Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Nikita Boriso-Glebsky will pass on the crown...

Winner of the 2010 Sibelius Violin Competition Nikita Boriso-Glebsky with pianist Georgy Tchaidze
The winner of the 2010 Sibelius Violin Competition Nikita Boriso-Glebsky with pianist Georgy Tchaidze in Hämeenlinna, the birth city of Sibelius Winner of the 2010 Sibelius Violin Competition Nikita Boriso-Glebsky with pianist Georgy Tchaidze Kuva: YLE/Anu Jaantila georgy tchaidze

Last January I had a chance to produce a recital of Nikita Boriso-Glebsky, the winner of the Sibelius Violin Competition of 2010, for the radio. He played in Hämeenlinna, the birth city of Jean Sibelius, with his old roommate Georgy Tchaidze from the Moscow Conservatory. Even though they studied together and played together in their leisure time, this was only the third time they actually performed together.
Entisillä kämppiksillä Moskovan ajoilta sujui yhteistyö hulvattoman huumorin merkeissä.
Georgy Tchaidze and Nikita Boriso-Glebsky shared a dorm room at the Moscow Tchaikovsky Conservatory for one year. Entisillä kämppiksillä Moskovan ajoilta sujui yhteistyö hulvattoman huumorin merkeissä. Kuva: Anu Jaantila/YLE georgy tchaidze

Both have great careers going, and Boriso-Glebsky has returned to Finland to play on may occasions. In the 2010 competition he received a special prize for the best interpretation of the Sibelius Concerto. "I have played it several times all over the world, but the most memorable performance is still the one at the competition with the Radio Symphony Orchestra," he recalls. "To play with these musicians who had grown up with this music and were living it was incredible. I haven't felt like that ever since."

Nikita Boriso-Glebsky reuniting with his 2010 host family, the Heikinheimos.
Nikita Boriso-Glebsky's host family during the 2010 violin competition, violinist Silja Raitio-Heikinheimo and cellist Tapani Heikinheimo, came to hear the recital in Hämeenlinna. Nikita Boriso-Glebsky reuniting with his 2010 host family, the Heikinheimos. Kuva: YLE/Anu Jaantila tapani heikinheimo
Nikita Boriso-Glebsky with his Sibelius Birth City Foundation Medal
Nikita Boriso-Glebsky showing off his new medal. Nikita Boriso-Glebsky with his Sibelius Birth City Foundation Medal Kuva: YLE/Anu Jaantila sibelius birth city foundation medal

At the January recital the chair of the Sibelius Birth City Foundation Erkki Korhonen gave Nikita Boriso-Glebsky the Sibelius Birth City Foundation Medal, a distinguished prize only given to distinguished artists!

Erkki Korhonen and pianist Georgy Tchaidze in Hämeenlinna
Erkki Korhonen and pianist Georgy Tchaidze Erkki Korhonen and pianist Georgy Tchaidze in Hämeenlinna Kuva: YLE/Anu Jaantila georgy tchaidze
Erkki Korhonen is the head of the Sibelius Celebrations in Hämeenlinna, the birth city of Sibelius.
Pianist Erkki Korhonen is the head of the Sibelius Celebrations in Hämeenlinna. Erkki Korhonen is the head of the Sibelius Celebrations in Hämeenlinna, the birth city of Sibelius. Kuva: YLE/Anu Jaantila erkki korhonen

The Sibelius Birth Home

Huone jossa Sibelius syntyi.
The room Sibelius was born in - and his cradle. Huone jossa Sibelius syntyi. Kuva: YLE/Anu Jaantila sibeliuksen kehto

The Livingroom in the Sibelius birth home.
The livingroom in the Sibelius birth home The Livingroom in the Sibelius birth home. Kuva: YLE/Anu Jaantila livingroom

The piano at the Sibelius birth home
Sibelius felt the piano was off key, thus making him switch into playing the violin. The piano at the Sibelius birth home Kuva: YLE/Anu Jaantila sibelius birth home
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.