Hyppää pääsisältöön

Helsingin Barokkiorkesteri joutuu pärjäämään omillaan

Valtiolla ei ole varaa tukea huippuorkesteria. Suomen valtionosuusjärjestelmä on aikansa elänyt, sanoo Helsingin Barokkiorkesterin johtaja Aapo Häkkinen. Samalla rahalla saisi tasokkaampia kulttuuripalveluja.

Ydinongelma on se, että VOS-orkesterit saavat nyt kaiken ja vapaat ryhmät jäävät käytännössä ilman.― Aapo Häkkinen

Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri
Kuva: Sirpa Päivinen
helsingin barokkiorkesteri

Helsingin Barokkiorkesteri ei ole päässyt valtionosuusjärjestelmään (VOS) kuuluvien orkestereiden joukkoon, vaikka se on viimeisen viiden vuoden ajan täyttänyt vaaditut kriteerit. Perustelut ovat joka kerta olleet samat:
- Rahaa ei ole, Häkkinen kertoo.

- Meillä on laki, jonka toteuttamiseen meillä ei ole varaa nykyisen kulttuuribudjetin puitteissa. Valtionosuusjärjestelmä kaipaisikin pikaista uudistamista.

Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri harjoittelee joulukiertuetta varten Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Yle / Jenni Stammeier helsingin barokkiorkesteri

Kulttuurin kenttä on polarisoitunut kahden kerroksen toimijoihin. Yhdet saavat VOS-tukea, toiset anovat toiselta luukulta pikkurahoja.

Valtionosuusjärjestelmään kuuluvat orkesterit saavat rahoituksensa lähes 90% julkisena rahoituksena, mutta Helsingin Barokkiorkesteri joutuu maksamaan kaiken, lähes 90% itse. Ja siinä missä vaikkapa Pori Sinfoniettan tai Vaasan kaupunginorkesterin saamat valtion tuet ovat miljoonan luokkaa, saa Helsingin Barokkiorkesteri vain 69 000 € niin sanottua harkinnanvaraista tukea.

Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Yle / Jenni Stammeier hebo
Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Yle / Jenni Stammeier hebo
Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Yle / Jenni Stammeier hebo

- Samalla rahalla saisi enemmän ja tasokkaampia kulttuuripalveluja, Häkkinen väittää. Hän tietää mistä puhuu.

Huipputasokas orkesteri kerää enemmän lipputuloja kuin monet VOSin piiriin kuuluvat maakuntaorkesterit. Laatu takaa menestyksen.

Helsingin Barokkiorkesteri, johtaja Aapo Häkkinen
Helsingin Barokkiorkesterin johtaja Aapo Häkkinen Helsingin Barokkiorkesteri, johtaja Aapo Häkkinen Kuva: Marco Borggreve aapo häkkinen

- VOS ei kannusta omaan tulonhankintaan, eikä siinä arvioida toiminnan taloudellista tai taiteellista laatua, Häkkinen kritisoi.

Miten taiteellista laatua sitten voi mitata?

- Tieteen puolella on aidosti etsitty tehokkaita tapoja kohdentaa käytettävissä olevat varat, kuten tulosvastuu, kansainväliset referenssit tai omasta varainhankinnasta palkitseminen. Musiikin puolella vastaavia olisivat orkesterin kansainväliset konserttikutsut ja arvostelut mediassa. Niitä ei saa, jos ei ole arvostusta. Taloudellisesta laadusta taas kertovat yleisöpohja ja oma tulonhankinta. Tämä sivuutetaan nyt ideologisista syistä.

VOS ei kannusta omaan tulonhankintaan, eikä siinä arvioida toiminnan taloudellista tai taiteellista laatua.


On teatteri- orkesterilain tarkoituksen vastaista, ettei käytännössä mitään taloudellisen tai taiteellisen laadun mittareita käytetä.― Aapo Häkkinen

Helsingin Barokkiorkesteri saa jatkuvasti merkittäviä kansainvälisiä konserttikutsuja ja arvostelut kansainvälisissä lehdissä ovat ylistäviä. Tänä vuonna orkesterilla on useita kiertueita ja yksittäisiä konsertteja Keski-Euroopassa. Joulunalusviikolla Hebo debytoi Madridin kuuluisassa Auditorio Nacionalissa.

Monien VOS-orkestereiden yleisöpohja on niin pieni ja taiteellinen substanssi niin kapea, ettei niitä nykyisten julkisten resurssien puitteissa voi pitää tarpeellisina.― Aapo Häkkinen

Miten valtion tuki taiteelle sitten pitäisi järjestää?

- Tarvitaan suurempaa harkinnanvaraisuutta ja joustoa, jolla pystytään mukautumaan eri tilanteisiin. Rakenteet ovat nyt liian jäykät.

Häkkinen kyseenalaistaa maakuntaorkestereiden suuren määrän.

- Monien VOS-orkestereiden yleisöpohja on niin pieni ja taiteellinen substanssi niin kapea, ettei niitä nykyisten julkisten resurssien puitteissa voi pitää tarpeellisina. Kiertuetoiminnan kehittäminen olisi tehokkaampi ratkaisu aluepoliittisiin ongelmiin.

Staattinen tilanne ruokkii laiskuutta ja keskinkertaisuutta niin kauan kun laaja-alaisempaa poliittista tahtoa ei löydy.

Häkkinen toivoisi, että koko kulttuuriväki puhaltaisi yhteen hiileen.

- Jos taidelaitosten toimintaa järkeistämällä voidaan vapauttaa resursseja pienemmille ryhmille, sen pitäisi voida olla mahdollista. Myös yli genrerajojen.

Jos valtionosuusjärjestelmää koskevaa teatteri- ja orkesterilakia ei ole voitu panna käytäntöön vuosikausiin, miksi sitä ei ole jo aikoja sitten muutettu?

- Purkaminen on aina hankalampaa kuin uuden pystyttäminen. Staattinen tilanne ruokkii laiskuutta ja keskinkertaisuutta niin kauan, kun laaja-alaisempaa poliittista tahtoa ei löydy, Häkkinen sanoo. Pitäisi vain kääriä hihat ja katsoa tilannetta objektiivisesti yli etujärjestöjen julkisen sanelun.


Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin Barokkiorkesteri
Kuva: Marco Borggreve
hebo