Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kibera!

Boy Dallas Kiberan slummissa
Toimittaja Boy Dallas tunnetaan Kiberan slummissa. Boy Dallas Kiberan slummissa Kuva: Yle / Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: for kibera

TV1 maanantaina 14.12.2015 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 19.12. klo 12.35
Yle Areenassa 30 päivää

Kiberan slummi Nairobissa on julkkisten ja järjestöjen suosima avustuskohde. Alueella toimii yli 200 kansalaisjärjestöä. Miksi asukkaiden elintaso tuntuu vain kurjistuvan avusta huolimatta?

Kati Juuruksen ohjaama dokumentti kertoo slummiradion DJ-toimittajasta Boy Dallasista.

Elämä rajua, yhteisöllisyys vahvaa

Kibera on Nairobin suurin slummi, jossa elämä on rajua mutta yhteisöllisyys vahvaa. Boy Dallasin radioasema raportoi asukkaille slummin uutiset: tapot, tulipalot ja uudet avustushankkeet.

dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1
dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1 dokumenttiprojekti: kibera!
Dallas kiertää slummia ja tallentaa asukkaiden elämää ja ongelmia. Pienellä videokamerallaan hän ikuistaa hätkähdyttäviä hetkiä.

Dallasin kuvaama vahva ja todistusvoimainen materiaali on osa dokumenttia. Köyhyyttä ja toivoa paremmasta elämästä hän kuvaa avunsaajien näkökulmasta.

Tähti avaa taas uuden projektin

Dallas sattuu kameroineen paikalle, kun elokuvatähti Connie Nielsen avaa Kiberaan uutta avustusprojektia.

Puitteet ovat komeat, mutta miksi paikalliset ihmiset eivät käytä elokuvatähden avustushankkeen palveluita.

dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1
dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1 dokumenttiprojekti: kibera!
Dallas päätyy tapaamaan muidenkin avunantajien edustajia ja kysymään vaikeita kysymyksiä.

Miksi kehityksen aikaansaaminen on niin monimutkaista? Tekeekö apu kiberalaisista liian riippuvaisia avusta? Mitä on kehitys?

Mitä sitten tapahtuu, kun Kenian hallitus vihdoin puuttuu peliin ja aloittaa mittavan uudistusohjelman. Saadaanko ongelmat ratkaistua, vai onko näköpiirissä uusia vaikeuksia?

Vallankumous tehtävä itse!

Dokumentti kuvaa Boy Dallasin omaa kasvua ihmisenä ja yhteisön jäsenenä. Havaintonsa hän kertoo radiossa kuulijoilleen, Kiberan slummin asukkaille.

Ulkopuolinen apu ei yksin ratkaise. Vallankumous on tehtävä itse!

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kati Juurus. Kuvaus: Jouni Soikkeli, Abdallah Musa (Boy Dallas). Leikkaus: Antti Isoaho. Musiikki: Jimi Tenor. Tuottaja: Erkko Lyytinen, 2014.

Dokumentti valittiin marraskuussa IDFA:n kilpailusarjaan ainoana suomalaisena tuotantona. IDFA on maailman arvostetuimpiin kuuluva dokumenttielokuvafestivaali ja -kilpailu.

Lisää dokumentista:
Boy Dallas - Kiberan ääni

dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1
dokumenttiprojekti: kibera!, yle tv1 dokumenttiprojekti: kibera!

Boy Dallas kiertää slummia ja tallentaa asukkaiden elämää ja ongelmia.
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.