Hyppää pääsisältöön

Above & Beyond on maailmankuulu underground-bändi – ja näin sen suomalaisjäsenestä tuli Grammy-ehdokas

Paavo Siljamäki lähti opiskelemaan musiikkibisnestä Lontooseen vuonna 1997. Yliopistossa hän perusti Above & Beyond -bändin, joka on nyt Grammy-ehdokkaana.

Paavo Siljamäki kuvassa oikealla. // Kuva: Above & Beyond management

Trance-yhtye Above & Beyond on merkillinen bändi. Yhtye on vuosikausia nauttinut musadiggareiden arvostusta, vaikka se ei ole koskaan julkaissut varsinaisia megahittejä. Trance-kolmikko on toki voittanut kolme kertaa arvostetun A State of Trancen Vuoden parhaan kappaleen palkinnon, mutta radiokanavien soittolistahitit ovat jääneet vähiin.

Sen sijaan Above & Beyond on julkaissut lukuisia kappaleita, joita maailman kovimmat DJ:t soittavat seteissään. Tästäkään huolimatta biisit eivät ole nousseet perusmusakuluttajan tietoisuuteen.

Mutta se ei yhtyettä haittaa. Bändin perustajajäsenen Paavo Siljamäen mukaan hittibiisi ei ole tarpeellinen, kunhan yhtye voi tehdä sitä, mitä haluaa: musiikkia.

- Ei ole koskaan tarvinnut taistella soittolistapaikoista. Olemme verranneet itseämme useasti hevimetallibändeihin, joilla on fanaattisia faneja ympäri maailmaa, mutta niiden musa ei välttämättä ole radioiden soitossa, Siljamäki kertoo YleX:lle.

Radiosoitot sikseen – 8. joulukuuta ilmoitettiin, että yhtye on noteerattu Grammy-ehdokkuudella. Miten tähän päädyttiin?
 

Siljamäki rakastui tanssimusiikkiin opiskellessaan Sibelius-lukiossa 1990-luvun puolivälissä. Hän halusi työskennellä musiikkituottajana, joten vuonna 1997 Siljamäki pakkasi laukkunsa ja lähti Lontoon Westminsterin yliopistoon opiskelemaan musiikkibisnestä.

Yliopistossa Siljamäki tutustui nykyisiin bändikavereihinsa Tony McGuinnessiin ja Jono Grantiin. Siljamäki valmistui koulusta vuonna 2000. Oma, nykyisin maineikas levy-yhtiö Anjunabeats kolmikolla oli jo vuonna 2001.

"Levy-yhtiön perustaminen oli mun lopputyö koulussa."― Paavo Siljamäki

- Levy-yhtiön perustaminen oli mun lopputyö koulussa, Siljamäki sanoo.

Uransa alkutaipaleilla Above & Beyond soitti pelkkiä remixejä. Tunnetuin näistä on miksaus Madonnan What It Feels For A Girl -kappaleesta, jonka ansiosta bändi sai nimeä maailmalla.

Nyt, 15 vuotta bändin perustamisen jälkeen yhtye on yllätyksekseen vuoden parhaan tanssikappaleen Grammy-ehdokkaana. Siljamäki kuvitteli, että jos Grammy-ehdokkuus joskus tulee, se olisi tullut yhtyeen viime vuonna julkaiseman akustisen albumin perusteella.

Mutta ei. Ehdokkuus tuli pesunkestävällä tanssikappaleella.

- Nyt voi taputella tiimimme poikia ja naisia selälle ja sanoa, että hyvää työtä olette tehneet. Ei tämä vielä voitto ole, mutta voitolta tämä tuntuu, Siljamäki kertoo.

Grammy-gaala järjestetään Los Angelesissa 15. helmikuuta 2016.

Lue myös:

Suomalaisartistin bändi ehdolla maailman arvostetuimmassa musiikkigaalassa