Hyppää pääsisältöön

MOT:n vuonna 2015 paljastaman katsastustestin tulokset: katsastus on arpapeliä

Tien risteys ylhäältä päin kuvattuna.
Tien risteys ylhäältä päin kuvattuna. Kuva: Yle MOT MOT,tiet

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi teki lokakuussa testiautoilla suoritettavan katsastusvalvontakierroksen pohjois- ja itä-Suomessa. Testi kohdistui 75:een katsastusasemaan.

Testiautoiksi valittiin kaksi Honda Accord bensiinimoottori-autoa, vuosimallia 2004-2006. Autoissa havaitut olennaiset viat kunnostettiin ja niihin valmisteltiin vikoja ja rakenteellisia muutoksia.

Autot kuljetettiin ympäri Suomea peräkärryillä, niin että niiden kunto olisi vertailukelpoinen jokaisessa katsastuspaikassa. Autot laskettiin peräkärryiltä katsastusasemien läheisyydessä. Ajomatkat asemille olivat hyvin lyhyet.

Testin enimmäispistemäärä oli 9 pistettä. Testiautossa oli kolme kahden pisteen vikaa, joista jokaisen pitäisi johtaa hylkäykseen. Lisäksi oli kolme yhden pisteen vikaa, joista pitää seurata korjauskehotus. Testissä kaikkien suoritettujen katsastusten keskiarvopistemäärä oli 2,7.

Testiautokierroksen kaikkien suoritettujen katsastusten keskiarvopistemäärä oli 2,7. Autot olisi pitänyt hylätä jokaisessa katsastuksessa. Ensimmäinen Honda kävi 38 kertaa katsastuksessa, ja hyväksyttiin 18 kertaa.

Toinen Honda kävi 37 kertaa katsastuksessa. Se hyväksyttiin 7 kertaa.

Trafilla on ollut testiauto-toimintaa jo kauan. Testitulokset vuosilta 2011-2015 osoittavat, että katsastus on arpapeliä.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit