Hyppää pääsisältöön

Heikki opastaa: hammaslääkärin tavallisimmat työvälineet

Hammaslääkärin työvälineet metallisella alustalla
Hammaslääkärin työvälineet metallisella alustalla Kuva: Shutterstock kandit 2015

Peili

instrumentit, peili
instrumentit, peili Kuva: Heikki Laine kandit 3

Kuten Kati minulle kesällä sanoi, peili on hammaslääkärin tuki ja turva. Peiliä tulee pyöriteltyä käsissä silloinkin, kun sitä ei varsinaisesti tarvi, mutta tärkeintä siinä on monikäyttöisyys: paitsi että peilillä on helppo kurkkia vaikeisiin paikkoihin, sitä voi käyttää suojakilpenä pehmytkudoksen edessä, sillä voi pitää kielen pois toimenpidealueelta ja sillä voi heijastaa valoa esimerkiksi hampaiden taakse. En tulisi toimeen ilman.

Ientaskumittari ja sondi

instrumentit, ientaskumittari 1
instrumentit, ientaskumittari 1 Kuva: Heikki Laine kandit 3

Tällä instrumentilla on kaksi toisistaan poikkeavaa käyttötarkoitusta, vaikka päät näyttävätkin samanlaisilta. Oikeanpuoleinen terävä pää on tarkoitettu kovakudoksen, kuten hampaan pinnan, tai paikan sauman kokeiluun. Tuo toinen pää on kuitenkin se, jota monet sanovat piikiksi, vaikka siinä on pallonmuotoinen pää:
instrumentit, ientaskumittari 2
instrumentit, ientaskumittari 2 Kuva: Heikki Laine kandit 3

Kuten kuvasta näkyy, ientaskumittarissa on asteikko, jossa pykälät ovat kahden millimetrin välein. Ientaskumittaria käytetään hampaan kiinnityskudosten tulehduksen diagnosointiin mittaamalla, kuinka syvä tasku hampaan ja ikenen välissä on. Mitä syvempi tasku, sitä pidemmälle edennyt tulehdus. Valitettavasti tulehduksen aste korreloi yleensä myös tuntoherkkyyden kanssa, joten ientaskumittaus voi olla epämiellyttävä toimenpide. Lohdutuksena kerrottakoon, että kun tauti on kerran saatu hallintaan, hoito on jatkossa paljon helpompaa ja vähemmän epämiellyttävää.

Ilma-vesiruisku

instrumentit, ilma-vesiruisku
instrumentit, ilma-vesiruisku Kuva: Heikki Laine kandit 3

...eli hammaslääkärien kesken puusti. Tästä kapistuksesta tulee ulos ilmaa, vettä tai molempia yhtäaikaa, ja tärkein käyttökohde on hampaiden pintojen kuivaus.

Lisäksi puustilla voi huuhdella pois esimerkiksi pesuaineita, joilla hammas käsitellään ennen paikan tekoa.


Atulat

instrumentit, atulat
instrumentit, atulat Kuva: Heikki Laine kandit 3
instrumentit, atulat 2
instrumentit, atulat 2 Kuva: Heikki Laine kandit 3

Suussa on usein vähän tilaa, joten sormien jatke tulee usein tarpeeseen. Atuloilla on kätevä tarttua milloin mihinkin, ja lisäbonuksena näkee mitä on tekemässä. Erityisesti pienikokoiset puukiilat (ks. oikealla) on helppo ujuttaa paikalleen atuloilla.

Porat

instrumentit, porat
instrumentit, porat Kuva: Heikki Laine kandit 3

Näistä kai se hammaslääkäri tunnetaan, vaikka poraaminen ei nykyään olekaan se ensisijainen hoitomuoto reikiintymiseen. Alkuvaiheessa olevat reiät pysäytetään tehostamalla kotihoitoa, ja poraan tartutaan vasta kun kuoppaa ei pysty kotona puhdistamaan.

Kuvassa ylimpänä on turbiinipora, joka toimii paineilmalla ja pyörii jopa 400 000 kierrosta minuutissa. Siihen kiinnittyy tavallisimmin timanttiterä (käsikappaleen vieressä), jolla pystyy muotoilemaan hampaan kiillettä. Turbiinipora on se korkean, vinkuvan äänen aiheuttaja, jolle ei vieläkään ole olemassa yhtä käyttökelpoista vaihtoehtoa. Kiille on pahuksen kovaa.

Alempana on puolestaan mikromoottorin käsikappale, jonka kierrosluvut ovat huomattavasti maltillisempia. Kariesta poistettaessa siihen kiinnitetään ruusu (vasemmalla), jolla pehmentynyt kudos on helppo irrottaa kuopan pohjalta. Sitten, kun hampaaseen on laitettu muovitäyte, se hiotaan lopulliseen muotoonsa erimallisilla hiontaterillä ja kiillotetaan sileäksi oikealla näkyvällä kiillotuskumilla. Noita hiontateriä on noin miljoona erilaista, mutta käsittääkseni nuo käyttämäni ovat sieltä tyypillisimmästä päästä.

Ekskavaattori

instrumentit, ekskavaattori
instrumentit, ekskavaattori Kuva: Heikki Laine kandit 3
instrumentit, ekskavaattori 2
instrumentit, ekskavaattori 2 Kuva: Heikki Laine kandit 3

Ekskavaattori on lapiomainen, halkaisijaltaan parimillinen kauha, jolla voi esimerkiksi kuopia hampaaseen poratun kaviteetin pohjan puhtaaksi. Reuna on juuri sen verran terävä, että ekskavaattorilla saa irrotettua esimerkiksi paikkaa tehdessä levinneitä sidosaineen jäämiä hampaan pinnasta.

Ienrajantasaajat

instrumentit, ienrajatasaajat
instrumentit, ienrajatasaajat Kuva: Heikki Laine kandit 3

Näitä kahta käytetään viimeistelemään poralla tehdyn kaviteetin reunoja. Nimi tulee siitä, että hammasvälissä olevaa reikää paikatessa tehdään laatikkomainen kaviteetti, jonka pohja on usein lähes ikenen tasalla. Ienrajantasaajaa käytetään reunan siistimiseen, jotta paikasta tulee tiivis. Oranssia käytetään silloin, kun siistitään hampaan etureunaa, sinistä takareunaan.

Matriisit

instrumentit, matriisit
instrumentit, matriisit Kuva: Heikki Laine kandit 3

Koska paikkamateriaali viedään kaviteettiin juoksevana, tarvitaan hampaan ympärille muotti, joka estää paikka-ainetta valumasta kaviteetin ulkopuolelle. Vasemmalla näkyvät ohuet metallinauhat eli matriisit. Oikealla puolestaan ovat kiristimet, joilla matriisinauha viedään ja kiristetään hampaan ympärille. Alavasemmalla näkyviä puukiiloja käytetään viereisen hampaan ja matriisin välissä, jotta hammastikku menee hampaiden väliin paikkauksen jälkeenkin.

Muovinviejä

instrumentit, muovinviejä
instrumentit, muovinviejä Kuva: Heikki Laine kandit 3

Paikkamuovi tulee kaupasta pienissä kapseleissa, joista se puristetaan ulos muovinviejällä. Muovi on sen verran juoksevaa, että sen voi painella kaviteettiin...

Punssari

instrumentit, ponssari
instrumentit, ponssari Kuva: Heikki Laine kandit 3

...punssarilla, jossa on kaksi erikokoista, pyöreähköä päätä...

Täppäin

instrumentit, täppäin
instrumentit, täppäin Kuva: Heikki Laine kandit 3

...tai täppäimellä, joka on sirompi ja yltää ahtaampiin koloihin. Lapamaisella päällä voi tasoittaa pintaa...

Karveri

instrumentit, karveri
instrumentit, karveri Kuva: Heikki Laine kandit 3

...kuten karverillakin. Karverin päät ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa, jotta joka tilanteeseen löytyy sopivasti taivutettu instrumenttipää.

Valokovettaja

instrumentit, valokovetin
instrumentit, valokovetin Kuva: Heikki Laine kandit 3

Kun muovi on taputeltu tiiviiksi, se kovetetaan sinisellä valolla paikalleen. Jotta kaikki muovi saadaan kovettumaan, kaviteetti täytetään enintään 4 millimetrin kerroksina. Valokovettaja on sen verran tehokas, että sitä käytettäessä on tarpeen käyttää oranssia näkösuojaa silmävaurioiden välttämiseksi.

Hammaslanka ja purentapaperi

instrumentit, hammaslanka
instrumentit, hammaslanka Kuva: Heikki Laine kandit 3

Kun kaviteetti on täytetty ja sitä aletaan hioa muotoonsa, hammaslanka ja purentapaperi ovat korvaamattomia. Hammaslangalla tarkistetaan, että hammasväli ei riko lankaa kotonakaan, ja purentapaperilla etsitään liian korkeita kohtia paikasta. Paperista jää hampaan pintaan jälki, ja jäljen perusteella hammaslääkäri tietää mistä kohtaa paikkaa pitää hioa matalammaksi.

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!