Hyppää pääsisältöön

Ilo irti

Frank Sinatra, Gene Kelly ja muita elokuvassa Ilo irti
Frank Sinatra, Gene Kelly ja muita elokuvassa Ilo irti ilo irti

Musikaaliklassikossa meripojat etsivät 24 tunnin rantalomalla juhlia ja rakkautta New Yorkissa. Pääosissa Gene Kelly ja Frank Sinatra.

Frank Sinatran syntymästä tuli lauantaina 12.12 kuluneeksi tasan sata vuotta ja tuon illan teemalauantai oli omistettu tälle musiikin ja elokuvan suurelle tähdelle. Juhlia jatkaa sunnuntain Kino Klassikko Sinatran uran luultavasti parhaalla musikaalilla Ilo irti (On the Town, 1949) ja viikon kuluttua esitetään vielä Sinatran “rat pack” -kauden menestyselokuva Kovat kaverit eli alkuperäinen Ocean’s Eleven. Näiden elokuvien jälkeen kello 21 jatkuu myös Sinatran elämästä kertova dokumenttisarja.

Ilo irti kertoo kolmesta meripojasta (Gene Kelly, Frank Sinatra, Jules Munshin), jotka rantautuvat New Yorkiin 24 tunnin lomalle. Suurin osa tuosta ajasta tulee käytettyä romanttisiin seikkailuihin ja kommelluksiin heidän sattumalta kohtaamiensa tanssijan (Vera-Ellen), taksikuskin (Betty Garrett) ja antropologin (Ann Miller) kanssa samalla kun he kiertävät New Yorkin kuuluisia nähtävyyksiä.

Ilo irti on amerikkalaisen musikaalin merkittäviä saavutuksia ja esimerkiksi Laulavien sadepisaroiden tavoin se on yksi MGM-studiolla työskennelleen Arthur Freedin tuotantoyksikön huipputeoksia.Tämä tiimi, jonka vakiojäseniä olivat tämänkin elokuvan ohjanneet Stanley Donen ja Gene Kelly, kehitti 1940-luvulla rautaisen teknisen ammattitaidon, alati yllätyksiin pyrkivän, humoristisen tyylin ja energisen kerrontatavan, ja näistä aineksista Freed tuotti huippumusikaaleja aina 1960-luvun alkuun asti.

Ilo irti oli erikoistapaus siinä, että se oli ensimmäinen suuri musikaali, jota ei kuvattu studiolavasteissa vaan oikean suurkaupungin kaduilla. Tällä ei niinkään tavoiteltu sodanjälkeisen elokuvan yleistä pyrkimystä realistisuuteen, vaan New York elokuvan taustalla oli yhtä tyylitelty kuin musikaali genrenä, eräänlainen fantasiaversio New Yorkista. Kamerakaan ei tyytynyt vain tallentamaan staattisesti kaupungin turistinähtävyyksiä, vaan se tanssii ja liikkuu esiintyjien mukana. Ilo irti ei ehkä ole paras Hollywoodin kultakauden musikaaleista, mutta se on niistä varmasti iloisin ja energisin.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Ilo irti (On the Town), USA 1949. O: Gene Kelly, Stanley Donen. N: Gene Kelly, Frank Sinatra, Betty Garrett, Ann Miller, Vera-Ellen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa