Hyppää pääsisältöön

Ku Klux Klan, Leijona-pullo ja vapaat nännit – taiteilijat julkaisevat vaihtoehtoiset Suomi-emojit

Isthisfinland-sivusto julkaisee joulukuun jokaisena päivänä uuden emojin, joka kuvastaa sivun tekijöiden mukaan nykypäivän suomalaisuutta paremmin kuin ulkoministeriön virallinen Suomi-emojipaketti.

Vaihtoehtoisien Suomi-emojeihin kuuluvat esimerkiksi viinapullo, saamelaisasun kaltaisiin asuun pukeutunut missi ja mariskooli. // Kuva: isthisfinland.com

Suomesta tuli joulukuun alussa ensimmäinen maa, joka julkaisi omat maakohtaiset emojinsa. Hyvä Suomi!

Ulkoministeriön julkasemassa emoji-paketissa oli omat emojinsa muun muassa Martti Ahtisaarelle, torilla tapaamiselle ja kalsarikänneille.

Suomalaistaiteilijat Iiris Tuisku, 26, ja Juho Rantakari, 25, ovat sitä mieltä, että Suomi ei ehkä olekaan sellainen maa, kuin ulkoministeriön iloiset emojit antavat ymmärtää. Taiteilijat julkaisevat joulukuussa jouluaattoon saakka päivittäin uuden vaihtoehtoisen Suomi-emojin isthisfinland-verkkosivullaan.

Tuisku kertoo YleX:lle olevansa huolissaan keskustelusta, jota Suomessa käydään. Iso-Britanniassa asuva taiteilija on havainnut, että useissa Suomeen liittyvissä uutisissa on nähtävissä sisäänpäin kääntynyttä liikehdintää.

- Meidän emojimme liittyvät ajankohtaisiin aiheisiin Suomessa ja ulkomailla. Ne kommentoivat Suomen virallisia emojeita ja niiden valintoja, Tuisku kertoo YleX:lle.

Valinnoilla Tuisku viittaa esimerkiksi siihen, että ulkoministeriön emoji-kokoelmassa monikulttuurisuus on pienessä roolissa. Vain kahdessa emojissa on tummaihoisia ihmisiä, niissäkin osana ryhmäkuvaa. Huiviin pukeutuneita suomalaisia emojeissa ei ole lainkaan.

Tuiskun huomio kiinnittyi myös emojiin saunovasta naisesta. Emojissa naisen hiukset laskeutuvat parahiksi rintojen päälle. Tuiskun ja Rantakarin kommentti kuvaan on emoji, jossa saunojanaisen nännit ovat selvästi esillä.

Free the Nipples! -emoji // Kuva: isthisfinland.com

Toistaiseksi räväkin sivulla julkaistu emoji ilmestyi itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Emojissa on Ku Klux Klan -asuun pukeutunut hahmo, joka pitelee Suomen lippua. Emojilla viitataan syyskuun lopussa Lahdessa tapahtuneeseen tilanteeseen, jossa kaapuun pukeutunut mies oli mukana osoittamassa mieltään turvapaikanhakijoita vastaan.

Emojin yhteydessä olevassa tekstissä kerrotaan, että tämän ei pitäisi olla viesti, jonka Suomi lähettää ulkomaille.

- Kukin toki käyttää emojeita omalla tavallaan, Tuisku sanoo.

This is not our message -emoji // Kuva: isthisfinland.com

Tuisku ja Rantakari ottavat emojeillaan kantaa myös taiteen rahoittamiseen Suomessa. Tuiskun mukaan rahoitus on kohdennettua, ja sitä on vähennetty niin, että uuden taiteilijan on vaikeaa päästä apurahojen piiriin.

Ensimmäinen kaksikon julkasema emoji kommentoi monien suomalaisten ajatusta siitä, että taidetta ei olisi syytä rahoittaa lainkaan.

Your tax money pays for art in Finland -emoji // Kuva: isthisfinland.com

Kuvatesktiin lisätty maininta, että kyse ei ole saamelaisasusta, vaan missistä, joka on pukeutunut saamelaisasun kaltaiseen asuun.

Lue myös:

Suomi-emojit ilmestyivät: mukana kalsarikännit, Martti Ahtisaari ja torilla tapaaminen

Äänestystulos: YleX:n kuulijat ottaisivat mieluiten nämä Suomi-emojit käyttöönsä 

Suomalaisfanit saivat oman One Direction -emojin

Anteeksi klikkiotsikko - mutta katso kuvasta, mikä on Oxfordin sanakirjan vuoden sana