Hyppää pääsisältöön

Nyt puhuvat vanhemmat: 32 (lähes) varmaa vinkkiä, joilla saat lapsen nukkumaan

Nalle nukkuu
Nalle nukkuu Kuva: Freeimages marja hintikka live

Kaikki vanhemmat tietävät, että rauhallinen tunnelma ja tiukat iltarutiinit ovat avain onneen eli lapsen nukahtamiseen. Ainakin noin teoriassa. Käytännössä joskus on otettava käyttöön kikkakolmoset. Tässä oikeiden vanhempien parhaat vinkit, joilla saa lapsen kuin lapsen (ehkä) nukkumaan!

Vinkkilistalta löytyy monta tuttua keinoa lapsen parempiin uniin: päikkärit pois, iltarutiinit tiukasti haltuun, vauvan maha täyteen maitoa, perhepeti käyttöön, vauva kapaloon ja ulkoilua tai uintia hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa. Mutta ei tässä vielä kaikki.

Kokeile musiikkia!

Oikea vastaus nukahtamisongelmiin on myös musiikki. Eikun soittolistaa tekemään!

Gremlins-leffasta Gizmon laulu. Sitä kun hyräilee ja samalla sivelee sormilla vauvan kasvoja otsalta leukaan, toimii.

Kuopukselle ihan vaavina oli Haloo Helsingin Kuussa tuulee ihan pomminvarma tuutilaulu, siitä sai hytkytykseen kai suunnilleen saman rytmin kuin äidillä oli vesijuostessa.

Meillä vauvasta asti toiminut unimusiikki, eli lapsen käydessä nukkumaan laitetaan soimaan Johanna Kurkelan kappaleet ja lapsi on tyyni ja käy kiltisti nukkumaan.

Lapseni on vielä niin pieni, että laulu auttaa hänet uneen. Lauloin jo hänen ollessa kohdussa Yonan kappaletta Laulu. Samaa kappaletta olen laulanut vaunulenkeillä ja parvekkeella päiväunille mentäessä.

Yövalo ja Sininen uni repeatille.

... tai muuta mielenkiintoista äänimaisemaa

Aina ei biisinkään tarvitse olla tunnistettava, myös muunlainen äänimaisema johdattaa höyhensaarille.

Lapsen ollessa ihan pieni huudatin imuria ja pidin häntä koliikkikeinussa. Toimi, mutta ei ollut kovin pitkäaikainen niksi.

Lapsi tärisevään sitteriin kylppärissä,ja jos samassa tilassa laita pyykkikone ja kuivuri käyntiin ja mene itse vielä suihkuun. Näin nukahti esikoinen. Tai tee vauva sylissä painonsiirtoja ja laula Petteri Punakuonoa :D

Liesituuletin hurisemaan täysille.

Käsi vatsan päällä ja sihinä ja suhina, lapsi nukahtaa noin 5-10 minuutissa, kun keskittyy ääneen eikä esim. itkuun!

Vannon white noisen nimiin! Saman efektin saa, kun laittaa radiokanavan suhisemaan “ei millekään asemalle”.

Toisilla on rytmi veressä

Rauhallinen tunnelma ja rauhoittuminen toimivat monille. Vaan eivät kaikille. Ehkä myös sinun vauvasi on rytmikkäämmän menon ystävä?

Rauhallinen tunnelma my ass. Meillä piti hytkyttää sylissä ja niin että paikat tippuu hampaista. Toinen keino oli nukuttaa vauva sisällä vaunuissa niin sai edes toisen käden vapaaksi.

Rytmikäs pepputaputus! Tainnuttaa sitkeimmänkin kukkujan.

Molempien lasten 2 ensimmäistä viikkoa nukuin vauva sylissä keinuvassa nojatuolissa.

Vauvana turvakaukalossa heiluttaminen.

Mies saa vauvan nukahtamaan syliinsä mongolialaisen kurkkulaulun ja jumppapallolla pomppimisen yhdistelmällä.

Teeskentele!

Moni on huomannut myös esimerkin voiman toimivuuden.

Esitin itse hyvin vakavasti nukkuvaa. Vaikka lapsi teki kaikki kikkailutemput, hyppi päällä ja sitä rataa, esitin vain nukkuvaa. TOIMI! Ja näköjään toimii nyt toisellakin lapsella.

Pienten (alle 2 vuotta) kanssa teeskentelin itse nukkuvaa.

Menen yhtä aikaa lapsen kanssa nukkumaan tai ainakin näyttelen nukkuvaa.

Kokeile myös näitä!

Lisäksi kyselyyn vastanneet vanhemmat jakoivat iloksemme koko joukon niin sanottuja irtokikkoja. Myös näitä kannattaa kokeilla!

Olen ikävystyttänyt uneen lukemalla tieteellistä artikkelia ääneen (puolustuksekseni huomautettava että tämän keinon olen ottanut käyttöön vain niissä tilanteissa, kun lapsi on hillunut valveilla vielä pari tuntia nukkumaanmenoajan jälkeen).

Laitoin vauvan sänkyyn jonkin oman vaatteeni, vaikka T- paitani, joka oli ollut päälläni. Kun laitoin vauvani vaatteeni päälle nukkumaan, hän rauhoittui. Vaatteessa oli minun ja maitoni tuoksua.

Yksi kaveri antaa lapsille D-vitamiinit iltaisin (niin kuin muutenkin olisi parasta) mutta sanoo niiden olevan unilääkettä. Placebo toimii kuin junan vessa!

Uniriepu kasvojen yläosaa peittämässä on jo kolmen lapsen kanssa toiminut. Jos ei kotona olla riittää kun pipon vetää silmille :D.

Sormella selkään piirtäminen iltasadun jälkeen.

Omien hiusten laitto lapsen käteen.

Jos lapsen saa kikattamaan ja olemaan hyvällä tuulella sänkyyn mennessä unikin tulee nopeasti naurun rentouttamana.

Vaan mahtaako tämä vastaaja olla kuitenkin oikeassa?

Toimimattomia kikkakolmosia on enemmän kuin toimivia!

Vastaukset on koottu MHL:n unikyselyyn vastanneiden kommenteista. MHL:n sivuilta löytyy myös asiantuntijan vinkit lapsen nukuttamiseen ja vastauksia unikoulukysymyksiin.

Lisää ohjelmasta

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen
nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Lapsen menettäminen koskee ikuisesti. Marja Hintikka Live.
Lapsen menettäminen koskee ikuisesti. Marja Hintikka Live. Kuva: Koivistojen kotialbumi. lapsen menettäminen
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.