Hyppää pääsisältöön

Rankka treeni vaatii rankat huvit

kädet puristavat painonnostotankoa magnesium pölisee
kädet puristavat painonnostotankoa magnesium pölisee Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Pakko saada huurteinen tai kaksi kovan treenin jälkeen? Et ole yksin. Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllinen treenaaminen on yhteydessä säännölliseen juomiseen ja mitä intensiivisempi treeni, sitä enemmän sen jälkeen maistuu myös alkoholi.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa 150 aikuista piti kirjaa treenimääristään ja juomatavoistaan 21 peräkkäisen päivän jakson kolme kertaa vuoden sisällä. Kerätystä aineistosta paljastui, että ne, jotka treenaavat säännöllisesti, usein myös juovat säännöllisesti. Toisaalta tutkijat huomasivat myös, että kun tutkimukseen osallistuneet treenasivat erityisen kovaa, he myös joivat normaalia enemmän.

Nopeiden palkintojen nälkää ja hiilarihimoa

Tutkijat ehdottavat löydökseen useampiakin selityksiä, mutta kiinnostavimpia niistä ovat persoonallisuuspiirteet ja kehon tarpeet.

Olisiko niin, että samat persoonallisuustyypit viihtyvät salilla ja baaritiskillä?

Aiemmissa tutkimuksissa säännöllinen fyysinen aktiivisuus on liitetty persoonallisuuspiirteistä ekstroversioon eli ulospäinsuuntautuneisuuteen. Toisaalta tutkimuksissa on nähty, että ekstrovertit saattavat kuluttaa enemmän alkoholia. Ekstrovertit ovat ehkä herkempiä palkinnoille ja sen vuoksi heidän vaikeampaa voittaa välittömän tyydytyksen halu.

käsi puristaa painonnostotankoa magnesium pölisee
käsi puristaa painonnostotankoa magnesium pölisee Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Vai olisiko sittenkin niin, ettei kovan treenin jälkeisellä oluenhimolla ole mitään tekemistä psykologian kanssa, vaan se onkin puhtaasti fysiologista? Kovan treenin jälkeen kehon hiilihydraattivarastot huutavat täydentämistä, joten olueen liittyvä mieliteko ei välttämättä liitykään oluen sisältämään alkoholiin vaan hiilihydraatteihin.

Sixpack ja sixpack saattavat kulkea käsi kädessä myös siksi, että ihmiset yksinkertaisesti haluavat palkita itseään tai että fyysisestä ulkonäöstään huolehtivat ihmiset ovat huolissaan alkoholin sisältämistä ylimääräisistä kaloreista ja haluavat kuluttaa ne treenaamalla kovempaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua