Hyppää pääsisältöön

Sääntöjä, onko niitä? Sofi Oksanen ja Jonas T. Bengtsson kirjoittamisen lainalaisuuksien äärellä

Kirjailija Sofi Oksanen
Kirjailija Sofi Oksanen Kuva: YLE valitut sanat

Kun Sofi Oksanen kohtaa yhden lempinykykirjailijoistaan, tanskalaisen Jonas T. Bengtssonin, päätyvät he tietysti puhumaan kirjoista ja kirjoittamisesta.

- Teetkö itsellesi sääntöjä, kun kirjoitat? Päätätkö esimerkiksi, että tällä kertaa en tee tätä, mitä yleensä teen, Bengtsson kysyy Oksaselta.

- Kyllä, joskus, Oksanen tunnustaa. - Mutta sääntöjen tekeminen on vaikeaa, koska aika pian ne rikkoo joka tapauksessa. Päätin esimerkiksi jo lukiossa, etten ikinä kirjoita tarinaa, jossa on murha. Mutta miten kävikään, minulla on kuolleita ihmisiä jokaisessa kirjassani.

Sääntöjä rikottavaksi

Kirjailija Jonas T. Bengtsson Helsinki Lit -festivaalilla 2015
Kirjailija Jonas T. Bengtsson Helsinki Lit -festivaalilla 2015 Kuva: YLE valitut sanat

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin lavalla kaksikko on yhtä mieltä monista asioista: kuolleet kirjailijat ovat parhaita, lyhyet nimet ovat hyviä, eikä kirjailijoista pidä kirjoittaa.

- Kirjailijoista kirjoittaminen on laiskaa, Oksanen toteaa.

- Erittäin laiskaa, komppaa Bengtsson. Mutta ongelma on, että kun ryhdyt kirjailijaksi, rupeat pyörimään kirjailijoiden kanssa ja alat ajatella, että tämähän on mielenkiintoinen maailma. Mutta se ei ole! Ylipäätään olen sitä mieltä, että kirjailijan suurin vaara on se, että hän rupeaa kuvittelemaan olevansa itse mielenkiintoinen, Bengtsson tuskailee. - Kirjailijoista kirjoittaminen on tylsää. Se on tuhoon tuomittua.

- Niinpä, paitsi että rikoin tätäkin sääntöä Kun kyyhkyset katosivat -romaanissani, minulla on siinä päähenkilö, joka kirjoittaa työkseen!, Oksanen parahtaa. Ei tosin niin sanottu vapaa taiteilija, vaan propagandan kirjoittaja, mutta kuitenkin. Oli yhtä tuskaa tehdä päätös rikkoa tätä “älä kirjoita kirjoittajasta sääntöä”, mutta nyt olen sen tehnyt, enkä tee sitä uudestaan. Paitsi että, nyt kun menin tämän sanomaan, niin…

Kirjailijan suurin vaara: kuvittelee olevansa itse mielenkiintoinen

Keskustelussa puhutaan myös kohtauksen kauneudesta, miljöön merkityksellisyydestä ja Jonas T. Bengtssonin romaanista Submarino.

Lopussa vinkkejä sinulle, joka tuskailet kirjasi (esseesi, koirasi, lapsesi…) nimen kanssa! Hyvän nimen löytäminen on lopulta paljon helpompaa kuin luuletkaan...

Valitut sanat 7.12.2015 Yle Teemalla klo 20.00.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri