Hyppää pääsisältöön

Rankka treeni vaatii rankat huvit

kädet puristavat painonnostotankoa magnesium pölisee
kädet puristavat painonnostotankoa magnesium pölisee Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Pakko saada huurteinen tai kaksi kovan treenin jälkeen? Et ole yksin. Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllinen treenaaminen on yhteydessä säännölliseen juomiseen ja mitä intensiivisempi treeni, sitä enemmän sen jälkeen maistuu myös alkoholi.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa 150 aikuista piti kirjaa treenimääristään ja juomatavoistaan 21 peräkkäisen päivän jakson kolme kertaa vuoden sisällä. Kerätystä aineistosta paljastui, että ne, jotka treenaavat säännöllisesti, usein myös juovat säännöllisesti. Toisaalta tutkijat huomasivat myös, että kun tutkimukseen osallistuneet treenasivat erityisen kovaa, he myös joivat normaalia enemmän.

Nopeiden palkintojen nälkää ja hiilarihimoa

Tutkijat ehdottavat löydökseen useampiakin selityksiä, mutta kiinnostavimpia niistä ovat persoonallisuuspiirteet ja kehon tarpeet.

Olisiko niin, että samat persoonallisuustyypit viihtyvät salilla ja baaritiskillä?

Aiemmissa tutkimuksissa säännöllinen fyysinen aktiivisuus on liitetty persoonallisuuspiirteistä ekstroversioon eli ulospäinsuuntautuneisuuteen. Toisaalta tutkimuksissa on nähty, että ekstrovertit saattavat kuluttaa enemmän alkoholia. Ekstrovertit ovat ehkä herkempiä palkinnoille ja sen vuoksi heidän vaikeampaa voittaa välittömän tyydytyksen halu.

käsi puristaa painonnostotankoa magnesium pölisee
käsi puristaa painonnostotankoa magnesium pölisee Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Vai olisiko sittenkin niin, ettei kovan treenin jälkeisellä oluenhimolla ole mitään tekemistä psykologian kanssa, vaan se onkin puhtaasti fysiologista? Kovan treenin jälkeen kehon hiilihydraattivarastot huutavat täydentämistä, joten olueen liittyvä mieliteko ei välttämättä liitykään oluen sisältämään alkoholiin vaan hiilihydraatteihin.

Sixpack ja sixpack saattavat kulkea käsi kädessä myös siksi, että ihmiset yksinkertaisesti haluavat palkita itseään tai että fyysisestä ulkonäöstään huolehtivat ihmiset ovat huolissaan alkoholin sisältämistä ylimääräisistä kaloreista ja haluavat kuluttaa ne treenaamalla kovempaa.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua