Hyppää pääsisältöön

Kultainen käsivarsi

Frank Sinatra elokuvassa Kultainen käsivarsi
Frank Sinatra elokuvassa Kultainen käsivarsi frank sinatra

Frank Sinatra yhdessä uransa parhaista roolitöistä jazzrumpalina ja entisenä huumeidenkäyttäjänä, joka yrittää pysyä kuivilla vankilasta päästyään.
Elokuva esitetään Teemalauantaissa Sinatran satavuotispäivänä 12.12.

Sata vuotta sitten, 12. joulukuuta 1915, New Jerseyn Hobokenissa syntyi italialaiseen siirtolaisperheeseen poika, josta tuli big bandien laulajasuosikki 1930-luvulla, teinityttöjen suuri idoli 1940-luvulla, “vakava” elokuvanäyttelijä 1950-luvulla ja iskelmämusiikin “grand old man” 1960-luvulla. Hänen nimensä oli Frank Sinatra ja hänen pitkää uraansa juhlistetaan Teemalla 12.–27.12.

Kokonaisuuden käynnistää lauantaina Sinatran syntymäpäivänä esitettävä avausjakso neliosaisesta dokumenttisarjasta All or Nothing at All sekä elokuva Kultainen käsivarsi, jossa Sinatra tekee uransa ehkä jopa parhaan näyttelijäsuorituksen. Se oli nimenomaan niitä elokuvia, joilla Sinatra yritti osoittaa kykynsä näyttelijänä, ja Sinatra olikin siitä Oscar-ehdokkaana.

Valmistuessaan 60 vuotta sitten Otto Premingerin ohjaama Kultainen käsivarsi (The Man with the Golden Arm) herätti muutenkin melkoista huomiota. Käsittelihän se huumeidenkäytön kaltaista, elokuvissa aiemmin “kiellettyä” aihetta, ja kaiken lisäksi elokuvan heroiiniriippuvaista narkkaria esitti valkokankaan suurimpiin kuuluva tähti, kuuluisa “blue eyes” eli Frank Sinatra.

Elokuvan Kultainen käsivarsi mainosjuliste
Legendaarinen Saul Bass suunnitteli elokuvan alkutekstit ja graafisen ilmeen Elokuvan Kultainen käsivarsi mainosjuliste kultainen käsivarsi

Hän esittää huumeisiin sortunutta uhkapeluria, joka vieroituskuurin jälkeen palaa kotikulmilleen. Hän aikoo lopettaa huumeiden lisäksi kortinpeluun ja etsiä töitä jazz-rumpalina, mutta entinen pelipomo ei halua luopua ykköspeluristaan. Myös miehen invalidisoitunut vaimo patistaa miestä takaisin korttipöytään. Paineet ja houkutukset alkavat sitten vetää häntä takaisin huumeiden pariin.

Vuonna 1955 Kultainen käsivarsi oli suuri sensaatio, joka rikkoi Hollywoodin tabuja ja itsesensuuria jo aiheensa ansiosta. Sillä on edelleen vankka historiallinen arvonsa, ja vaikka Kultainen käsivarsi tuntuu joiltakin osin hieman vanhentuneelta, se ei suinkaan ole huono elokuva. Sinatran ohella Kim Novak tekee yhden uransa parhaista roolitöistä, ja kokonaisuudelle antaa oman jännän sävynsä Elmer Bernsteinin jazz-henkinen musiikki. Elokuvassa soittaa Shorty Rogersin yhtye ja rummuissa on Shelly Manne.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Kultainen käsivarsi (The Man with the Golden Arm), USA 1955. O: Otto Preminger. N: Frank Sinatra, Eleanor Parker, Kim Novak

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa