Hyppää pääsisältöön

Ylen Linnan juhlat 2015 -lähetys kaikkien aikojen katsojaennätykseen

Juontajat valkealla taustalla
Juontajat valkealla taustalla linnan_juhlat_2015

Ylen Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto eli Linnan juhlat -lähetys keräsi puolet suomalaisista kotikatsomoihin sunnuntaina.

Tv-lähetyksen keskikatsojamäärä oli 2,5 milj. (2,472) ja tätä lukua lisäävät vielä ajassa siirretty katselu ja verkkokatselu. Varteittain tarkasteltuna katsotuin vartti oli tänä vuonna klo 19.45 – 20.00 (2,650). Tällä katsojamäärällä rikottiin Linnan juhlat -lähetyksen kaikkien aikojen katsojaennätys.

“Suomi tarvitsee yhteisiä, positiivisia kokemuksia. Tähän tarpeeseen itsenäisyyspäivä ja erityisesti Linnan juhlat vastaa hyvin. Olemme viimeiset pari vuotta korostaneet, että itsenäisyys on iloinen asia. Katsojaluvut ovat yksi signaali siitä, että suunta on ollut oikea”, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.

Edellinen ennätys oli Linnan juhlat -lähetyksellä vuodelta 1982. Silloin katsojamäärä oli noin 2,5 milj. (2,450). Tosin tuolloin mittausmenetelmä oli eri kuin nykyinen sähköinen TV-mittaritutkimus.

Suomen kaikkien aikojen katsotuin tv-ohjelma on ollut Miss Suomi -kisat helmikuussa 1979. Ohjelma keräsi 3,3 miljoonaa katsojaa, mutta myös sen tutkimusmenetelmä oli eri kuin nykyinen TV-mittaritutkimus.

Linnan juhlat on edelleen suuri, kansallinen mediakokemus, joka yhdistää suomalaisia.

Ylen Linnan juhlat -lähetyksiä on kehitetty vastaamaan katsojien toiveita. Tänä vuonna tarjolla oli suomen- ja ruotsinkielisen tv-lähetyksen ja Yle Areenan verkkolähetyksen lisäksi mm. verkossa näytetty pukulähetys, erillinen haastattelulähetys sekä juhlat viitottuna.

Katselu verkossa lisääntyy

Tämän vuoden lähetyksen katsojaluvut verkossa ovat myös kiinnostavia, Yle Areenan suoratoistovideoita katseltiin illan aikana lähes 200 000 eri laitteelta.

Älylaitteiden käyttö tv-katselun ohessa on edelleen kasvava trendi. Linnan juhliin keskittyvä erikoissivusto yle.fi/linnanjuhlat keräsi illan aikana käyntejä 126 000 eri laitteelta, joista selvästi yli puolet oli tabletteja tai älypuhelimia.

”Yle Areenan lähetysten kehittäminen, mobiilipalveluiden ja -sovellusten tuominen käyttäjille sekä räätälöitävien sisältöjen lisääminen ovat tärkeä osa Ylen julkista palvelua. Ne antavat erilaisille käyttäjille uudenlaisen tavan käyttää Ylen monipuolista tarjontaa”, sanoo verkon asiakkuuspäällikkö Leevi Kokko Ylestä.

Lisätiedot:
Marko Krapu, itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja, marko.krapu@yle.fi
Leevi Kokko, asiakkuuspäällikkö, Yle.fi, leevi.kokko@yle.fi

Lähde: TV-mittaritutkimus, Finnpanel Oy - Yle