Hyppää pääsisältöön

10 kysymystä lasten unikouluista

vanhempi hieroo vauvaa
Lapsi saattaa virkistyä äidin reaktiosta. vanhempi hieroo vauvaa Kuva: Yle / Anni Alatalo jalkapohja

Unikoulut herättävät voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Unikouluttaja Jaana Pajunen vastaa useita lapsiperheitä askarruttaviin kysymyksiin.

Jaana Pajunen
Jaana Pajunen jaana pajunen
Psykoterapeutti ja lasten sairaanhoitaja Jaana Pajunen on työskennellyt lapsiperheiden uniasioiden kanssa jo 25 vuotta.

- Kutsun tätä työtä lepotyökseni, koska on niin palkitsevaa nähdä nuutuneen perheen herääminen henkiin. Se on myös työtä vanhempien mielenterveyden eteen - parasta perhe-ja pariterapian tarpeen ennaltaehkäisyä siis, Pajunen kertoo.

1. Milloin kannattaa pitää unikoulu?

Hyvien unitottumusten rakentamista voidaan alkaa tehdä jo 4 - 5 kuukauden iästä lähtien, mutta varsinainen unikoululainen (jo opittujen assosiaatioiden muuttamista) on yli puolivuotias, mutta alle 2-vuotias somaattisesti terveeksi todettu lapsi. Jos nukkuminen on edelleen yli 2-vuotiaana pulma, mukana on jo usein muutakin ongelmaa, esimerkiksi ruokailuiden kanssa. Tilanne on usein sellainen, että varsinkin äidin takki on tyhjä. Isä on muuttanut muualle nukkumaan, eikä kukaan nuku hyvin perhepedissä - koko porukka on uupunut.

2. Miten yleisiä uniongelmat ovat?

Tutkimusten mukaan joka neljäs alle 4-vuotiaan lapsen perhe kärsii jossain vaiheessa lapsen uniongelmista. Äitien puheita kuunnellessa voisi veikata luvun olevan vieläkin suurempi.

3. Voiko äiti pitää unikoulun vai pitäisikö isän tehdä se?

On tärkeää, että molemmat vanhemmat osallistuvat unikoulun toteuttamiseen:
a) jotta lapsi saa yhdenmukaisen viestin molemmilta vanhemmilta
b) jotta molemmat vanhemmat sekä lapsi saavat kokemuksen tilanteessa pärjäämisestä
c) viime kädessä juttu on äidin ja lapsen vuorovaikutukseen liittyvä, mikäli äiti on primäärihoitaja ja varsinkin jos hän vielä imettää

Lapsi käyttäytyy eri lailla eri aikuisten kanssa ja eri ympäristössä. Siksi on tärkeää, että vanhemmat tekevät unikoulun itse ja siinä ympäristössä, missä lapsi yleensä nukkuu.

4. Aiheuttaako unikoulu lapsessa hylätyksi tulemisen tunteen? Jos aiheuttaa, miten kauaskantoisia seurauksia sillä on?

Lapsen perusturva syntyy hänen aloitteisiinsa vastaamisesta sensitiivisesti, ennakoitavasti, toistuvasti ja oikea-aikaisesti: mitä pienempi vauva, sen nopeampi reagointi lapsen tarpeisiin on tärkeää. Kun vauva kasvaa, hänen "odotusaikaansa” yöllä voidaan hellästi lähteä pidentämään. Päiväaikaisesta yhdessäolosta ja virikkeellisestä vuorovaikutuksesta ei tietenkään tingitä. Näin yö ja päiväkin erottuvat toisistaan - pikkuhiljaa syntyy rytmi.

Uskon, että äidin tolkuton väsymys on vuorovaikutukselle haitallisempaa kuin terveen lapsen muutaman yön kontrolloitu rytmitys, jonka jälkeen koko perhe nukkuu paremmin. Mikäli valvominen jatkuu, väsymys alkaa ilmaantua paitsi äidin ja lapsen väliin, myös parisuhteeseen - pienten lasten vanhemmat eroavat eniten. Oikein toteutetusta unikoulusta ei ole todettu olevan haittaa. Kahdeksan kymmenestä perheestä kokee saavansa siitä apua.

5. Jos lapsi on tottunut nukkumaan vanhempien sängyssä, kannattaako unikoulu yhdistää omaan sänkyyn siirtämiseen?

Unikoulussa suositellaan omassa vuoteessa ja mielellään myös omassa huoneessa nukkumista. Tämä perustuu siihen, että meillä kaikilla on oma unisyklimme, jossa liikumme eri unitasojen välillä. Äiti, varsinkin imettävä, on tarkoituksenmukaisesti viritetty reagoimaan lapsensa kutsuun: mitä väsyneempi äiti, sen herkemmin alkaa ennakoida tulevaa imetystä ja heräämistä. Lapsi ehkä vain kääntäisi kylkeä ja jatkaisi unia, mutta virkistyykin äidin reagointiin - näin äiti ja vauva tavallaan pitävät toisiaan hereillä. Ja toisinaan kuvioon lisätään vielä isä ja mahdolliset perhepedissä nukkuvat sisarukset.

Sanonkin aina, että perhe nukkukoot rauhassa kimpassa, mikäli se ei häiritse ketään, mutta jos unen kanssa on pulmaa, nukkumispaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

6. Ns. huudatusunikoululla on huono maine. Onko se tehokas? Entä haitallinen lapselle?

Tämän 40-luvun termin soisi jo vaipuvan unholaan ja historiaan, mikäli sillä tarkoitetaan vain lapsen jättämistä yksin huutamaan. Unikoulu on paljon syvällisemmin asiaan paneutuva, koko perheen tilanteen ja lapsen huomioiva kokonaisuus.

7. Kärsivätkö vauvat yöheräilystä? Onko unikoulu hyvä pitää jo vauvan itsensä takia?

Kaikki vauvat heräilevät öisin, heräily kuuluu lapsen normaaliin unen fysiologiaan. Kysymys on siitä, kuinka vauva pystyy rauhoittumaan uudelleen uneen ja mitä hän siihen päästäkseen tarvitsee. On väitetty, että alle 2-vuotias lapsi ei kärsisi uniongelmistaan, vaan viime kädessä nukahtaa, jos on aivan pakko, esimerkiksi kuukahtaa puurolautasensa ääreen. Ihan näinkään se ei taida olla. Käytännössä näkee pitkälle menneitä kierteitä, jossa sekä vanhemmat että lapsi on väsynyt. Useinhan kysymys on myös siitä, että lapsi nukkuu takaisin yökeikkumisensa päivällä, mutta vanhemmat eivät, jolloin lapsi jaksaa edelleen valvoa ja vanhemmat uuvahtavat. Lapsen uni-valverytmin kehityksessä on omat muuttuvat vaiheensa, joista vanhempien olisi hyvä olla tietoisia, jotta he osaavat auttaa lasta oikealla tavalla siirtymisissä vaiheesta toiseen.

8. Jos lapsi sairastuu kesken unikoulun, kannattaako unikoulu lopettaa?

Unikoulun ohjeet ovat ehdottomasti vain terveelle lapselle. Sairastunutta lasta pitää hoitaa sairauden vaatimalla tavalla myös yöllä, ja unikoulun ohjeisiin palataan, kun lapsi on terve.

9. Miten pian unikoulun pitäisi toimia? Milloin on syytä luovuttaa ja todeta, että ei toiminut?

Ensimmäinen yö on kurja, toinen puolet vähemmän ja kolmantena rauhoittuu, mikäli sovituissa asioissa ja päivärytmissä pysytään. Suositus on, että pari ensimmäistä viikkoa rauhoitetaan esimerkiksi matkoilta ja yökyläilyiltä, jotta uudet tavat pääsevät asettumaan. Ensimmäisen viikon aikana lapsi voi myös olla väsyneempi, takertuvaisempi jne, mutta sekin tasoittuu parissa viikossa.

Kokonaan luovuttamista en suosittele: ennemmin tarkkaa harkintaa ennen aloitusta. Selkeitä esteitä unikoulun aloittamiselle ovat esimerkiksi vanhempien selkeä erimielisyys toimintatavoista tai liika väsymys. Liian väsyneinä vanhemmat eivät jaksa pysyä sovitussa rytmissä. Myös lapsen itkun herättämistä tunteista on syytä puhua etukäteen: mikäli se tiedetään vaikeaksi, asia on käsiteltävä ensin. Itse sitoudun siihen, että perhe saa minuun tarvittaessa yhteyden nopeasti, jos joku mättää unikoulun aikana - harva tarvitsee!

10. Milloin huonosti nukkuvan lapsen vanhempien on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen?

Jos lapsen huonosti nukkuminen häiritsee ketä tahansa perheenjäsentä. Jotkut tulevat myös ennaltaehkäisymielessä saadakseen oikeat tiedot siitä, millä asioilla on merkitystä lapsen unen kehityksen kannalta. Valitettavan monet tulevat kuitenkin vasta ollessaan täysin piipussa ja kokeiltuaan sen seitsemän sortin ympärisöltä saadut hyvää tarkoittavat neuvot. Mitä nopeammin, sen parempi. Kärsiminen on turhaa, koska apua asiaan on saatavilla!

Lue myös:

Näin saat vauvan nukkumaan
Näin saat vauvan nukkumaan Kuva: Freeimages marja hintikka live

Asiantuntija neuvoo: Näin saat vauvan nukkumaan - ja pysymään unessa
Kuva vauva ei nuku, ei nuku vanhempikaan. Muutama poikkeusyö menee, mutta kun huonot unet jatkuvat päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, alkaa useimmilla huumori loppua. Onko mitään tehtävissä, jotta huonosti nukkuva vauva tai lapsi nukkuisi paremmin? Asiantuntijan mukaan on.


Lisää lapsen uneen ja unikouluihin liittyvää sisältöä:

Pienen lapsen uni ja uniongelmat
Unikoulu kotona
MLL - erilaisia unikoulumalleja
Ensi- ja turvakotien liitto tarjoaa apua uniongelmiin

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen
nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.