Hyppää pääsisältöön

Anni Alatalo: Taas me riidellään!

Anni Alatalon kolumnin pääkuva
Anni Alatalon kolumnin pääkuva Kuva: Yleisradio kolumni

- Äiti, on ollut aika kiva päivä tänään, ei olla riidelty yhtään, tokaisee lapsi eräänä perjantai-iltana.

Ja niin onkin, tosi kiva päivä! Ei mikään super-juhla-hulabaloo-glitter-hoplop -päivä, vaan ihan tavallinen arkipäivä kaupassakäynteineen, makaroonilaatikkoineen ja harrastuksineen. Mutta kerrankin ilman riitaa. Hmm, harvinaista - miten näin on päässyt käymään?

Ulkopuolisen silmin perheemme saattaa näyttää hymyilevän harmoniselta kombolta, jonka elämä soljuu eteenpäin pyyteettömän rakkauden valossa. Ketun kakka vieköön, perheemme viettä aikaa yhdessä lähinnä riidellen!

Ketun kakka vieköön, perheemme viettä aikaa yhdessä lähinnä riidellen!

On aamukiire-kinastelua, vaatekriisi ketutusta, torailua hävinneestä kännykästä, valitusta lounasruokatarjoilusta, sanaharkkaa tiskikoneen täyttövuoroista, turhautumista hävinneestä hanskaparista, kinastelua kotiintuloajoista ja juupas-eipäs -puheluita kaverikyläilyistä. Väliin muutama ”toi häiritsee mua”, "toi otti mun kädestä" ja ”toi tuli mun huoneeseen”. Illan kruunaa väittely televisiokanavasta ja jankutus nukkumaanmenoajasta.

Noloa myöntää, mutta meillä iso osa perheen yhteisestä ajasta käytetään erilaiseen kinasteluun, väittelyyn, kahnauksiin ja kiistelyyn. On pieniä kärhämiä ja isoja koko perheen megaluokan itkupotkuraivaririitoja.

Mutta emme ole ainoa perhe. Itse asiassa uskon, että olemme aivan keskivertoperhe mitä tulee riitelyyn. Riitelemme arjen pienistä vastoinkäymisistä, isoja ongelmia ei onneksi ole.

Riitelyn syykin on ihan luonnollinen: Toisinaan arkiviikon mukanaan tuoma väsymys, joskus viikonlopun synnyttämä vapauden harhakuva. Syy voi olla perheen jäsenten toisiinsa kohdistuvat odotukset tai erilaiset käsitykset ajasta, tarpeesta tai kasvatuksesta. Ja yksinkertaisesti se fakta, että perheessä ollaan yhdessä hyvin tiivisti. Iho iholla, toisemme tuntien syvästi ja avoimesti.

Kun ollaan ne tutuimmat, niin ei aina muisteta, että olisi joskus helpompaa antaa asian olla, painaa villaisella, kääntyä pois tai koittaa olla kohtelias.

Kun ollaan ne tutuimmat, niin ei aina muisteta, että olisi joskus helpompaa antaa asian olla, painaa villaisella, kääntyä pois tai koittaa olla kohtelias. Niin tyhmää, mutta niin ymmärrettävää.

Perhe-elämä ei ole vain idyllinen blogipostaus tai onnellinen perhepotretti. Se on aikamoista riitelyä, melskaamista, turhautumista ja kiukuttelua. Se on epätäydellistä. Ennen kaikkea se on sovintoja ja anteeksiantoja. Päälle halit.