Hyppää pääsisältöön

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat

Soittolistat purusuavat tuoreita naisartisteja, mutta riittääkö kaikille kysyntää?

Evelina, Katti Meu ja Vilma Alina edustavat uutta musabuumia.

Evelina, Juulia, Ellinoora, Annukka, Katti Meu, Vilma Alinaja SiniYasemin ovat kaikki tuoreita artisteja, joilla on jotain yhteistä. Biisien soundimaailma on urbaani ja elektroninen. Sanoituksista ollaan rehellisesti nuoria, ja tarinoita kerrotaan kuin omasta päiväkirjasta. Kappaleissa ”koutsataan mestariksi”, ”vietetään yö putkassa” ja ”lähdetään sotaan”.

Tuore sointikuva poikkeaa reilusti muutaman vuoden takaisesta boomista, kun naisartistien tekemä popiskelmä valtasi alaa. Nyt jo uransa vakiinnuttaneet Jenni Vartiainen, Chisu, Anna Puu ja Irina edustivat silloin uutta genreä kotimaisessa popkentässä.

Uusi ilmiö voi olla seurausta Sannin räjähdysmäisestä menestyksestä. Kaksi hittialbumia julkaissut, Emma-palkittu laulaja on oiva esimerkki siitä, miten nuoret naiset murtavat ennakkoluuloja musiikkikentällä. Poppari tekee kappaleensa itse, laulaa persoonallisella tavalla ja esiintyy itsevarmasti.

Sannin huhtikuussa 2013 julkaistu Prinsessoja ja astronautteja -debyyttisingle pysäytti monet tuoreella soundillaan. Warner Music -levy-yhtiön A&R Lasse Kurki ei ollut uskoa korviaan, kun hän kuuli ensimmäisen kerran Sannin musiikkia. Erityisen suuren vaikutuksen häneen teki se, että artisti teki kappaleensa itse.

- Mietin, miten tuollainen nuori nainen voi kirjoittaa näin hienoja tekstejä, jotka kuulostavat siltä, että on valtava elämänkokemus taustalla, mutta Sanni on selkeästi vanha sielu, Kurki kommentoi YleX:lle.

Mutta miten paljon Sannin menestys vaikuttaa siihen, että levy-yhtiöt kiinnittävät nyt nuoria lupauksia?

Kurki toivoo, että Sannin poikkeuksellinen lahjakkuus on inspiroinut myös muita artisteja. Hän ei usko, että pelkästään yhden popparin hurjalla menestyksellä voidaan selittää tuoreiden naisartistien buumia kotimaisilla soittolistoilla.

- Musan tekemisen teknologia on tullut kaikkien ulottuville. Kännykälläkin voi tehdä nykyään musiikkia. Se alkaa näkyä siten, että tulee entistä enemmän itseoppineita musantekijöitä. Ajanhenki näyttäytyy nyt näin. Se on vain hienoa.

”Kenenkään nuoren naisartistin menestys ei ole mitenkään multa pois”

Yksi esimerkki breikkaamisen kynnyksellä olevasta urbaanista naisartistista on Evelina, jonka ääntä kuulee muun muassa JVG:n Takajeejee-hitillä ja tuoreella, Mikael Gabrielin kanssa tehdyllä Honey-kappaleella. Lisäksi Evelina on tehnyt yhteistyötä niin keikoilla kuin studiossakin muun muassa Nikke Ankaran, Robinin, Brädin ja Evil Stöön kanssa.

Evelinan ura on nousukiidosta huolimatta vasta alussa. Poppari ei oikein osaa vielä itsekään sanoa, missä mennään. Evelina sanoo kuitenkin olevansa valtavan kiitollinen häntä nostaneille artisteille.

On hienoin poptaiteen muoto, kun joku pystyy kiteyttämään jotain fantastista kolmeen ja puoleen minuuttiin, joka kommunikoi suuren yleisön kanssa.― Lasse Kurki

- Tuntuu siltä, ettei kukaan pysty alussa sanomaan sitä. En mä kuule, mitä muut musta puhuvat. Uskomaton tsägä on käynyt, että jengi on halunnut mut fiittaamaan biiseihin. Onhan Takajeejee-kappale ihan mieletön mörssäri. VilleGallea harmitti, kun se ei keksinyt MacGyver-läppää itse, Evelina kertoo YleX:lle.

Vaikka urbaania poppia tekee tällä hetkellä todella moni artisti, Evelina ei koe, että kova kilpailu haittaisi hänen uraansa millään lailla.

- Kenenkään nuoren naisartistin menestys ei ole mitenkään multa pois. En koe sitä uhkana.

Mutta miten artistit erottuvat toisistaan, kun samaa genreä edustaa niin monta lahjakkuutta?

Lasse Kurjen mukaan popkulttuurin suola on se, että trendit vaihtelevat jatkuvasti. Kova kilpailu aiheuttaa kuitenkin sen, ettei kaikille artisteille riitä huomiota. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että urbaanille popille on tilausta.

- On hienoin poptaiteen muoto, kun joku pystyy kiteyttämään jotain fantastista kolmeen ja puoleen minuuttiin, joka kommunikoi suuren yleisön kanssa, Kurki sanoo.

Lue myös:

YleX Ensinäytössä Katti Meun ensimmäinen sinkku: ”Jamie xx:n ja Kaija Koon rakkauslapsi”

Evelina: Biisini kertoo lojaaliudesta ja ride or die -meiningistä 

Siniyvsemin on erittäin mielenkiintoinen uusi tuttavuus

Vilma Alina ensisoitossa Uuden musiikin aamuvuorossa

Radiosoitto johti levytyssopimukseen – levy-yhtiö bongasi Annukan YleX:n radioaalloilta

YleX:n Ensinäytössä tulokasartisti Juulian Vakavaa-video: Kertoo ihastuksesta, jonka eteen on valmis tekemään mitä vaan