Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Voiko tieteeseen luottaa?

Prisma Studio, yle tv1
Prisma Studion keskusteluun osallistuvat filosofian tohtori, kirjailija Tiina Raevaara, kosmologian professori Kari Enqvist, psykologi ja dosentti Marjaana Lindeman sekä toimittaja Ivan Puopolo. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 9.12.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 11.12. klo 5.55. Teemalla torstaina 10.12 klo 20.00 ja sunnuntaina 13.12. klo 11.20
Yle Areenassa 30 päivää

Valtaosa suomalaisista sanoo luottavansa tieteen tuloksiin, mutta siitä huolimatta evoluutioteoriaa tai ilmastomuutosta epäillään, lääketieteen sijaan käytetään uskomushoitoja tai ravintotieteen tuloksia kyseenalaistetaan.

Prisma Studion syksyn kolmannessa keskustelussa puhutaan siitä, miksi tieteen tulokset eivät aina vakuuta meitä.

Totuus löytyy vähitellen

Varsinkin mediaa seuratessa näyttää siltä, että tutkimustulokset monista asioista heittelevät suunnasta toiseen. Välillä hiilihydraatit ovat hyväksi ja välillä pahaksi, viini on toisinaan terveellistä ja toisinaan epäterveellistä.

Tiede ei ole yksittäisiä tuloksia vaan pitkä prosessi, jossa totuus löytyy vähitellen.

Miten ”roskan” joukosta seulotaan tieto?

”Tieteen nimissäkin julkaistaan paljon roskaa”, sanoo professori Kari Enqvist. Kysymys on siitä, että tieteellinen kritiikki ja vertaisarviointi seuloo ”roskan” joukosta vähitellen oikeat tulokset, joiden avulla tieto kasvaa.

Usein kysymys on myös siitä, että tieteen tulokset saattavat olla ristiriidassa arkijärkemme kanssa. Miten tutkijat itse pääsevät tämän ristiriidan yli?

Voiko tieto muuttaa ihmistä?

Psykologisessa tutkimuksessa on huomattu, että ihminen ei ota helposti vastaan tietoa, joka on ristiriidassa omien käsitysten kanssa. Onko siis tiedon avulla edes mahdollista muuttaa toisten ihmisten asenteita?

Prisma Studion tiedekeskustelussa ovat kosmologian professori Kari Enqvistin lisäksi mukana psykologi ja dosentti Marjaana Lindeman sekä filosofian tohtori, kirjailija Tiina Raevaara.

Prisma-keskustelun juontaa toimittaja Ivan Puopolo.

Kommentit