Hyppää pääsisältöön

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä tutustuvat lonkkahousuihin.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä tutustuvat lonkkahousuihin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Yläpaineen nousu ja eteisvärinä

”Minulla on verenpainelääke Diovan – yksi tabletti aamulla, kaksi illalla. Siitä huolimatta yläpaine nousee 170 – 180, joskus jopa yli kahdensadan myöhemmin illalla. Voiko se olla syy eteisvärinään, joka alkaa yleensä yöllä? Cordarone on lääkkeeni eteisvärinään. Mistä johtuu yläpaineen nousu? Voiko lääkkeillä olla yhteisvaikutusta?”

Ilman muuta tämä pitää hoitaa kuntoon. Kyllä korkea verenpaine on yksi eteisvärinän syytekijä. Lääkärissä ehkä otetaan heti joitain verikokeita, katsotaan suola-arvot ja munuaisten tomintaa ja muuta. Soveltuvia lääkkeitä ovat nesteenpoistolääkkeet, diureetit tai kalkkisalpaajat, jotka ovat hyviä laskemaan nimenomaan tuota systolista eli yläpainetta. Jos lääkitys toimii, voidaan olla sen suhteen huoletta, että mitään muuta syytä tuon paineen nousulle ei ole. Jos lääkityksen nostaminen ei tuo muutosta, täytyy penkoa kaikki mahdolliset taustatekijät paineen nousemiselle.

Kylmänkyhmyt

”Kantapäähäni tuli kylmänkyhmy. Nähtävästi kenkään meni lunta, mikä sitten suli ja kylmensi kantapään koiran ulkoilutuslenkeillä. Koska monetkaan lääkärit eivät näytä tunnistavan vaivaa, asiaa auttaisi, jos ottaisitte tämän esille ohjelmassanne, eikä muiden tarvitsisi kärsiä tietämättömyyttään vaivasta vuositolkulla. Itselläni vaiva on ollut 3 - 4 vuotta.”

Kun vaikka varpaansa on kylmettänyt, niiden lämmetessä saattaa tulla tällainen tulehdusreaktio. Ytimessä näyttää olevan vasospasmi, eli valtimon verisuonten supistuminen. Tämän seurauksena saattaa olla pienten verisuonten tulehtuminen.

Joskus kylmänkyhmyihin tulee rakkuloita, jotka puhkeavat ja näihin saattaa tulla bakteeritulehdus tai jopa ruusu. Siksi rakkuloita ei saisi raapia, tai ainakin ne pitäisi puhdistaa huolellisesti.
Hoidon ideana on laukaista tuo spasmi. Siihen voi kokeilla nitro- tai kortisonivoiteita tai kalkkisalpaaja-verenpainelääkkeestä tehtyä voidetta. Myös suun kautta otettavia lääkkeitä on.

Juuriblokadi

”Onkohan juuriblokadista hyötyä, kun miehellä on selkä tosi huonossa kunnossa?”

Jos tällaista juuriblokadihoitoa harkitaan, täytyy tässä olla sellainen tilanne, että joku selän nikamista lähtevistä hermojuurista on litistyksissä. Tällaisen voi saada aikaan vaikkapa välilevytyrä, jolloin seurauksena ovat issiasoireet. Vaivaa hoidetaan kipulääkkeillä ja fysikaalisilla hoidoilla, mutta jos ne eivät auta, voidaan tehdä juuriblokadi. Siinä lääkäri vie röntgenohjauksessa neulan juurikanavaan ja ruiskuttaa sinne puudutusaineen ja kortisonin sekoitusta, joka lamaannuttaa hermon ja poistaa kivun. Vaikutus saattaa olla hyvinkin pitkaikainen.

Vinkki: Lonkkahousut jalkaan!

”Olemme opiskelijoita Lapin ylemmässä AMK:ssa ja teemme opinnäytetyötä lonkkamurtumien ennaltaehkäisystä lonkkasuojalla. Kierrämme luennoimassa ja esittelemässä lonkkasuojia alueemme eri hoitolaitoksissa. Olemme molemmat olleet pitkään hoitoalalla ja havainneet lonkkamurtumien suuren määrän. Mahdollisen lonkkamurtuman johdosta tulevat kivut, elämänlaadun huononeminen sekä taloudelliset kustannukset ovat suuria. Suomessa on vuosittain noin 7500 lonkkamurtumaa, joiden hoidot maksavat n. 250 milj. euroa.
Lonkkamurtumia olisi helppo ennaltaehkäistä lonkkasuojilla eli lonkkahousuilla. Useat ikäihmiset pelkäävät kaatumista ja sen kautta mahdollista lonkkamurtuman syntymistä. Lonkkasuoja vähentää pelkoa ja sen kautta liikkuminen pysyy hyvänä.”

Terveisin: Johanna Frant ja Tuija Rytkönen

Lonkkahousuja on ollut tarjolla jo vuosia, niitä vain pitäisi muistaa käyttää! Lonkkahousuthan ovat aika lailla tavallisen näköiset shortsit tai alushousut, joiden taskuissa on suojakupit. Kun lonkkanivelen kohdalle tulee isku vaikka kaatumisen seurauksena, suojakupit pehmittävät iskua ja jakavat sen vaikutusta laajemmalle alueelle, eikä lonkka mene niin helposti rikki.

Lisää ohjelmasta

Janne Tissari
Janne Tissari Kuva: Yle, Marko Väänänen janne tissari
Armeijan ensihoitonukkeja
Armeijan ensihoitonukkeja Kuva: Akuutti / Hans-Peter Dhuy akuutti
Vauva itkee.
Vauva itkee. Kuva: Yle, Timo Ahonen itkututkimus
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit