Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sivuraiteilla pääkuva

Lähes jokaisessa haastattelussa tulee hetki, jolloin keskustelu ajautuu sivuraiteelle ja haastateltava alkaa puhua aiheen vierestä. Sivuraiteilla on Mervi Vuorelan toimittama juttusarja näistä hetkistä.

Sivuraiteilla: Jarkko Ahola käy soitellen sotaan

jarkko ahola promokuva
jarkko ahola promokuva jarkko ahola

Jarkko Ahola vuosimallia 2015 ei vaikuta mieheltä, jonka vuoksi äidit ja tyttäret kannattaisi lukita kellariin. Vuoden sisällä Ahola on esimerkiksi tehnyt joululevyn, esiintynyt Tähdet, tähdet -televisiosarjassa ja soittanut akustisia covereita kravatti kaulassa. Unelmavävyn arvonimestä puuttuu enää vain kissanpennun pelastaminen palavasta talosta.

Noin kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen. Ahola oli täysipäiväinen hevari, joka lauloi ja soitti bassoa power metal -yhtye Teräsbetonissa. Keskiaikaiselle ritarikulttuurille kumartava Teräsbetoni tarinoi biiseissään sotureista ja orjattarista, ja oli puoliksi tosissaan, puoliksi kieli poskessa.

Jenkkibändi Manowarilta omaksuttu asenne näkyi etenkin keikoilla, jossa Teräsbetonin jäsenet esiintyivät nahkahousuissa ja paidattomina niin ikään nahkahousuisille ja paidattomille kuulijoilleen, jotka heiluttelivat fallistisia muovimiekkoja toisiinsa liimaantuneina. Tilanne ei ollut vailla homoeroottista lautausta, kuten ei hevi yleensäkään.

Haastatellessani Aholaa vuonna 2006 Teräsbetoni oli juuri julkaissut toisen levynsä Vaadimme metallia. Sen kannessa bändi poseeraa öisessä metsässä miekat ojossa ja karhunnahkat harteillaan. Haastattelussa Ahola kertoi Teräsbetonin tavoittelevan metallivaltion perustamista. Siellä ihmisten rinnassa sykkisi metallisydän, ja kaikkialla vallitsisi metallitotuus.

Äkkiseltään ajatus kuulosti patrioottiselta. Teräsbetonin kappaleissa valtiot ja sodankäynti eivät kuitenkaan ole konkreettisia käsitteitä, vaan symboloivat ihmisen sotaa itseään vastaan.

Kaikki eivät ole tätä ymmärtäneet. Vuosien varrella Teräsbetonin keikoilla on käynyt paljon kansallismielistä väkeä ja jopa natseja. Bändin musiikista on innostuttu myös armeijassa, jossa skapparit ovat luukuttaneet biisiä hyökätessään sotaharjoituksissa kohti vihollisen vaunua.

Alla olevassa klipissä Ahola kertoo ajatuksiaan armeijasta, sodankäynnistä ja niistä asioista, joiden puolesta olisi valmis taistelemaan.