Hyppää pääsisältöön

Korruption varjo Espanjan politiikassa

Ihmisiä terassilla
Ihmisiä terassilla Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset

Espanjan elokuvateattereissa pyörii barcelonalaisen Inicia Filmsin tuottama elokuva, jolla lienee elokuvahistorian lyhyin nimi, ”b”. Espanjalaisille koodin merkitys on selvä, b on sama kuin Barcenas, oikeistolaisen kansanpuolueen entinen talouspäällikkö. Se voi myös tarkoittaa ”b-kassaa” puolueen salaista rahastoa, jonka kautta liike-elämän laitonta rahoitusta kierrätettiin.

Barcenas hoiti vuosikaudet kassaa sveitsiläisten pankkitilien kautta. Tilejä löytyi jopa 50 miljoonan euron arvosta. Kaksi vuotta sitten Barcenas pidätettiin ja häntä kuulusteltiin oikeudessa. Elokuvan kaikki vuorosanat on poimittu suoraan oikeuden kuulustelupöytäkirjoista. Barcenasilta kysytään muun muassa, maksettiinko pääministeri Mariano Rajoylle pimeitä palkkoja. Barcenasin vastaus on kyllä, Rajoy sai rahansa ruskeassa kirjekuoressa, päivämääräkin mainitaan.

El Pais -sanomalehti sai kaksi vuotta sitten käsiinsä Barcenasin kirjanpidon, josta löytyy 37 merkintää Rajoyn palkkioista, yhteensä lähes 400 000 euron arvosta. Kirjanpidossa on merkintöjä verottajan ohi tehdyistä maksuista monille muillekin kansanpuolueen johtohenkilöille. Ketään kansanpuolueen johdosta ei ole kuitenkaan asetettu syytteeseen.

Mielenosoitukset eivät johtaneet mihinkään

Korruptio ja väärinkäytöksistä kertovat uutiset ovat lähes päivittäisiä espanjalaisissa lehdissä. Erityisesti hallituspuolue PP:n poliitikot ovat mukana lukemattomissa korruptiosotkuissa.

Pablo Gallego
Pablo Gallego vaati korruptioon syyllistyneiden poliitikkojen eroa. Seurauksena hän sai itse potkut työstään. Pablo Gallego Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: espanjan nuoret ja vihaiset

Kaksi vuotta sitten Espanjassa oli jatkuvia mielenosoituksia, joissa vaadittiin korruptioon syyllistyneiden poliitikkojen eroa. Lehdet kaivoivat korruptiotapauksia esiin, pääministeri eristäytyi. Pääministeri Rajoy lopetti lehdistötilaisuudetkin. Nykyään hän antaa julistuksia, joissa toimittajat ovat yhdessä salissa, pääministeri puhuu toisessa. Toimittajat saavat katsoa pääministerin esiintymistä tv-ruudun kautta. Kysymyksiä ei esitetä.

Tätä kirjoitettaessa Espanjassa on noin 300 poliitikkoa syytteessä korruptiosta. Pääministeri ei kuulu heihin.

Rahasäkkejä sängyn alla, Jaguar ilmestyy autotalliin

Olen seurannut Espanjan politiikan likapyykin pesua vuosikausia. Se on välillä huvittavaakin.

Etelä-Espanjassa poliisi löysi Manilvan entisen kunnanjohtajan sängyn alta muovipussin, jossa oli 700 000 euroa käteistä. Kunnanjohtaja kiistää väärinkäytökset. Oikeudenkäynti asiassa on kesken.

Rajoyn hallituksen entiseltä terveysministeriltä Ana Matolta kysyttiin, mitä mieltä hän oli silloisen miehensä lahjana saamasta tuliterästä Jaguar-loistoautosta. Lahjoittajana oli ison Rajoyn puoluetta sivuavan korruptiovyyhdin päätekijä. Mato kertoi, ettei hän ollut huomannut koko autoa. Ja jatkoi ministerinä, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Poliisi löysi entisen kunnanjohtajan sängyn alta muovipussin, jossa oli 700 000 euroa käteistä.

Ministeri Maton tapaus herätti suurta huomiota espanjalaislehdissä. Huvittavaa oli pääministeri Rajoyn luimistelu, halllituksen julkisissa tilaisuuksissa hän pysytteli kaukana terveysministeristään, ettei vain joutuisi hänen kanssaan samaan kuvaan. Rajoy on muutenkin osoittautunut allergiseksi yhteiskuville. Kun puolueen rahastonhoitaja Barcenas vangittiin, hänen puhelimestaan löytyi pääministeriltä tulleita tekstiviestejä, jossa Rajoyta huoletti, ettei hän vain näkyisi missään yhteiskuvissa Barcenasin kanssa.

Oikeistopuolue PP:n rakennuksessa Madridissa tehtiin joitakin vuosia sitten miljoonia maksanut remontti. Siitä suuri osa maksettiin pimeänä. Ja siitäkään pääministeri Rajoy ei omien sanojensa
mukaan tiennyt mitään.

Pystyykö Podemos muutokseen?

Joulukuun 20. päivä vaalien alla kansanpuolue on mittausten mukaan tasoissa sosialistipuolueen ja uuden puolueen Ciudadanosin kanssa. Se, ettei hallitus ole kärsinyt korruptioskandaaleista enempää, voi johtua myös vaihtoehtojen puutteesta. Korruptio voi suututtaa, mutta pääoppositiopuolue PSOE on myös sotkeutunut vakaviin väärinkäytöksiin, varsinkin puolueen vahvalla tukialueella Andaluciassa.

Yksi syy lupaavasti gallupeissa nousseen Podemosin alamäkeen on saattanut olla puolueen kolmosmiehen Juan Carlos Monederon verohuijausskandaali. Hän sai satojentuhansien eurojen palkkiot Venezuelan hallituksen alaiselta säätiöltä, mutta salasi ne Espanjan verottajalta.

Mikään ei muutu

Silmiinpistävä piirre Espanjan korruptioskandaaleissa on se, että mikään ei muutu, vaikka korkean tason poliitikot jäävät kiinni pimeistä palkoista, kynnysrahoista ja niin edelleen. Se on myös Espanjan syksyn kohuelokuvan ”b:n” alaotsikko: Kun totuus ei muuta mitään. 20. joulukuuta espanjalaiset pääsevät vaaliuurnille, ilmaisemaan oman mielipiteensä asiasta.

Pertti Pesonen

Kirjoittaja on seurannut pitkään Espanjan politiikkaa ja espanjalaisten puolueiden korruptioepäselvyyksiä.

Artikkeli liittyy 10.12 esitettävään Ulkolinjaan ”Espanjan nuoret ja vihaiset”.

Lisää aiheesta:
Ulkolinja: Espanjan nuoret ja vihaiset