Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

The Winners! The Prizes!

After the last day of the final round in the Sibelius Violin Competition, the jury completed their task and decided on the winners of the top three prizes.

Christel Lee at an interview with Lotta Emanuelsson
Christel Lee (USA), winner of the 11th International Jean Sibelius Violin Competition, in an immediate radio interview with Lotta Emanuelsson. Christel Lee at an interview with Lotta Emanuelsson Kuva: YLE/Anu Jaantila the sibelius violin competition winner

Christel Lee (USA) was given the first prize.
The happy moment of truth for Christel Lee: First Prize and 25.000 euros. Christel Lee (USA) was given the first prize. Kuva: YLE/Anu Jaantila competitors

Emmanuel Tjeknavorian's father came to Finland to surprise his son,
Second Prize, 18.000 euros: Emmanuel Tjeknavorian (Austria). He also got a 3.000 euro award for the best performance of the Sibelius Violin Concerto. Conductor Loris Tjeknavorian flew to Finland from Dubai just a few hours before his son's final round performance to surprise him. He wasn't going to shock his son by sitting in his assigned seat in the third row, so he listened to the Sibelius Concerto in the lobby. Emmanuel Tjeknavorian's father came to Finland to surprise his son, Kuva: YLE/Anu Jaantila loris tjeknavorian

Friederike Starkloff won the third prize in the Sibelius Violin Competition.
Friederike Starkloff from Germany won the third prize, 12.000 euros, and also a 2.000 euro special prize for the best interpretation of the new contemporary piece. Friederike Starkloff won the third prize in the Sibelius Violin Competition. Kuva: YLE/Anu Jaantila third prize winner

The judges on stage giving out the prizes
From the left: General competition secretary Päivi Pousar, chairman of the competition committee Lauri Tarasti, judges Pierre Amoyal, Serguei Azizian, Sigrun Evaldsdottir, Pekka Kauppinen, Sung-Ju Lee, Cho-Liang Lin, Gerhard Schulz and Krzystof Wegrzyn. The judges on stage giving out the prizes Kuva: YLE/Anu Jaantila the sibelius violin competition judges 2015

The finalists are waiting for the results
There's excitement in the air... The finalists are waiting for the results Kuva: YLE/Anu Jaantila finalists

Flowers awaiting for the winners.
Flower bouquets await the winners... Flowers awaiting for the winners. Kuva: YLE/Anu Jaantila the sibelius violin competition 2015

Three finalists received a 2.000 euro prize each.
Three finalists, Mayumi Kanagawa (USA), Nancy Zhou (USA) and Minami Yoshida (Japan) received a 2.000 euro prize each. Three finalists received a 2.000 euro prize each. Kuva: YLE/Anu Jaantila palkintojen jako

Nikita Boriso-Glebsky congratulated Christel Lee on winning the Sibelius Violin Competition
Christel Lee let out a joyful cheer when Nikita Boriso-Glebsky, the winner of the 2010 Sibelius Violin Competition, came to congratulate her. "How do you know each other?" somebody asked. "From school!" she smiled. Nikita Boriso-Glebsky congratulated Christel Lee on winning the Sibelius Violin Competition Kuva: YLE/Anu Jaantila sibelius competition winners

The Tjeknavorians with judge Amoyal
Conductor Loris Tjeknavorian was happy to see judge Pierre Amoyal after a long time. Emmanuel - for the Finnish audience just Manu - was especially happy that here in Finland his interpretation of the Sibelius Violin Concerto was considered the best. The Tjeknavorians with judge Amoyal Kuva: YLE/Anu Jaantila pierre amoyal

Loris Tjeknavorian, Emmanuel Tjeknavorian and judge Pierre Amoyal
Jury member Pierre Amoyal was relieved after the 11-day-long assignment Loris Tjeknavorian, Emmanuel Tjeknavorian and judge Pierre Amoyal Kuva: YLE/Anu Jaantila judge pierre amoyal

Erkki Korhonen ja Nikita Boriso-Glebsky
Erkki Korhonen and the winner of the 2010 Sibelius Violin Competition Nikita Boriso-Glebsky were happy to meet again. Korhonen is in charge of the Sibelius Celebrations in Hämeenlinna in 2015. Erkki Korhonen ja Nikita Boriso-Glebsky Kuva: YLE/Anu Jaantila the sibelius violin competition 2015

Minami Yoshida lähdössä äitinsä kanssa Musiikkitalosta juhlimaan.
Finalist Minami Yoshida and Mrs. Yoshida are leaving the Music Centre - it's time to celebrate! Minami Yoshida lähdössä äitinsä kanssa Musiikkitalosta juhlimaan. Kuva: YLE/Anu Jaantila finalisti
Kommentit
 • Celestan hiljaisia voimasointeja

  Celestan hiljaisia voimasointeja

  Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille. Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa.

 • Kuin kaksi marjaa

  Kuin kaksi marjaa

  Amy Beach (1867–1944), Clara Schumann (1819–1896) ja Ethel Smyth (1858–1944) olivat muusikko-säveltäjiä, joiden elämäntarinoista löytyy yhteisiä nimittäjiä. Kaikki tulivat perheistä, joissa heidän musiikkiharrastustaan ja myöhemmin myös muusikon uraansa kannustettiin.

 • Hartmannin jämäkät jousikvartetot

  Hartmannin jämäkät jousikvartetot

  Karl Amadeus Hartmannin (1905–1963) persoonallinen sävelkieli oli kallellaan kohti Wienin toisen koulukunnan ilmaisua, mutta seisoi kuitenkin tukevasti omilla jaloillaan.