Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskuksessa Riihimäellä toimii kenttälääketieteen simulaatiokeskus, missä harjoitellaan ensihoitotilanteita uusimpia apuvälineitä hyödyntäen. Opit eivät jää vain armeijan sisäiseen käyttöön. Kurssitettujen taidoille on käyttöä siviilissäkin, onnettomuus- ja muissa erityistilanteissa.
Aidon oloiset simulaationuket
Sotilaslääketieteen keskuksessa on viisi uudentyyppistä simulaationukkea. Nukkejen virallinen nimike on potilassimulaattori erotuksena vanhoista, passiivisista elvytysnukeista.
Reilut kolmekymmentä kiloa painavat nuket maksavat 65.000 euroa kappale. Niiden käyttö onkin tarkkaan suunniteltua, sillä harjoitukset ovat varsin kuluttavia. Nukkejen avulla voidaan simuloida monenlaisia todentuntuisia koulutustilanteita.
– Niille saadaan ohjelmoitua muun muassa pulssi, verenpaine, hengitysääniä, verenvuotoa, kyyneleitä, kuolaamista, ensihoidon ylilääkäri, sektorin johtaja Juha Kuosmanen kuvailee.
Potilassimulaattorinuket myös ”vastaavat” kysymyksiin. Kouluttaja puhuu toisaalla mikrofoniin, jonka kautta harjoitukseen osallistuvat kuulevat nuken tuntemukset.
Nuket myös ”vastaavat” kysymyksiin.
Paitsi potilassimulaattoreiden toimintoja, myös kuviteltuja olosuhteita voidaan muokata nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen.
– Voimme lisätä harjoitustilanteisiin painetta esimerkiksi hälyäänillä. Joskus simuloimme myrskyä, sadetta ja sähkökatkoja, ylilääkäri Juha Kuosmanen kertoo.
Monenlaisia koulutettavia
Simulaatiokoulutuksissa käyvät ensisijaisesti lääkintäreserviupseerikurssilaiset ja Puolustusvoimien henkilökunta.
Räätälöitynä opetusta annetaan myös tilauksesta etukäteen sovittaville ryhmille. Tällöin koulutuksen painopisteitä muokataan kunkin ryhmän erityistarpeiden mukaan. Muun muassa sairaanhoitopiirien ensihoitohenkilöstöjä on koulutettu.
Lääkintäreserviupseerikurssilaisista moni toimii jo siviilissä lääkärinä tai on valmistumassa lääkintäalan ammattiin. Hoito-osaaminen sairaalaoloissa on usein jo hallussa, koulutus keskittyykin ryhmädynamiikan ja poikkeusolosuhteiden toiminnan harjoitteisiin.
Vuorollaan jokainen pääsee harjoittelemaan hoitotiimin johtajuutta, määräysten antamista ja päätöksentekoa.
-Vuorollaan jokainen pääsee harjoittelemaan hoitotiimin johtajuutta, määräysten antamista ja päätöksentekoa. Tämä on erityisen tärkeä taito etenkin äkkiä eteen tulevissa tilanteissa, ensihoidon ylilääkäri Juha Kuosmanen selvittää.
Harjoitusten jälkeen pidetään jälkipalaveri. Videoituja harjoituksia käydään yhdessä läpi ja pohditaan mikä meni hyvin, missä olisi vielä parannettavaa.
Yleishyödylliset opit
Taistelutilanteissa syntyvien sotavammojen hoitoharjoittelu on omanlaisensa koulutuksen takana. Tällöin liikutaan ja kouluttaudutaan myös maasto-oloissa.
Siviilipuolen kenttälääkintäopit puolestaan jalkautuvat kurssilaisten mukana yhteiskunnan hyödyksi nopeastikin.
Paitsi varsinaista lääkintää, he osaavat myös organisoida ja johtaa erityistilanteita
– Tämä koulutus tuottaa esimerkiksi lääkäreitä, jotka ovat saaneet oppia poikkeaviin oloihin, yhteiskunnan mahdollisiin kriisitilanteisiin.
Paitsi varsinaista lääkintää, he osaavat myös organisoida ja johtaa erityistilanteita, ylilääkäri Juha Kuosmanen korostaa.
Asiantuntija: JUHA KUOSMANEN, ensihoidon ylilääkäri, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskus, ensihoito- ja simulaatiosektori
Lisää ohjelmasta





