Hyppää pääsisältöön

Yli kaksi vuorokautta valvonut Jenny Lehtinen: Hallusinaatioita ja paniikkia

Marja Hintikka Live, Jenny valvoo
Marja Hintikka Live, Jenny valvoo jenny valvoo

Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen halusi selvittää, millaista on olla "kuolemanväsynyt" eli tilassa, jossa moni pienten lasten vanhempi sanoo elävänsä, mutta josta huolimatta lapset on hoidettava ja työt tehtävä. "Valvomisessa ei ole mitään kivaa tai kaunista", uupunut Lehtinen sanoo kokeen loppumetreillä.

Jenny Lehtinen aloitti valvomisurakkansa virallisesti lauantai-iltana klo 23. Hänen oli tarkoitus levätä hyvin ennen koitosta, mutta edellisenä yönä hän ei saanut nukuttua kunnolla, ja etukäteen suunnitellut päiväunetkin jäivät kahteen puolen tunnin pätkään. Niinpä Jenny oli univajeessa jo ennen kokeen alkamista.

40 tunnin virallisen valvomisen jälkeen Lehtinen kuvaa oloaan huonoksi. Hän sanoo olevansa jatkuvassa paniikissa, hän tärisee ja on kylmissään.

– Elimistö yrittää viestiä, että ota nyt hyvä nainen unet tai tapahtuu jotain tosi ikävää. En voi rentoutua hetkeksikään tai nukahdan vaikka suorille jaloille, väsyneen oloinen Lehtinen kuvailee tuntemuksiaan.

Lehtinen kertoo olonsa vaihtelevan aalloissa: Ensimmäisenä yönä fiilis oli huono, päivä meni paremmin. Valvotun tuntimäärän kasvaessa aalonpohjat ovat käyneet syvemmiksi ja aallonharjat matalammiksi.

Pahimpana haasteena Lehtinen pitää sitä, että kukaan ei pidä häntä hereillä. Vaikka Lehtisellä on hoidettavanaan tasaisin väliajoin parkuva vauvanukke, samanlaista hoitovastuuta ei ole kuin oikeiden vauvojen vanhemmilla.

– Tämä on tehtävä itse, ja se on vaikeaa. Nukahtaisin joka hetki, jos sallisin sen itselleni.

Ennen kokeen alkamista Lehtiseen kiinnitettiin Työterveyslaitoksen unentutkimuslaboratoriossa elektrodit, joiden avulla voidaan seurata hänen vireystilaansa.

Pimeydessä juoksee loistava rotta

Pysyäkseen hereillä Jenny Lehtinen on käynyt ulkoilemassa, ottanut kylmiä suihkuja, juonut vettä ja napsinut perunalastuja. Suurimman avun Lehtinen on saanut yhteisöpalvelu Periscopesta, jossa hän on tehnyt suoraa videolähetystä öisin. Periscopeen muodostui yhteisö, jossa Lehtistä tsempattiin.

- Porukka on ollut hirveän empaattista. Erityisen myötätuntoisia ovat olleet sellaiset ihmiset, jotka ovat itse valvoneet paljon.

Aamuyön pikkutunnit ovat olleet Lehtiselle pahimpia – juuri ne hetket, jolloin moni univajeinen äiti imettää yöhämärissä lastaan.

– Viime yönä aloin nähdä hallusinaatioita. Ei mitään pelottavia, mutta ihmishahmoja ja loistavia rottia juoksemassa. Vaikka olo on ollut kurja, en ole ollut huolissani terveydestäni.

Toisin kuin voisi luulla, Lehtinen ei odota sitä hetkeä, jolloin hän pääsee nukkumaan. Hän nimittäin on alkanut jännittää sitä, nukahtaako hän enää valvottuaan niin pitkään.

– Sen sijaan odotan sitä, että herään ensimmäisiltä hyviltä unilta, Lehtinen unelmoi ja jatkaa, ettei valvomisessa ole mitään kivaa tai kaunista.
Lue myös:
Jenny Lehtinen: Valvon kuin nainen

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen
nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.