Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Kuolema kuittaa univelat!

Kuolema kuittaa univelat. Marja Hintikka Live.
Kuolema kuittaa univelat. Marja Hintikka Live. Kuva: Yle kuolema kuittaa univelat

Marja Hintikka on paitsi talk show-juontaja, myös kahden huonosti nukkuvan pojan äiti. Väsymyspäissään hän laski miehensä kanssa, että kahdesta lisätunnista yöunta voisi hyvinkin maksaa 550 euroa.

”Valvottaminen, tormentum insomniae, on tehokas fyysinen ja psykologinen kidutusmenetelmä, johon turvauduttiin inkvisition toimesta jo keskiajalla. Valvominen aiheuttaa fyysistä kärsimystä ja tuhoaa uhrin vastustuskyvyn, murtaa hänet henkisesti saa uhrin lopulta tunnustamaan mitä tahansa.” Lukiessani juttua muinaisista kidutuskeinoista valvottaminen oli ainoa, johon pystyin hetken samaistumaan. Ovathan uneni keskeytyneet 5-20 kertaa yössä viimeiset kolme vuotta.

Meitä pienten lasten väsyneitä vanhempia lohdutellaan usein: ”Haudassa ehtii nukkua ja kuolema kuittaa univelat”. Ja neuvotaan usein: ”Nukut päiväunet aina kun mahdollista.” Niin, siis silloin kun olisi hetki aikaa maksaa laskuja, käydä pesulla, syödä tai soittaa parhaalle ystävälle. Voi myös olla, ettei uni tule kello kaulassa kun itse toivoisi. Vuosia valvoneella myös nukahtamisen mekanismi saattaa olla vaurioitunut.

Jokaisella vastaantulijalla on kelpo vinkki valvovien pilttien nukuttamiseen.

Tilannetta voi yrittää ratkoa rutiineilla, rauhoittumiskeinoilla ja ihmekeinona markkinoitavalla unikoululla. Jokaisella vastaantulijalla on kelpo vinkki valvovien pilttien nukuttamiseen. Viesti on se, että huonosti nukkuvat lapset ovat vanhempien aikaansaannoksia. Kyllähän lapset nukkuvat, kun ovat väsyneitä! Vika on vanhemmissa! Liian hektistä elämää, liian kuuma, kylmä ja ehkä nälkä! Äiti ja isä lyövät päätä seinään ja miettivät keinoja unikaaoksensa helpottamiseksi.

Kaikesta yrittämisestä huolimatta tilanne saattaa pysyä ennallaan, tai palata vanhaan pienen hyvin menneen ajan kuluttua. Vauva heräilee syömään, taapero ryömii viereen läheisyydenkaipuussaan ja koululainen havahtuu toistuviin pahoihin uniin ja kasvukipuihin. Teini-ikäistä odotamme aamuun asti yöriennoista.

Nukkumattomuus on tullut jäädäkseen. Valvon tästä ikuisuuteen, enkä odota muuta.

Itse tosin kuvittelin olevani hyväkin valvoja vuosia aamuradiossa työskenneltyäni. Olin tottunut puhumaan kukonlaulun aikaan sadoilletuhansille ihmisille ilman, että väsymys kuuluu äänessä. Miksen siis jaksaisi kuunnella yhtä jokeltelevaa vauvaa vaikka yöt läpeensä? Ja kuinka naiivi olinkaan!

Valvon tästä ikuisuuteen, enkä odota muuta.

Eräänä päivänä havahduin siihen, kuinka keskustelimme mieheni kanssa aamiaispöydässä, miten paljon olisimme valmiita maksamaan kahdesta lisätunnista yöunta. Taisi olla 550 euroa. Ja tulevina vuosina hinta varmasti nousee. Lohdullisin ajatus kahden huonosti nukkuvan lapsen äitinä on ollut oman nukkumistyylinen tajuaminen. Miksi tunnettuna yökukkujana edes odotin läpi yön uinuvia pilttejä? Äitinsä poikia.

Hurjimpien arvioiden mukaan vuorokauden valvominen vastaa yhden promillen humalatilaa ja jo 16 tunnin väsyneenä työskentely lisää tapaturma-alttiuden kolminkertaiseksi. Väistämättä tulee mieleen, missä kunnossa lapsia Suomessa hoidetaan.

Tästä syystä MHL:n Jenny Lehtinen heittäytyy ihmiskokeeseen, jossa hän testaa toimintakykyään kahden vuorokauden valvomisen jälkeen suorassa lähetyksessä. Ainakaan ajokunnossa hän ei ole. Voit seurata Jennyn valvomista Periscopessa ja Facebookissa. Mukana väsymyskeskustelussa nähdään myös vauvan ja taaperon isä, keikkaileva muusikko Arttu Wiskari ja yrittäjä, kolmen lapsen äiti Marjo ”SuperMarjo” Niittyviita.

Pysytäänköhän studiossa hereillä ohjelman loppuun asti?

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live
Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo
Marja Hintikka Live, jakso 9, Jenny valvoo Kuva: Jenny Lehtinen ja Annukka Palmén-Väisänen / Yle jenny valvoo

Jenny Lehtinen: Valvon kuin nainen
Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen ei kokenut lamaannuttavaa väsymystä, kun hänen lapsensa olivat pieniä. Toisin kuin monet muut vanhemmat. Nyt Jenny lähtee mukaan ihmiskokeeseen: hän yrittää valvoa 48 tuntia yhteen menoon. Pysyykö Jenny hereillä? Miten valvominen vaikuttaa häneen - seuraa suoria lähetyksiä Periscopessa tai jututa Jennyä Facebookissa!

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen
nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.