Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Valvon kuin nainen

Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo
Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo Kuva: Jenny Lehtinen ja Annukka Palmén-Väisänen / Yle jenny valvoo

Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen ei kokenut lamaannuttavaa väsymystä, kun hänen lapsensa olivat pieniä. Toisin kuin monet muut vanhemmat. Nyt Jenny lähtee mukaan ihmiskokeeseen: hän yrittää valvoa 48 tuntia yhteen menoon. Pysyykö Jenny hereillä? Miten valvominen vaikuttaa häneen - seuraa suoria lähetyksiä Periscopessa tai jututa Jennyä Facebookissa!

Aion valvoa kuin nainen. Eli kärsien, kiroillen, masentuen ja kovaa kohtaloani manaten. Aion olla ylivireä ja äärettömän äreä. Meinaan nukahdella vähän väliä, ja sitten säpsähtää täyteen hälytystilaan nanosekunnin unen jälkeen. Siihen päälle pillahdan itkuun. Kuten vain väsyneet äidit voivat.

En tiedä, miltä tuntuu olla lasten näännyksiin valvottama.

Rehellisesti sanottuna minä en tiedä, miltä tuntuu olla lasten näännyksiin valvottama. Olen onnekas. Kaikki lapseni ovat kyllä vauvavuonna heräilleet sen kymmenen kertaa yössä, mutta kenties evoluutio tai jokin ylempi voima on säästänyt minua. Ymmärtänyt, että minulle kannattaa antaa tarpeeksi lepoa, tai lapseni eivät selviä elossa aikuiseksi asti.

Olen vauvavuosinakin ollut todella hyvä nukahtamaan. Vauvan herätessä vierestä olen vain kääntänyt kylkeä ja antanut täydemmän tissin käyttöön, ja unet ovat jatkuneet molemmilla. Olen myös aina suosiolla mennyt sieltä mistä aita on matalin: öisin en ole vaippoja vaihdellut, ja jos joku on joskus äitynyt yöllä karjumaan, hän on saanut tehdä sen mahani päällä samalla, kun olen puoliunessa heilutellut vauvaa pepusta.

Valvon kaksi vuorokautta ja saan öisin tehtäviä, jotka jokainen vauvan vanhempi tunnistaa.

Nyt siis kokeilen sitä, mistä muut äidit vuolaasti hiekkalaatikolla kertoivat: tolkuttomasta uupumuksesta, jonka vallassa ei enää tiedä missä on katto, missä lattia. Valvon kaksi vuorokautta ja saan öisin tehtäviä, jotka jokainen vauvan vanhempi tunnistaa: luvassa on syöttöä, huutoa, kakkavaippan vaihtoa, maidon lämmitystä ja muuta yöpuuhaa - ja jotka tulevat minulle yhtä yllättäen kuin unta halajavalle vauvan vanhemmalle.

Koska tiedän, että meitä yökiitäjiä on joka tapauksessa olemassa ihmiskokeenikin aikana, toivon, että jokainen valvoja liittyy seuraani. Keskustelen ja raportoin meiningistä Marja Hintikka Liven Periscopessa ja Facebookissa.

Toivottavasti en ole yksin, etkä sinäkään ole yksin.

- Jenny

Näin Jennyn ihmiskoe etenee:

Pe 4.12.
Jennylle asennetaan Työterveyslaitoksen anturit, jotka mittaavat hänen vireystilaansa. Tämä tehdään, jotta saadaan tietää Jennyn normaali vireystila ja pystytään seuraamaan hänen vireystilansa muutoksia valvomisen aikana.

La 5.12.
Jenny aloittaa valvomisen klo 23.00. Suoria lähetyksiä yöllisestä valvomisesta on luvassa Periscopessa ja Facebookissa. Oheisesta Periscope-linkistä näet tallennetut lähetykset. Nähdäksesi suorat lähetykset, lataa sovellus puhelimeesi sovelluskaupastasi.

Su 6.12.
Jenny jatkaa valvomista. Jennyn yöllisiä tunnelmia voi seurata jälleen Marja Hintikka Liven Periscopessa tai Facebookissa.

Ma 7.12.
Jennyn valvomiskäyrät tutkitaan. Lähetyksessä klo 21 alkaen Yle TV2:ssa Jenny suorittaa erilaisia tehtäviä, joihin väsymys vaikuttaa.

Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo
Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo Kuva: Kaisa Kirves ja Annukka Palmén-Väisänen / Yle jenny valvoo

Lue myös:
Jenny Lehtinen ei voi fuskata valvomiskokeessaan

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen
nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.