

Aikalaisarviot olivat kiittävät. Usein toistuvan näkemyksen mukaan elokuva oli kirjaa parempi ja Salmisen tekemät oikaisut olivat onnistuneita. ”Vaikka elokuva nyt onkin tapahtumiltaan vain typistelmä itse romaanista, se sisältää tragedian ytimen, evakon katkeran kohtalon ammottavan syvyyden.” (Inkeri Lius, Suomen Sosialidemokraatti)

Elokuvan pitkän valmisteluajan katsottiin koituneen sille hyödylliseksi. Myös rakenteellisesti se erosi monista verrokeistaan siksi, että siitä puuttui toiminnallinen loppunousu. Ohjauksessa oli kuitenkin kohtia, jotka pidettiin tarpeettoman paatoksellisina. ”Muutamat katsojalle läheisiksi aiotut henkilöt ovat läkähdyttävän omahyväisiä.” Myöhemmin kerronta muuttuu koruttomaksi, mitä pidettiin ansiona.

Erityisen hyvänä pidettiin sitä, ettei aihetta ollut pureskeltu katsojalle valmiiksi. ”Poliiitisessa mielessä ei filmi anna mitään – päinvastoin kuin romaani – selostuksia tapahtumien syistä ja syy-yhteyksistä. Se keskittyy vain kannakselaisten kohtaloihin. Näin filmi onnistuneesti välttää tulkinnanvaraisia pulmia ja muodostuu realistiseksi, objektiiviseksi ja sodanvastaiseksi ihmiskohtalokuvaukseksi.” (Martti Savo, Työkansan Sanomat)

Taidemaalarin kädenjälki näkyi lopputuloksessa

Salmisen ohjaustyön tunnusmerkeiksi lueteltiin sisällöllisesti tiivistetyt kuvat, älykkäät ja iskuvoimaiset leikkaukset sekä rytmisesti punnitut johdannot. Erityisesti kiitettiin tapaa, millä hän loi ”väkeviä tunnelmia pelkän hiljaisuuden ja odotuksen avulla”. Tämä selittyy Salmisen kuvataiteellisella lahjakkuudella: hän oli piirtänyt käsikirjoituksen yhteyteen hyvin tarkasti kulloisenkin kohtauksen visuaalisen ilmeen.

Näyttelijätyötä kiitettiin. Aivan erityisin kiitoksin huomioitiin pääosan Santeri Karilo, joka teki ”suomalaisen elokuvan muistettavimpia tulkintoja”, ja hänet palkittiinkin vuoden 1956 parhaan miesnäyttelijän Jussilla. Ainoastaan joidenkin näyttelijöiden käyttämästä Karjalan murteesta löytyi pientä huomautettavaa, sen ei aina kuultu soljuvan aivan oikealla ääntämyksellä.

Myös Unto Kumpulaisen konstailematon kuvausjälki miellytti arvostelijoita, vain kuvakokoon kaivattiin välillä vaihtelua. ”Avarammat kameranäkymät olisivat antaneet monumentaaliselle aiheelle lisätehoa, sillä paikoin syntyy jonkinlainen ahtauden vaikutelma.”(Risto Hannula, Ylioppilaslehti)

Kehuja sai osakseen myös Harry Bergströmin säveltämä musiikki. Muiden muassa kuorolaulun ja kantelesoolon kiitettiin rikkovan rohkeasti ”filmimusiikin tavanomaista rutiinia”.

Jos joku vuonna 2000 on kiinnostunut vuoden 1939–1940 tapahtumista ja tunnelmista, saa hän ne Evakosta. Enempää voi elokuvalta tuskin vaatiakaan― Kullervo Kukkasjärvi

Peter von Bagh haastatteli Salmista hänen Fennada-ohjauksistaan 1980–1990-lukujen taitteessa. Salmisen kerronta Evakosta on katsottavissa Fennadan tarina -dokumentin (1993) toisessa osassa Farssia ja klassista.

Ville Salminen kertoo Fennada-ohjauksistaan (1990-luvun alku).
Ville Salminen Peter von Baghin haastattelussa. Ville Salminen kertoo Fennada-ohjauksistaan (1990-luvun alku). Kuva: Yle kuvanauha. ville salminen

Evakko-elokuvaa kuvattiin syksyllä 1955 ja keväällä 1956. Kuvauksia tehtiin Miehikkälässä Virolahdella, Karjalohjalla, Tölmässä, Tormon suolla Tammelassa, Ilolan rautatieasemalla Porvoossa, Nikkilän rautatieasemalla Sipoossa ja Kouvolan rautatieasemalla. Elokuvaa kuvattiin myös Hauholla ja monissa eri paikoissa Helsinkiä, mm. Kulosaaressa ja Herttoniemessä, mutta myös Vantaalla Keimolassa ja Korson työväentalolla.

Fennada-Filmin logo.
Fennada-Filmin logo. Kuva: Fennada-Filmi Oy / Yle. fennada-filmi

Fennada-Filmi

Fennada-Filmi syntyi vuonna 1950, kun Fenno-Filmin ja Adams Filmin elokuvatuotannot yhdistyivät. Fennada-Filmi oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla ja sitä johti koko toimintansa ajan kauppaneuvos Mauno Mäkelä. Kaikkiaan 64 pitkän teatterielokuvan lisäksi yhtiö tuotti satoja lyhytfilmejä. Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.

Klikkaamalla kuvaa voit ladata itsellesi Evakko-elokuvan julisteen.

Evakko-elokuvan juliste.
Evakko-elokuvan juliste. Kuva: Yle (2015). evakko

Kirjoituksessa käytetyt lähteet:
Suomen kansallisfilmografia 5 (vuodet 1954–1956).
Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja. Otava 2005.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.