Hyppää pääsisältöön

Muistisairaus joka kolmannen kohtalo

Tulevaisuudessa yhä usemapi sairastuu muistisairauksiin.
Tulevaisuudessa yhä usemapi sairastuu muistisairauksiin. Kuva: Yle, Spotlight dementikot

Tänä vuonna syntyneistä pojista 30 prosenttia ja tytöistä 40 prosenttia tulee iän myötä sairastumaan muistisairauteen, kansainvälisen Alzheimer-yhdistyksen tutkimuksessa todetaan.

Suomen nykyinen hallitus ylistää kotihoidon turvallisuutta ja leikkaa kovaa tahtia laitoksissa tapahtuvaa hoitoa. Hallitus miettii erilaisia apuvälineitä, jotka korvaavat inhimillisen työvoiman tarpeen. Ministeri Juha Rehula (kesk) on asettanut ns. kärkiryhmän miettimään ja tutkimaan miltä tavallinen koti näyttää.

Kristiinankaupungissa kunnan antamasta kotihoidosta vastaavat syyllistyvät jopa hoitovirheisiin kun he yrittävät täyttää tyhjiä hoitolupauksia - päättäjät kantakoon vastuunsa, toteaa kotihoidon vastaava Helena Strandberg.

Helsingin kaupungin muistikoordinaattori Outi Moilanen on huolissaan omista asiakkaistaan. Valtaosa on naisia ja yksinasujia. Muistisairaita yksineläjiä löydetään usein esim. putkiremontin yhteydessä aliravitsemustilassa. Asunnosta on saatettu laittaa sähköt ja vedentulo poikki.

Spotlight: Muistisairaiden kohtalo
8.12.2015 kello 20:00 YleFem
toimittaja: Barbara Savolainen