Hyppää pääsisältöön

Ohi on! Jenny Lehtinen valvoi 66 tuntia ja söi päälle lautasellisen maksaa

Jenny valvomisurakan jälkeen
Jenny valvomisurakan jälkeen Kuva: Marja Hintikka/YleMHL jenny lehtinen

Miltä tuntuu valvoa 66 tuntia putkeen? Sen tietää Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen, joka ylsi moiseen tuntimäärään viikonvaihteen ihmiskokeessa. Nyt koe on ohi ja Jenny jälleen jalkeilla.

Lehtinen lähti testiin kokeillakseen, miltä pienten lasten väsyneet vanhemmat voivat pahimmillaan käydä läpi. 10 tunnin palauttavien unien jälkeen Jennyn kunto on - yllättävää kyllä - hyvä ja olo normaali.

– Voi olla, että olo oli eilen niin paha, että sen vuoksi nyt tuntuu hyvältä. Paniikintunne on kadonnut, mutta auton rattiin en uskaltanut lähteä. Havainnointikyky on varmaan alhaisempi kuin normaalisti ja silmissä tuntuu uupumus, myöskään nälän tunne ei ole palautunut ihan normaaliksi, kuvailee Jenny tuntemuksiaan.

Voi olla, että olo oli eilen niin paha, että sen vuoksi nyt tuntuu hyvältä.

Maanantain lähetyksessä Jenny sai hysteerisen väsymysnaurukohtauksen ja joutui suorittamaan temppuradan. Etukäteen hän jännitti eniten nukahtamista.

– Jos olisin antanut itselleni luvan, olisin nukahtanut siihen tuolille istualtani. Tajusin olevani aivan eri leveleillä illan vieraiden ja juontajakollegoideni kanssa, minulla ei ollut mitään todellista annettavaa keskustelulle. Kun joku asia alkoi tuntua hauskalta, sille ei voinut mitään.

Vaikka useimpia katsojia hillitön naurukohtaus hymyilytti, Jennyä se hävetti.

– Minä hihitän, kun toiset puhuivat vakavista asioista, kyllä se hävetti. Muut vieraat kuitenkin ymmärsivät hyvin tilani, onneksi. En tehnyt sitä pahuuttani tai välinpitämättömyyttääni, vaan väsymyksen takia.

Suoran lähetyksen jälkeen moni toivoi Jennyn pääsevän suoraan pitkille ja rauhallisille unille.

– Menimme kuitenkin ensin Marja Hintikan kanssa syömään maksaa ja juomaan lasilliset punaviiniä. Ilta ei kuitenkaan sattuneesta syystä jatkunut kovin pitkään. Taksikuskin velvoitin pitämään minut hereillä koko kotimatkan ajan ja yhdeltä olin nukkumassa.

Ilta ei kuitenkaan jatkunut kovin pitkään.

Ihmiskokeen jälkeen uni maistui 10 tunnin ajan.

– Minulla oli lupa nukkua niin pitkään kuin haluan ja kyllä, heräsin ihan pirteänä. Unia en nähnyt, vaikka olen aika herkkä näkemään painajaisia, kertoo Jenny.

66 tunnin valvomisurakka oli Jennyn mukaan hirveä, mutta toisaalta hän on iloinen, että teki kokeen.

– Koin, että tästä oli valtava vertaistuellinen apu väsyneille äideille, tällä pystyttiin ehkä antamaan väsymykselle kasvot. Minusta vanhemmille pitää antaa lupa olla väsyneitä, ja asiasta pitää puhua. Jos tämän kokeen myötä väsymyksen vähättely loppuu tai edes vähenee, olemme onnistuneet! Ja olihan tämä mielenkiintoinen matka omaan psyykeenkin, tiivistää Jenny.

Lisää ohjelmasta

nukkuva nainen matkalaukussa
nukkuva nainen matkalaukussa Kuva: freeimages.com/Bob Knight kuolema korjaa univelat
Lapsen menettäminen koskee ikuisesti. Marja Hintikka Live.
Lapsen menettäminen koskee ikuisesti. Marja Hintikka Live. Kuva: Koivistojen kotialbumi. lapsen menettäminen
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.