Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: "Olen saanut ihania teemoja viulukonserttiin"

Sibeliuksen viulukonserton teema
Sibeliuksen viulukonserton teema Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Elettiin 1900-luvun ensimmäisiä vuosia. Järvenpäähän rakennettiin kaunista Ainolaa, jonne Sibelius perheineen pääsisi rauhaan Helsingin humusta ja häiriötekijöistä. Samaan aikaan Sibelius rakensi toistakin monumenttia, viulukonserttoa d-molli.

Ensimmäinen maininta konserttosuunnitelmasta on jo syksyltä 1899. Luonnoksia ensimmäiseen osaan syntyi Italian Rapallossa keväällä 1901, samaan aikaan toisen sinfonian ensiaiheiden kanssa. Seuraavana syksynä Sibelius kirjoitti Ainolle: ”Olen saanut ihania teemoja viulukonserttiin”. Varsinainen sävellystyö tapahtui kuitenkin suhteellisen lyhyessä ajassa, Ainolan valmistumisen ohessa, sillä kantaesitys häämötti jo lähitulevaisuudessa.

Viulu oli Sibeliuksen oma instrumentti ja sille kirjoitettu konsertto hänelle erityisen tärkeä. Taiturilliseen mutta samaan aikaan sinfoniseen konserttoonsa hän valoi omia kariutuneita virtuoosin haaveitaankin. Aino Sibelius kertoi kirjeessään Axel Carpelanille, miten Janne kiivaan sävellystyön tiimellyksessä soitti ihania aiheitaan yötä päivää:

"Janne on ollut tulessa koko ajan (ja minä myös!). Hänellä on semmoinen paljous aiheita käymässä päälle, että hän on ollut kirjaimellisesti pyörällä päästään. Yöt läpeensä hän valvoo, soittaa ihmeen kauniisti, ei voi tempautua irti ihastuttavista sävelistä - hänellä on ideoita niin että sitä ei uskoisi. Ja kaikki aiheet niin kehityskelpoisia, täynnä elämää. Mutta jos olen tästä kaikesta nauttinut, niin olen minä kärsinytkin, ymmärtäkäähän Axel, naisen aivot eivät jaksa kestää taitelijan - luovan sellaisen - aaltoja, jotka toisinaan käyvät niin hurjina - niin hurjina että sitä pelkää."

Erinäisten epäonnisten vaiheiden jälkeen konserton kantaesitys oli kuitenkin antikliimaksi. Sen soitti keväällä 1904 lyhyellä varoitusajalla ja aivan liian vähällä valmistautumisella Helsingin musiikkiopiston viulunsoitonopettaja Viktor Novacek. Epäonnistuneen kantaesityksen ja muutaman myrkyllisen kritiikin jälkeen Sibelius veti konserton takaisin ja muokkasi sitä linjakkaampaan suuntaan. Tässä muodossa se on saavuttanut asemansa 1900-luvun levytetyimpänä ja mitä luultavimmin myös esitetyimpänä viulukonserttona.

(Lopuksi vielä pieni sivuhuomautus niille, joiden sisäinen punakynä tuntee levottomuutta otsikon sitaatin johdosta. Sata vuotta sitten suomen kieleen lainatut musiikkitermit eivät olleet vielä vakiintuneet: ’konsertti’-sanaa käytettiin sekä nykyisessä merkityksessään musiikkitapahtumasta että soolosoittimelle ja orkesterille sävelletystä teoksesta, josta nykyään tietenkin käytetään sanaa ’konsertto’. Sama koskee vielä nykyäänkin ongelmallisia teos- ja kokoonpanotermejä kvartetto/kvartetti, kvintetto/kvintetti ja niin edespäin. Vanhemmassa suomenkielisessä musiikkikirjallisuudessa esiintyy vielä sellaistakin viehättävää sanaa kuin jouhikvartetti (=jousikvartetto tai -kvartetti). Sanan taustalla lienee jonkinlainen sekaannus, joka johtuu siitä, että suomen kielessä sanat jousi ja jouhi ovat niin lähellä toisiaan; voi olla että perinnesoitin jouhikollakin on osuutta asiaan.)

Radion sinfoniaorkesteri soittaa Hannu Linnun johdolla Sibeliuksen viulukonserton d-molli Sibeliuksen 150-vuotisjuhlakonsertissa Hämeenlinnan Verkatehtaalla tänään 8.12. klo 19, solistina kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun viime viikolla voittanut yhdysvaltalainen Christel Lee. Konsertti kuultavana YLERadio1:ssä suorana lähetyksenä.

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan neljäskymmenes osa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua