Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivä ja Linnan juhlat – Ykkönen mukana menossa koko päivän

tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, yle tv1
Toimittajat Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen välittävät juhlavastaanoton tunnelmia Presidentinlinnasta. tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, yle tv1 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto

Suomi juhlii itsenäisyyttä joulukuun 6. päivänä. Ykkönen tarjoaa juhlavaa ohjelmaa koko päivän. Ilta huipentuu Linnan juhliin.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on vuodesta toiseen Suomen katsotuin tv-ohjelma. "Tehtävä on haastava, mutta olemme valmistautuneet siihen tiimin kanssa mahdollisimman hyvin", kertoo toimittaja Piia Pasanen.

Piia on tänä vuonna 14. kertaa työtehtävissä Presidentinlinnassa ja neljättä kertaa selostamassa.

Selostajat eivät istu aitiopaikoilla, vaan Linnassa kuvaruutujen äärellä ja seuraavat samaa kuvaa kuin katsojatkin. "Juhlavaatteissa ja kampauksissa varsinkin naiset näyttävät erilaisilta kuin arjessa. Kutsuvieraiden jono etenee ripeästi ja käteltävänä jokainen on muutaman sekunnin", Piia kertoo vieraiden tunnistamisesta.

"Linnan juhlat ovat osa itsenäisyyspäivän viettoa. Suomalaiset haluavat seurata kättelyä ja ennen muuta kun juhlaväki tanssii", Piia toteaa ja toivottaa kaikille Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Presidentti ei kestänyt kuivin silmin – Veteraanin iltahuuto Linnan juhlissa

Simon sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Armas Ilvo johti veteraanien laulua presidenttiparille Linnan juhlissa. Veteraanin iltahuuto on ollut Armas Ilvon bravuuri useissa tilaisuuksissa.

Lisää Linnan juhlista:
Yle Uutiset: Linnan juhlilla ennätysyleisö – lähetystä seurasi yli 2,6 miljoonaa katsojaa
Yle Uutiset: Linnan juhlat
Linnan juhlat

Itsenäisyyspäivä Ykkösellä

Jumalanpalvelus

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 11.55 - 13.00
Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa. Piispa Kaarlo Kalliala saarnaa, liturgia Hannu Varkki ja Mikael Busck-Nielsen. Urut Harri Viitanen ja oboe Anna-Kaisa Pippuri. Dominante-kuoroa johtaa Seppo Murto.

Tuntematon sotilas

Yle Teema sunnuntaina 6.12. klo 12.10 - 15.00

Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta.
Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta. Kuva: Elonet tuntematon sotilas
Itsenäisyyspäivän perinteeksi muodostunut Tuntematon sotilas -elokuva esitetään tänä vuonna Yle Teemalla.

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama elokuva kertoo konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa.

Pääosissa nähdään muun muassa Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, Kaarlo Halttunen ja Pentti Siimes.

Itsenäisyyspäivä: Kohti Linnan juhlia

Itsenäisyyspäivän suora lähetys alkaa jo kello 13 uudesta Presidentinlinnan edustalla olevasta juhlastudiosta.

Suoran Kohti Linnan juhlia -lähetyksen juontavat toimittajat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka.

Kohti Linnan juhlia
Kohti Linnan juhlia kohti linnan juhlia
Kello 13.00 - 15.00
Lähetyksen ensimmäisessä osiossa keskustellaan mm. itsenäisyyspäivän juhlinnasta ja Suomen turvallisuudesta. Vieraana on Suomen Leijonan Pro Finlandia mitalin saanut näyttelijä Jukka Puotila.

Globalisaatiosta ovat keskustelemassa toimitusjohtaja Risto Murto, juristi André Noël Chaker ja professori Anne Brunila. Suomen turvallisuudesta ovat puhumassa entinen Suomen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Jukka Valtasaari, professori Hiski Haukkala ja Venäjän-tuntija Sinikukka Saari.

Ohjaaja Aku Louhimies kertoo uudesta Tuntematon sotilas -hankkeesta. Michelin-kokki Pekka Terävän kanssa keskustellaan Linnan ruoista sekä Linnan juhlista toimittaja Markus Liimataisen ja Sami Sykön kanssa.

Kello 15.05 - 15.40
Kohti Linnan juhlia -lähetyksen toisessa osiossa puhutaan Jean Sibeliuksesta sekä jääkäreistä. Vieraina ovat viulisti Jaakko Kuusisto sekä uuden Jääkärit-dokumentin tuottaja Erkko Lyytinen ja näyttelijä Elias Gould.

Kello 16.38 - 16.50
Kolmannessa osiossa puhutaan everstiluutnantti Pekka Kourin kanssa Mannerheim-ristin ritareista ja valmistaudutaan juhlavastaanottoon.

Itsenäisyyspäivä: Jääkärit

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 15.40 - 16.38

Jääkärit, yle tv1
Jääkärit, yle tv1 jääkärit
Ensi-iltansa saava Jääkärit-draamadokumentti avaa satavuotiaan jääkäriliikkeen alkuaikoja ja vapaaehtoisten miesten Saksan kokemuksia ennen paluuta Suomeen 1918.

Pari tuhatta suomalaista miestä hakeutui sotilaskoulutukseen vuosina 1915 - 1918. Heidän aikomuksenaan oli tarvittaessa nousta kapinaan ja irrottaa Suomi Venäjän keisarikunnasta.

Miesten päiväkirjamerkintöjä tulkitsee kolme näyttelijää Elias Gould, Johannes Holopainen ja Kalle Lamberg.

Itsenäisyyspäivän paraati

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 17.12 - 18.00
Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Jyväskylässä. Paraatiin osallistuu 650 sotilasta, 50 ajoneuvoa sekä ylilento kaikkiaan 18 aluksella. Paraatin ottaa vastaan Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri. Lähetyksen selostaa toimittaja Timo Keränen.

Itsenäisyyspäivä: Kohti Linnan juhlia

TV1 sunnuntaina 18.15 - 18.55

Areenan pukulähetys 2015.
Areenan pukulähetys 2015. pukulähetys
Kohti Linnan juhlia -lähetyksen viimeisessä osiossa Baba Lybeck, Sami Sykkö ja Jarkko Valtee johdattavat katsojat pukujen ja muodin maailmaan.

Luvassa on kiinnostavia vieraita ja viime hetken tunnelmia Presidentinlinnasta.

Pukulähetys jatkuu verkon puolella klo 18.55. Nettipalvelu tarjoaa jälleen kattavan kokonaisuuden Linnan juhlien muodista ja tyylistä. Pukulähetyksessä keskitytään illan puhuttavimpiin pukeutujiin ja vieraisiin.

Katsojat voivat äänestää omaa suosikkipukuaan. Pukuäänestyksen tulos kerrotaan Linnan jatkoilla.

Itsenäisyyspäivä: Linnan juhlat

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 18.55 - 20.30 ja klo 20.40 - 22.15
Itsenäisyyspäivän kohokohta on Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolisonsa Jenni Haukion juhlavastaanotto Presidentinlinnassa.

tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, yle tv1
tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, yle tv1 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto
Tunnelmia 1800 kutsuvieraan joukosta välittävät toimittajat Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen. Muotikommentaattorina toimii Jaakko Selin. Tiimiin kuuluu myös toimittaja Marja Sannikka. Vieraita haastattelevat toimittaja Markus Liimatainen ja Alexandra Kral-Leszczynski.

Teemana kulttuuri

Juhlavastaanoton teemana on kulttuuri. Tänä vuonna vietetään useita suomalaisen kulttuurin merkkivuosia, kuten Kalevalan 180-vuotisjuhlaa, Jean Sibeliuksen, Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen syntymän 150-vuotisjuhlaa sekä Tapio Wirkkalan, Toivo Kärjen ja Olavi Virran 100-vuotisjuhlaa.

Juhlavuodet on huomioitu eri tavoin vastaanoton kutsuvieraslistassa ja ohjelmistossa. Vastaanotolla näkyy myös nykykulttuurin kirjo. Kutsuttuina on eri kulttuurialojen ja vähemmistöjen kulttuurien edustajia. Moni ruohonjuuritasolla kulttuurin ja kulttuuriharrastusten parissa työtä tekevä on saanut kutsun vastaanotolle.

Yle tv1
Yle tv1 yle tv1

Kunniavieraina sotaveteraanit ja lotat

Vastaanoton kunniavieraita ovat sotaveteraanit ja lotat. Veteraanit saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn kello 19 Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa.

Suoraan TV-lähetykseen on saatavilla suomenkielinen tekstitys ja se on katsottavissa myös viitottuna. Verkon puolella Yle Areenassa kaikissa maissa.

Näin saat #linnanjuhlat-tunnisteen ruutuun!

Tänäkin vuonna Yle tarjoaa mahdollisuuden seurata #linnanjuhlat-tunnisteella käytävää Twitter-keskustelua osana tv-kuvaa. Kommentit saa ruutuun laittamalla päälle Teksti-TV:n sivu 398. Palvelu on käytössä klo 18.15 - 23.30. Toimitus valitsee twiitit virrasta.

Hannes Hynönen sulatti koko kansan sydämet

Sotaveteraani Hannes Hynönen sulatti viime vuonna Linnan juhlissa koko kansan sydämet. Hannes Hynönen kuoli 102-vuotiaana maanantaina 30. päivänä marraskuuta.

Ylen haastattelussa Hynönen kertoo talvisodan alkamisesta ja ensimmäisestä itsenäisyyspäivästä rintamalla.

Itsenäisyyspäivä: Linnan jatkot

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 22.15 - 23.30
Itsenäisyyyspäivän vieton kruunaa Linnan jatkot. Suoran lähetyksen tähtinä loistavat Robin, Waltteri Torikka, Chisu, Virve Rosti ja Juha Tapio.

Linnan jatkot
Linnan jatkot linnan jatkot
Sibeliuksen kantapaikkanakin tunnettuun Hotelli Kämpiin saapuu suoraan Linnan juhlahumusta myös säveltäjämestarin tyttärentyttärenpoika muusikko Lauri Porra. Olavi Virran, Toivo Kärjen ja Tapio Rautavaaran 100-vuotissyntymäpäivää ei ole jatkoillakaan unohdettu.

Mielenkiintoisia vieraita ja linnasta saapuvia juhlijoita jututtavat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti.

Jatkoilla selviää myös pukuäänestyksen tulos, eli keiden puvut olivat tänä vuonna yleisön suosikkeja.

Peilisalin tunnelmia jatkoilta voi seurata myös suorassa 360-kameran nettistreamissa.

TV1:n itsenäisyyspäivän ohjelmisto sekä Yle Areenan pukulähetys ja haastattelulähetys ovat katsottavissa Yle Areenassa myös Suomen ulkopuolella kaikissa maissa.

Muualla verkossa:
Yle Uutiset: Linnan juhlat keräsi lähes 2,4 miljoonaa katsojaa – nousi puhutuimmaksi myös Twitterissä (2014)
Kuvagalleria: Linnan juhlissa koreina niin pöydät kuin vieraatkin (2014)

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.