Marja Hintikka on paitsi talk show-juontaja, myös kahden huonosti nukkuvan pojan äiti. Väsymyspäissään hän laski miehensä kanssa, että kahdesta lisätunnista yöunta voisi hyvinkin maksaa 550 euroa.
”Valvottaminen, tormentum insomniae, on tehokas fyysinen ja psykologinen kidutusmenetelmä, johon turvauduttiin inkvisition toimesta jo keskiajalla. Valvominen aiheuttaa fyysistä kärsimystä ja tuhoaa uhrin vastustuskyvyn, murtaa hänet henkisesti saa uhrin lopulta tunnustamaan mitä tahansa.” Lukiessani juttua muinaisista kidutuskeinoista valvottaminen oli ainoa, johon pystyin hetken samaistumaan. Ovathan uneni keskeytyneet 5-20 kertaa yössä viimeiset kolme vuotta.
Meitä pienten lasten väsyneitä vanhempia lohdutellaan usein: ”Haudassa ehtii nukkua ja kuolema kuittaa univelat”. Ja neuvotaan usein: ”Nukut päiväunet aina kun mahdollista.” Niin, siis silloin kun olisi hetki aikaa maksaa laskuja, käydä pesulla, syödä tai soittaa parhaalle ystävälle. Voi myös olla, ettei uni tule kello kaulassa kun itse toivoisi. Vuosia valvoneella myös nukahtamisen mekanismi saattaa olla vaurioitunut.
Jokaisella vastaantulijalla on kelpo vinkki valvovien pilttien nukuttamiseen.
Tilannetta voi yrittää ratkoa rutiineilla, rauhoittumiskeinoilla ja ihmekeinona markkinoitavalla unikoululla. Jokaisella vastaantulijalla on kelpo vinkki valvovien pilttien nukuttamiseen. Viesti on se, että huonosti nukkuvat lapset ovat vanhempien aikaansaannoksia. Kyllähän lapset nukkuvat, kun ovat väsyneitä! Vika on vanhemmissa! Liian hektistä elämää, liian kuuma, kylmä ja ehkä nälkä! Äiti ja isä lyövät päätä seinään ja miettivät keinoja unikaaoksensa helpottamiseksi.
Kaikesta yrittämisestä huolimatta tilanne saattaa pysyä ennallaan, tai palata vanhaan pienen hyvin menneen ajan kuluttua. Vauva heräilee syömään, taapero ryömii viereen läheisyydenkaipuussaan ja koululainen havahtuu toistuviin pahoihin uniin ja kasvukipuihin. Teini-ikäistä odotamme aamuun asti yöriennoista.
Nukkumattomuus on tullut jäädäkseen. Valvon tästä ikuisuuteen, enkä odota muuta.
Itse tosin kuvittelin olevani hyväkin valvoja vuosia aamuradiossa työskenneltyäni. Olin tottunut puhumaan kukonlaulun aikaan sadoilletuhansille ihmisille ilman, että väsymys kuuluu äänessä. Miksen siis jaksaisi kuunnella yhtä jokeltelevaa vauvaa vaikka yöt läpeensä? Ja kuinka naiivi olinkaan!
Valvon tästä ikuisuuteen, enkä odota muuta.
Eräänä päivänä havahduin siihen, kuinka keskustelimme mieheni kanssa aamiaispöydässä, miten paljon olisimme valmiita maksamaan kahdesta lisätunnista yöunta. Taisi olla 550 euroa. Ja tulevina vuosina hinta varmasti nousee. Lohdullisin ajatus kahden huonosti nukkuvan lapsen äitinä on ollut oman nukkumistyylinen tajuaminen. Miksi tunnettuna yökukkujana edes odotin läpi yön uinuvia pilttejä? Äitinsä poikia.
Hurjimpien arvioiden mukaan vuorokauden valvominen vastaa yhden promillen humalatilaa ja jo 16 tunnin väsyneenä työskentely lisää tapaturma-alttiuden kolminkertaiseksi. Väistämättä tulee mieleen, missä kunnossa lapsia Suomessa hoidetaan.
Tästä syystä MHL:n Jenny Lehtinen heittäytyy ihmiskokeeseen, jossa hän testaa toimintakykyään kahden vuorokauden valvomisen jälkeen suorassa lähetyksessä. Ainakaan ajokunnossa hän ei ole. Voit seurata Jennyn valvomista Periscopessa ja Facebookissa. Mukana väsymyskeskustelussa nähdään myös vauvan ja taaperon isä, keikkaileva muusikko Arttu Wiskari ja yrittäjä, kolmen lapsen äiti Marjo ”SuperMarjo” Niittyviita.
Pysytäänköhän studiossa hereillä ohjelman loppuun asti?
Jenny Lehtinen: Valvon kuin nainen
Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen ei kokenut lamaannuttavaa väsymystä, kun hänen lapsensa olivat pieniä. Toisin kuin monet muut vanhemmat. Nyt Jenny lähtee mukaan ihmiskokeeseen: hän yrittää valvoa 48 tuntia yhteen menoon. Pysyykö Jenny hereillä? Miten valvominen vaikuttaa häneen - seuraa suoria lähetyksiä Periscopessa tai jututa Jennyä Facebookissa!
Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!
Lisää ohjelmasta





