Hyppää pääsisältöön

Perhe kestää vaikka taivas putoaisi - näin kehität perheesi vahvuuksia

Perhe
Perhe Kuva: Freeimages marja hintikka live

Vakava sairaus, taloudelliset huolet, kuolema. Ikäviltä asioilta ei perheessä voi välttyä. Perhe voi kuitenkin selviytyä yhdessä vaikeuksien kautta, ei niistä huolimatta. Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija kertoo, miten perheen resilienssiä voi vahvistaa.

– Perheen resilienssi tarkoittaa perheen kykyä kehittää vahvuuksiaan elämän haasteissa. Se tarkoittaa myös kykyä pitää puoliaan ja toipua kriiseistä ja vastoinkäymisistä. Vaikeuksista selviytymisestä voi oppia ja resilienssiä voi vahvistaa, koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Resilienssiä voisi kutsua myös perheen sitkeydeksi: koossa pysytään, vaikka välillä taivas tuntuisi putoavan niskaan.

Älä jätä lasta yksin

Kun perheessä on vaikeaa, voi perhe yhdessä miettiä asioita, joissa on onnistuttu ja sitä, mitä ne kertovat juuri ”meidän perheestä”.

– Ison kriisin koetellessa olisi tärkeää, että kukin perheenjäsen saa kertoa, mitä menetys tai huoli hänelle merkitsee. Kun kokemukset on jaettu, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, Tikkanen neuvoo.

Yksinjääviä ovat usein lapset. He aistivat ilmapiiristä sanoittakin, että jotain on vialla, ja saattavat kätkeä tunteensa.

– Arjen turvallisuutta on syytä pitää yllä: noustaan sängystä, syödään aamupalaa, pestään hampaat, kiinnitytään elämään kaikin tavoin.

Kyse on oppimisesta. Kun vaikeasta tilanteesta on selvitty, lapsi on oppinut selviämään ristiriidoista vanhempiensa turvallisessa huomassa.

– Keskeistä on osata kertoa paha mielensä ulos niin, ettei ole impulssiensa heiteltävänä. Nykyisenä nopean viestinnän ja teknologian aikakautena tunnetaitojen merkitys vain korostuu.

Me tykätään toisistamme!

Perheen sopusointua on, että ongelmatilanteet eivät johda pitkiin mykkäkouluihin tai katkeaviin suhteisiin. Riidat ja ongelmat voidaan ratkaista niin, että perhe kokee tulevansa toimeen ja sen jäsenet ilmaisevat tykkäävänsä toisistaan.

– Lapsen psyykkisen hyvinvoinnin kannalta lapsen ja vanhemman välisen suhteen suojaavat tekijät, kuten huolenpito, myönteinen suhtautuminen ja keskustelut, ovat tärkeämpiä kuin niin sanotut ulkoiset tekijät, kuten lapsen menestyminen ja saavutukset koulussa ja harrastuksissa, Tikkanen referoi suomalaista tutkimusta.

Lapselle on tärkeää, että hänen elämässään on edes yksi hänestä kiinnostunut, hoitava aikuinen, vaikka omat vanhemmat eivät pystyisi tarjoamaan hänelle riittävän tukevaa tunneilmastoa.

– Oma vanhempi on kuitenkin lapselle maailman tärkein ihminen, Tikkanen muistuttaa.

Firma meni, mutta isä on isä

Paradoksi on, että vaikka raskas tilanne pitää ottaa vakavasti, ongelma avaa uuden polun. Positiivinen kliseekin rohkaisee ja on totta. On tärkeää kuulla, että ”kyllä tästä selvitään” tai ”asioilla on taipumus järjestyä”.

– Kriiseissä kielteiset ajatukset alkavat helposti kiertää kehää, ja oma ajattelu sulloutuu putkeen. Suomalainen perhekulttuuri kaipaisi enemmän puhetta siitä, mitä meille kuuluu ja tapahtuu.

Kun lapselle avaa huolensa ytimen, vaikkapa isän yrityksen kaatumisen, lapsi voi suhtautua stressin aiheeseen järkevästi, olennaisen muistaen: ”Ei se firma ole tärkeä. Sinä olet minulle kuitenkin isä.”

5 vinkkiä, kun kohtaat menetyksen kokeneen

 1. Älä yritä olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tuo sanoiksi, että tiedät. ”Kuulin äitisi kuolemasta/ lapsenne sairaudesta/miehesi konkurssista…”
 2. Osoita tukea ja myötätuntoa. Se voi olla halaus, kukkatervehdys, kirje tai kortti.
 3. Tarjoudu, että olet olemassa, jos sinua tarvitaan juttuseuraksi tai vaikkapa lasten seuraksi elokuviin, että vanhemmat saavat kahdenkeskistä aikaa.
 4. Tarjoa konkreettista apua, jos voit. Väsyneet vanhemmat voivat arvostaa, jos tarjoudut siivoamaan tai pesemään ikkunat.
 5. Menetyksen tullen muistelkaa yhdessä. Se on mahdollisuus luoda yhteinen kertomus menetetystä ja tuoda hänestä esiin erilaisia puolia. Surressa on liittouduttava elävän perheen, ei kuoleman kanssa. Aikuista voi oman vanhemman menehtyessä helpottaa kirjeen kirjoittaminen kuolleelle vanhemmalle.

Bonusvinkki! Lue Kajasrinteiden tarina Mielenterveysseuran verkkosivuilta sekä Andrea Ecksteinin tarina Helsingin Sanomien sivuilta.

Teksti: Ulla-Maija Paavilainen, Suomen Mielenterveysseura

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

puutarhakäsineet
puutarhakäsineet Kuva: freeimages.com/PascalTHAUVIN marja hintikka live
cribs
cribs Kuva: Yle/Thomas Hagström marja hintikka live
Marjan totuus: Kaiken voi saada
Marjan totuus: Kaiken voi saada Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.